Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW

Stedenbouwkundig en beeldkwaliteitsplan van KAW voor naoorlogse wijk in Groningen

31 augustus 2021, 16:30
De Wijert-Noord is een Groningse wederopbouwwijk met cultuurhistorische waarde. Architectenbureau KAW heeft een plan gemaakt om, binnen de ruimtelijke kaders van de gemeente, de woningvoorraad van corporatie De Huismeesters te intensiveren, verduurzamen en toekomstbestendig te maken.

Woningcorporatie De Huismeesters wil in de wijk Wijert-Noord in Groningen de woningen en de woonomgeving verbeteren. Voorop staan wat betreft de corporatie het verdichten, verduurzamen en aanbrengen van typologische variatie, binnen de mogelijkheden die de cultuurhistorische waarde van de wijk biedt.

Wensen
Met oog voor de cultuurhistorische waarde en het daaruit voortvloeiende beschermde karakter van de Wijert-Noord, wilden De Huismeesters en KAW meer sociale woningen aan de wijk toevoegen. Ook wilden ze typologieën toevoegen zoals woningen voor senioren en voor mensen met een zorgvraag.

Tegelijkertijd wilde KAW plannen bieden, die (preventief) bijdragen aan gezondheid, de wijk groener maken, de binnenterreinen opwaarderen en een participatieproces op gang brengen. Architecte Beatrice Montesano heeft een stedenbouwkundig plan getekend en een beeldkwaliteitsplan opgesteld.

Bij het tegen elkaar afwegen van slopen en renoveren bleek renovatie niet altijd de beste oplossing. Zo bleek bij eerder gerenoveerde blokken dat vocht- en bouwkundige problemen niet konden worden opgelost. De hoogte van de investeringen bleek verder niet in verhouding tot de duurzame en kwalitatieve doelstellingen van De Huismeesters, meldt KAW.

Stedenbouwkundig plan
Het plangebied bestaat uit drie identieke stempels. In de huidige situatie betreft het steeds een bouwstrook van 4,5 bouwlagen, een bouwstrook van 3,5 lagen, een rij grondgebonden eengezinswoningen van twee lagen en twee rijen seniorenwoningen van eveneens twee bouwlagen.

Het nieuwe plan herinterpreteert de bestaande ruimtelijke structuur, waarbij in elke straat een bestaand gebouw behouden blijft, legt KAW uit. Zo worden twee bouwstroken van vier bouwlagen en vier bouwstroken van seniorenwoningen gerenoveerd. Daarnaast blijven alle grondgebonden woningen staan, vertellen de architecten.

De nieuwe appartementengebouwen zijn een bouwlaag hoger dan de bestande bebouwing. Op de begane grond liggen de bergingen en de benedenwoningen met eigen tuin. Op de hoogste verdieping komen woningen voor bewoners met een lichte zorgvraag. Met de mix van bestaande bouw en nieuwbouw blijft de culturele identiteit van de wijk behouden, aldus KAW.

Groen en verbonden
Het plan biedt veel aandacht aan de relatie tussen de bebouwing en de binnenhoven van de stempels. Recent bleken de binnenhoven een probleem op het gebied van beheer, veiligheid en gebruik door omwonenden. KAW wil de leefbaarheid stimuleren door de binnenhoven een groen en informeel karakter te geven.

Op bovenliggende bouwlagen wil het architectenbureau sociale controle en een relatie met – en gebruik van – het groen faciliteren. “Denk aan een extra brede galerij met ruimte om te verblijven, transparante trappenhuizen of een grote buitentrap die alle verdiepingen met het binnenhof verbindt”, suggereert het bureau.

Systeem en variatie
In het verleden hebben al meer dan twintig architecten, in opdracht van vier woningcorporaties, gewerkt aan de Wijert-Noord. Binnen het industrieel bouwsysteem Rottinghuis – waarmee in 1949 de eerste woningen zijn gebouwd – was destijds veel variatie mogelijk. Daardoor was er ruimte voor de eigen creatieve inbreng van de verschillende architecten, stelt KAW.

“Die creativiteit binnen de bouwsystemen van aannemers moet terugkomen in het nieuwe plan voor de wijk”, zegt Montesano. Ze noemt de komende aanpak van Wijert-Noord een mogelijkheid om meer kwalitatief hoogwaardige woningen toe te voegen. “Niet alleen in gebruik, maar ook in architectuur.”

Andere nieuwsberichten

Overeenkomst getekend voor woningbouwproject Xylino Almere

Gisteren, 16:37

Houten gebouw met achttien zorgwoningen voor Milsbeek

Gisteren, 14:36

TextielMuseum maakt nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch

20 januari, 3:50

Hedendaagse parkbruggen geënt op historie landgoed Windesheim

20 januari, 3:02

Amsterdam komt met tijdelijke regeling voor betaalbare woningbouw

Gisteren, 17:08

Designbeurs Object Rotterdam verplaatst naar mei

Gisteren, 11:52

Onderzoek: woningcorporatie wil verduurzamen maar weet niet hoe

Gisteren, 10:01

Amsterdam Museum sluit deuren voor verbouwing

Gisteren, 09:28

Zienswijze pleit tegen verlengen oliewinning onder Rotterdam-Zuid

20 januari, 5:36

Salone del Mobile Milaan vindt plaats in juni 2022

20 januari, 4:41
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan