Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: TPDVSP
Copyright: TPDVSP
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: TPDVSP
Copyright: TPDVSP

Markante woontoren van TPDVSP in Sloterdijk opgeleverd

12 oktober 2021, 11:57
Vlak naast station Amsterdam Sloterdijk is de woontoren Lycka opgeleverd; het gebouw biedt plaats aan 118 sociale huurappartementen en ateliers. Voor het ontwerp heeft Team Paul de Vroom + Sputnik de woningplattegronden en het begrip ‘woonloodsen’ als uitgangspunten genomen.

De woontoren Lycka is een van de eerste in een reeks woongebouwen die de komende jaren temidden van de kantoren in Sloterdijk worden gerealiseerd. In het stedenbouwkundig ontwerp van de gemeente Amsterdam is een aantal woongebouwen geclusterd rond een compact park. Lycka is in de zuidoosthoek gesitueerd, op de hoek van de Arlandaweg en de Zaventemweg .

Woonloodsen
Om de transitie van die kantoorgebied naar woonomgeving in gang te zetten, introduceerde de gemeente Amsterdam het begrip ‘woonloodsen’, zonder precies te omschrijven wat ze hieronder verstaat, vertelt Team Paul de Vroom + Sputnik (TPDVSP).

De architecten hebben het geïnterpreteerd als de aanwezigheid van een tussenschaal; die verenigt de menselijke maat van de woning met de grotere schaal van het gehele gebouw – dat weer aansluit bij de schaal van de bestaande bebouwing in infrastructuur. Zodoende is TPDVSP gekomen tot een stapeling van vijf verschillend vormgegeven blokken, of woonloodsen.

De gestapelde volumes vormen samen een eigenzinnige toren, waarbij de blokken onderling verschillen in afmetingen, overstekken, dakvlakken en materiaalgebruik. De vormgeving van de afzonderlijke volumes volgt indirect uit het programma van eisen van de opdrachtgever, Woningstichting Eigen Haard.

Matjes
De woningcorporatie wenste een woongebouw met compacte appartementen binnen de sociale huur van 30, 45, 60 en 75 m2, bestemd voor één- en tweepersoonshuishoudens en gezinnen. Met dit programma wil Eigen Haard levendigheid en diversiteit binnen het gebouw bereiken.

Omdat de gevraagde woningen compact zijn, besloot TPDVSP niet te ontwerpen vanuit een hoofdopzet waaruit de plattegronden volgen, maar vanuit de woningplattegronden zelf, zo leggen de architecten uit. Daarbij grepen ze voor een optimale woningindeling terug op het onderzoek ‘Goed Wonen in een Betaalbare Woning’, dat Sputnik in 2013 uitvoerde.

In dit onderzoek, dat het architectenbureau destijds in opdracht van het Ministerie van BZK en vijftien woningcorporaties heeft gedaan, is de gebruiksruimte van verschillende woonprogramma-onderdelen vastgelegd in zogenaamde ‘matjes’, gebruikseenheden met vaste maatvoeringen. Die matjes heeft TPDVSP nu gebruikt om elke woning in Lycka een hoogwaardige plattegrond te geven.

Uitgaande van het thema ‘woonloodsen’ heeft het architectenteam rondom een centrale kern steeds per blok één type woning geclusterd. Zo ontstonden per blok de geschiktste afmetingen.

Gevelontwerp
Iedere loods met specifiek woningtype heeft “een geëigend gevelontwerp” gekregen. De toegepaste gevelmaterialen refereren aan de bestaande utilitaire gebouwen in de omgeving.

De woonloods op de begane grond is robuust vormgegeven met een gevel uit staalprofielen, ingevuld met metselwerk. Het blok heeft aan alle zijden entrees en biedt plaats aan eengezinswoningen, de fietsenstalling en ‘broedplaatsen’. Laatstgenoemde zijn werkruimten voor beginnende kunstenaars, die er in combinatie met een atelier een appartement kunnen huren.

De tweede woonloods, vertellen de architecten, herbergt achter een zilverkleurige gevel driekamerappartementen met individuele loggia’s. Deze woonloods is voorzien van een daktuin waar  onder andere klimplanten groeien, die de gevel van de bovenliggende, derde woonloods, een groene uitstraling moeten gaan geven.

Ook het dak
De derde loods bevat studio’s en tweekamerappartementen en beschikt over een terras voor gemeenschappelijk gebruik. Het vierde blok, dat tweekamer- en driekamerappartementen bevat, is bekleed met geprofileerde en vlakke goudkleurige gevelbeplating. De bovenste woonloods met studio’s en tweekamerappartementen heeft een gevel van keramische tegels en een patroon van verspringende ramen.

Met het oog op de hogere torens die in de nabije toekomst Lycka omringen, heeft TPDVSP de vormgeving van het dak bijzondere aandacht gegeven. De installaties zijn in de dakopbouw weggewerkt met gevels van zwarte geprofileerde staalplaten en luchtroosters.

Natuurlijk en autovrij
Ook hebben de architecten veel aandacht besteed aan aspecten van duurzaamheid. Bij regenbuien wordt hemelwater op de daken gebufferd en geleidelijk afgevoerd. Een deel van het water wordt opgeslagen voor bewatering van de groendaken. De beplanting van de daktuin en groengevels is afgestemd op de oriëntatie. De variatie in beplanting lokt ook een verscheidenheid aan dieren.

Om te voldoen aan de energievraag zijn zonnepanelen op het bovenste dak van het gebouw geplaatst, aangevuld met panelen op het kantoor van Eigen Haard aan de overzijde van de Arlandaweg. Voorts is het gebouw voorzien van een centrale WTW-unit en zijn de ventilatie-installaties in de appartementen zo ingeregeld dat het mogelijk is om de ramen open te zetten.

Door de nabijheid van station Sloterdijk kon sterk worden ingezet op OV en fietsgebruik. Lycka is een ‘autovrij’ gebouw, zonder parkeerplaatsen voor auto’s maar met een grote gezamenlijke inpandige fietsenstalling, aldus TPDVSP.

Andere nieuwsberichten

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

Gisteren, 17:47

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Gisteren, 14:50

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

Gisteren, 13:49

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

Gisteren, 13:19

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

22 april, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan