Copyright: KettingHuls
Copyright: KettingHuls
Copyright: KettingHuls
Copyright: KettingHuls
Copyright: KettingHuls
Copyright: KettingHuls

KettingHuls pleit voor inclusieve benadering van fietsparkeren in hoogstedelijke bouwblokken

31 augustus, 9:15
Eind september 2021 rondt KettingHuls haar ontwerpend onderzoek af rond fietsparkeren in hoogstedelijke gebieden. In plaats van fietsen weg te stoppen in donkere bergingen of  op de begane grond, pleit het architectenbureau ervoor om de fietsenstalling onderdeel te maken van de hoofdontsluiting van woongebouwen. In aanloop naar de presentatie zoekt KettingHuls de samenwerking met architecten, stedenbouwkundigen en opdrachtgevers. Het bureau nodigt hen uit om samen het netwerk BIKE-Inc op te richten, om zo een impuls te geven aan de aandacht voor fietsparkeren.

Terwijl  fietsenstallingen bij OV-knooppunten met veel aandacht worden vormgegeven – geen donkere en vochtige kelder, maar een helder en verzorgd stedelijk interieur – daar is die aandacht er nog nauwelijks als het om fietsenstallingen in woon- en werkgebouwen in hoogstedelijke omgevingen, stelt KettingHuls. En dat terwijl in steeds meer gebieden de dichtheid flink wordt opgevoerd. In de gebouwen daar moet enorm veel ruimte gemaakt worden voor fietsen. In gebieden als Haven-Stad in Amsterdam moeten in ieder bouwblok 1.500 – 2.200 fietsen en rond de 100 scooters gestald worden, heeft KettingHuls becijferd, getallen die overeenkomen met de publieke stallingen bij de OV-knooppunten. Om tot goede oplossingen te komen, voldoet de oude benadering van de opgave dan niet meer.

In de visie van KettingHuls moet het fietsparkeren een hoofdrol spelen in de ontsluiting en service van een bouwblok, als een uitnodigende welkome ruimte, waarbij de kwaliteit van de ruimte de stimulans is voor gebruik en zowel de kelderverdieping als de eerste verdieping wordt meegenomen in het ontwerpen van integrale interessante en sociale parkeeroplossingen. Om deze benadering van deze opgave kracht bij te zetten, lanceert KettingHuls het netwerk BIKE-Inc. Architecten, stedenbouwkundigen en opdrachtgevers die onderdeel willen worden van deze nieuwe benadering van deze opgave, zelfs ambassadeurs hiervan willen worden, worden uitgenodigd om contact op te nemen met KettingHuls.

Anders thuiskomen
“Bij een goede inpassing van de stalling in de bouwblokken moet de gehele logistiek van het ‘thuiskomen’ opnieuw worden bekeken”, stelt KettingHuls. “De route die je aflegt, vanaf binnenkomst met de fiets aan de hand via het fietsenrek naar de lift of trap naar je woning moet op een logische manier worden vormgegeven, makkelijk en met veel plezier af te leggen. Daarom is het belangrijk dat langs deze route de brievenbussen en het afvalpunt zijn opgenomen, zodat je niet om hoeft te lopen of weer terug moet.”

“De stalling zou ook gekoppeld kunnen worden een conciërge, bandenplakservice, fietsreparatie, pakkettenophaaldienst, elektrische oplaadpunten en eventueel een café. Het stallen van je fiets overstijgt daarmee het sec alleen opslaan van je fiets en wordt onderdeel van alle faciliteiten en services die worden geboden als sociaal middelpunt van het gebouw.”

“Dit betekent ook dat de entree van de stalling niet meer een kleine achterafdeur is, maar prominent en zichtbaar is, gekoppeld met ofwel dezelfde is als de entree van het bouwblok. Deze hoge ruime entree heeft brede automatische schuifdeuren en een ruime hal richting de stalling en is direct gekoppeld aan de entree voor voetgangers en bezoekers van het gebouw.”

“Vanuit de stalling is er altijd zicht op de omgeving, de bomen, de lucht en de vogels. Er is niet alleen kunstlicht maar ook daglicht. Dit maakt dat de ruimte geen donkere berging wordt maar ook een verblijfskwaliteit krijgt die bij een veranderend gebruik in de toekomst van pas komt. Als de deelmobiliteit toeneemt en de aantallen paarkerenplaatsen voor auto’s en tweewielers eventueel verandert kan de ruimte worden gebruikt voor een andere functie, bijvoorbeeld wonen of werken.”

“Als laatste is het belangrijk dat er echte groene tuin aanwezig is op de kavel, met bomen in de volle grond, voor de leefbaarheid, vermindering van hittestress, waterbergend vermogen en vergroting van de biodiversiteit.”

Deze opgave vraagt echt om een nieuwe benadering, stelt KettingHuls. Het ontwerpend onderzoek van het architectenbureau wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Tour de Force, gemeente Utrecht en gemeente Amsterdam.

Andere nieuwsberichten

Central Park-toren Utrecht klaar voor ingebruikname

2 uur geleden

DP6 presenteert ontwerp nieuw gemeentehuis Rheden

3 uur geleden

Ontwerpen voor verduurzaming iconische stadskerken gepresenteerd

Vandaag, 13:49

Bouw wooncomplex en hotel voor studenten Bajeskwartier gestart

Gisteren, 16:32

ABN AMRO verwacht dat huizenprijzen nog harder oplopen

Vandaag, 10:22

'Laatste test Ocean Cleanup bewijst dat technologie werkt'

Vandaag, 09:33

Amsterdam schrijft tender uit voor kavel 4A Sluisbuurt

Gisteren, 12:10

Bewoners van ruim duizend Rotterdamse straten vergroenen omgeving

19 oktober, 2:26

Royal HaskoningDHV doet onderzoek naar stadion na instorting tribune

19 oktober, 10:17

'Plan om wijk in Purmerend van gas af te halen is onrealistisch'

19 oktober, 9:52
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan