Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: 9graden architectuur
Copyright: 9graden architectuur
Copyright: 9graden architectuur
Copyright: 9graden architectuur
Copyright: 9graden architectuur
Copyright: 9graden architectuur
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: Archimage
Copyright: 9graden architectuur
Copyright: 9graden architectuur
Copyright: 9graden architectuur
Copyright: 9graden architectuur
Copyright: 9graden architectuur
Copyright: 9graden architectuur

Kindcentrum met openbare route naar het voedselbos

10 augustus, 11:38
In de nieuwe woonwijk Rijnvliet in Utrecht is eind juni een energieneutraal kindcentrum geopend. Vanuit het pedagogisch concept diende het IKC een avontuurlijk karakter te hebben. Het ontwerp van 9graden architectuur geeft hieraan invulling door onder meer tal van speel- en leerplekken in het gebouw, de verbinding tussen binnen en buiten, en de relatie met het aangrenzende voedselbos.

De nieuwe wijk Rijnvliet, onderdeel van Leidsche Rijn, is ontworpen met een grote aandacht voor klimaatbestendigheid en de aanwezigheid van water en groen. Rijnvliet wordt een ‘eetbare’ wijk, vol eetbare planten en een stedelijk voedselbos.

Avontuur als eis
De gebruikers van het IKC Rijnvliet hechten groot belang aan de relatie met de wijk en het voedselbos, alsook aan avontuurlijkheid. Het gebouw biedt onderdak aan een basisschool, een kinderdagverblijf en een openbare gymzaal. De nieuwbouw sluit naadloos aan op het Programma van Eisen dat de gebouwgebruikers opstelden, aldus 9graden architectuur.

Passend bij het onderwijskundige en pedagogische concept van het IKC stelt het gebouw de kinderen in staat om te ontdekken en uit te proberen, te ondernemen en fouten te maken, legt het architectenbureau uit. Het gebouw biedt “gangen waar kinderen slidings kunnen maken, drie ateliers om te experimenteren en leerpleinen om samen te kunnen werken.”

Openbare route
Het gebouw kenmerkt zich door ronde hoeken en een materialisatie met warme uitstraling. Het architectenbureau heeft gekozen voor metselwerk in zandkleurige nuances en houtaccenten. Hiermee sluit het gebouw in materialisering aan op de toekomstige aangrenzende bebouwing, legt 9graden architectuur uit.

De compositie bestaat uit twee in elkaar grijpende volumes met een hoogteaccent. Beide volumes worden op de eerste verdieping ontsloten door een meanderende openbare route, die bovendien de wijk met het voedselbos verbindt. Langs deze route presenteert het IKC zich aan de wijk door middel van veel gevelopeningen, die als het ware de etalages van de school vormen.

Verbinding
De route begint met de hellingbaan aan de zuidoostzijde van de kavel. Het speelplein op het maaiveld is door een brede tribunetrap verbonden met het dek, dat de route naar het voedselbos vormt.

In het verlengde van deze route komt het kunstwerk ‘Dichterbij de boom’ van Anouk Vogel, vertelt 9graden architectuur. Het zal bestaan uit een boomkroonpad dat het mogelijk maakt om voedsel direct uit de boomkronen te plukken; dat maakt het concept ‘eetbare’ woonwijk voor de kinderen tastbaar.

Spel en onderwjis
In het hoge volume, grenzend aan het voedselbos, bevindt zich het onderwijsdomein voor kinderen van zeven tot en met twaalf jaar. In het lagere volume bevindt zich het gebied voor jongere kinderen van vier tot en met zes jaar. Grenzend aan de route tussen beide volumes liggen de leerpleinen die uitnodigen tot buitenonderwijs en natuureducatie, legt het architectenbureau uit.

Het kinderdagverblijf is gesitueerd op de begane grond. In het hart van de school, waar de volumes elkaar snijden, liggen twee speellokalen. Ze vormen de ruimtelijke verbinding tussen het kinderdagverblijf en de basisschool, en de ontmoetingsplek voor de verschillende gebruikers.

De speellokalen staan in een open verbinding met de entree en de centrale trap, wat hier resulteert in ruimtelijke dynamiek. Vanuit de centrale hal heeft het architectenbureau doorzichten naar de openbare gymzaal gerealiseerd.

Energieneutraal en comfortabel
Het ontwerpteam heeft een integraal pakket van bouwkundige en installatietechnische maatregelen samengesteld om invulling te geven aan de ambitie van een volledig energieneutraal gebouw. De gebouwschil kent een hoge isolatiewaarde gekregen. Onder andere is drievoudig glas in combinatie met gestuurde zonwering toegepast.

Het installatieconcept bestaat onder meer uit een zeer energiezuinige warmtepompinstallatie met WKO in de bodem. Het resultaat van het maatregelenpakket is een gezond, energieneutraal, duurzaam en comfortabel kindcentrum, dat voldoet een aan de hoge comforteisen, aldus  9graden architectuur.

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint competitie opleidingscentrum STEPS van KU Leuven

Vandaag, 10:45

UNStudio krijgt wederom opdracht verbouwing Museum Het Valkhof

Vandaag, 09:36

Eerste woonmodules voor entreegebouw Centrumeiland Amsterdam geplaatst

Gisteren, 17:13

Een houten huis met ritme en rust door derksen|windt architecten

Gisteren, 15:57

VORM en Oudendal Groep werken samen aan herontwikkeling Schipholweg Leiden

4 uur geleden

Aedes bezorgd over commerciële bouw sociale huurwoningen

Vandaag, 11:29

Minister: energielabel kan met huidige eisen niet veel goedkoper

Vandaag, 10:18

Herkenbare en 'huiselijke' brandweerpost voor Bennebroek

Gisteren, 14:35

Deltacommissaris: 820.000 nieuwe huizen riskeren wateroverlast of droogte

Gisteren, 09:44

Eurobruggen Spijkenisse blijven ook bij aanpassing eurobiljet

6 december, 5:13
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan