Copyright: Base Photography
Copyright: Base Photography
Copyright: Base Photography
Copyright: Base Photography
Copyright: Base Photography
Copyright: Base Photography
Copyright: Base Photography
Copyright: Base Photography

Transformatie van Defensie-Eiland in Woerden afgerond

17 september 2021, 14:24
De voormalige militaire werkplaats, die op een schiereiland tussen het station en de oude binnenstad van Woerden lag, is in een periode van dertien jaar getransformeerd tot een stedelijk woongebied. Met nieuwe bruggen is het voorheen geïsoleerde gebied nu veel beter verbonden met de omliggende stad. Door het gebied loopt nu een nieuwe langzaam verkeersverbinding tussen het station en de oude binnenstad.

Voor de ontwikkeling van het drie hectare grote gebied zijn projectontwikkelaars VORM en Blauwhoed gezamenlijk verantwoordelijk. Die ontwikkeling startte vanuit een Europese aanbesteding in 2008 en heeft nu geresulteerd in 205 nieuwe woningen plus horeca. Het totale plan bestaat uit drie deelplannen: Noord, Midden en Zuid.

Bij de transformatie van het schiereiland zijn verschillende bureaus betrokken geweest. Zo is Karres en Brands verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig en landschapsontwerp. TOBA Architecten heeft de transformatie van De Wasserij ontworpen, Braaksma & Roos heeft de transformatie van textielsorteergebouwen B & C ontworpen, plus enkele stadswoningen. 

Scala Architecten heeft de stadswoningen in het noordelijke plandeel ontworpen, Groosman heeft appartementen en stadswoningen over het hele eiland ontworpen, Zecc Architecten heeft boothuizen en appartementen in het zuidelijke plandeel ontworpen. 

Inclusieve mix van woningen
Bij de transformatie van het Defensie-Eiland zijn in totaal 205 woningen gerealiseerd. “Voor jong en oud, voor een ruime en smalle beurs: stadswoningen, appartementen, penthouses en zelfbouwcasco’s”, verklaart VORM. “Prijsklassen variëren van sociale huur tot vrije sector huur- en koop. Tevens is er horeca (’t Zusje en Gare du Pompidou) gevestigd in de voormalige Wasserij, is er een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd voor 85 auto’s en zijn vier nieuwe bruggen aangelegd, waaronder de Nelson Mandelabrug, de schakel tussen de binnenstad en het station.”

“Ondanks de economische golfbeweging die we tegenkwamen in ruim tien jaar ontwikkelen, is het gelukt om goed samen te blijven werken met de gemeente en het ontwikkelteam en de kwaliteit te bewaken. Vanaf het begin hadden we een hoge kwaliteit voor deze plek voor ogen en dat is terug te zien in het eindresultaat”, aldus Hans Meurs, CEO van VORM.

Duurzaamheid
Bij de herontwikkeling van het gebied is er aandacht geweest voor het hergebruik van materialen en gebouwen. Zo zijn oude klinkers hergebruikt in de nieuwe bestrating en zijn de schoorsteen, de Wasserij en verschillende textielgebouwen hersteld en nieuw leven ingeblazen. Zo blijft de historie van de plek voelbaar en tastbaar.

Op het Defensie-Eiland wordt de auto zoveel mogelijk geweerd uit het straatbeeld. Dit om het groene en waterrijke karakter zoveel mogelijk te behouden. Het eiland heeft daarnaast diverse recreatieve wandel- en fietsroutes, de woningen zijn energiezuinig, hebben een hoge isolatiewaarde, pv-panelen en een zonneboiler. De stadswoningen in het noorden zijn opgeleverd met een opgetilde tuin met teelaarde voor waterberging, geluiddemping en een prettige groene beleving voor insecten, vogels en bewoners.

Samenwerking marktpartijen en overheid
“Defensie-eiland is van het begin tot eind in co-creatie ontwikkeld met omwonenden en geïnteresseerden. Er is niet alleen over de woningen, maar ook over het openbare gebied nagedacht. Niet voor niets zijn bewoners tevreden en trots op de plek waar ze wonen”, aldus Eltjo Bouwman, directeur wonen van Blauwhoed.  

Vanaf eind 19e tot eind 20e eeuw deed het eiland dienst als centrale werkplaats voor herstel van kleding, tenten en andere uitrusting van het leger. Na het vertrek van Defensie verwierf de gemeente Woerden met behulp van Provincie Utrecht het eiland van de Rijksoverheid. Zij heeft de integrale herontwikkeling via de Europese aanbesteding gegund aan De Wasserij CV (ontwikkelcombinatie Blauwhoed en VORM). 

De Wasserij CV was verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig- en bestemmingsplan, de sanering, renovatie en het bouw- en woonrijp maken en droeg het risico voor het realiseren van alle opstallen. Dit gebeurde in nauwe samenspraak met omwonenden en nieuwe bewoners.

https://youtu.be/8dOvVXm2dP4
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan