Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: helgasnelarchitecten
Copyright: helgasnelarchitecten
Copyright: helgasnelarchitecten
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: Daria Scagliola
Copyright: helgasnelarchitecten
Copyright: helgasnelarchitecten
Copyright: helgasnelarchitecten

Helgasnelarchitecten geeft aula kwaliteit terug

5 augustus, 16:37
De aula op de begraafplaats aan de Nieuwe Hilversumsweg in Bussum voldeed niet meer geheel aan de huidige wensen. De ruimte was te klein en zowel het interieur als de technische voorzieningen waren verouderd. Helgasnelarchitecten maakte een ontwerp voor vernieuwing van het gebouw, met respect voor de strakke en open vormgeving die het karakter van de aula bepalen.

Het architectenbureau gaf zich rekenschap van het feit dat de aula onderdeel is van een ritueel. De ruimte moet dan ook goed functioneren; daarnaast moet ze bezoekers, met diverse achtergronden, een plechtige en tegelijkertijd prettige omgeving bieden. Het landschap van de begraafplaats en de verborgen kwaliteiten van het gebouw hebben helgasnelarchitecten geïnspireerd bij het ontwerp.

De aula ligt bij de entree tot de parkachtige begraafplaats, op een assenstelsel  dat de Algemene Begraafplaats en de Katholieke Begraafplaats verbindt. Een langgerekt gazon met daarop solitaire bomen vormt de voorgrond van de aula. Door het gazon om het gehele gebouw heen te leggen heeft het architectenbureau de aula in een groene, zachtere omgeving geplaatst.

Openheid
De aula is ontworpen in 1963 en is door de jaren heen flink verbouwd en aangepast, vertelt helgasnelarchitecten. Het karakter van het oorspronkelijke ontwerp is daardoor grotendeels verloren gegaan. Zo speelde daglicht in de originele aula een belangrijke rol, wat in de loop der tijd is teniet gedaan.

Het architectenbureau heeft met zijn ontwerp de op zich mooie ruimte willen herwaarderen. Alle ingrepen waren gericht op de versterking van het oorspronkelijke, strakke en open ontwerp en zijn hiermee in harmonie. Om te beginnen is door verschillende latere toevoegingen van het gebouw af te pellen de transparantie van de ruimte weer zichtbaar gemaakt.

Waar zich voorheen de hoofdentree bevond, is nu een enorm venster geplaatst. Het brengt extra daglicht in het interieur en geeft uitzicht over het langgerekte gazon met bomen. Onder andere op de zogenoemde hemelboom, vertelt het architectenbureau. “Deze bestaande boom is nu onderdeel geworden van het uitzicht vanuit de zaal dat je tijdens de ceremonie hebt.”

Routing voor het ritueel
Aan de andere zijde van het gebouw heeft helgasnelarchitecten een uitbouw toegevoegd. Die biedt onder andere plaats aan een nieuwe familiekamer , waar de familie van de overledene zich voor en na de plechtigheid kan terugtrekken. De uitbouw is middels een pad van hergebruikte, gebakken klinkertjes verbonden met een terras in het groen.

De hoofdentree is verplaatst met het oog op een betere aansluiting op de route die mensen lopen bij het ritueel van begraven. “Bij aankomst op de begraafplaats wordt de kist overgebracht naar de aula, gevolgd door de nabestaanden”, geeft het architectenbureau aan. “Het is handig als je bij binnenkomst gebruik kan maken van het toilet, je jas kan ophangen en het condoleanceregister kan tekenen.”

Helgasnelarchitecten bedacht samen met de gebruikers – een samenwerking die erg werd gewaardeerd – dat de routing in het bestaande gebouw beter 180 graden gedraaid kon worden. Nu liggen direct bij de nieuwe hoofdentree de toiletten, de garderobe, de keuken en de familiekamer.
Vervolgens betreden bezoekers de zaal van de aula, die met twee grote eikenhouten taatsdeuren kan worden gesloten als de ceremonie begint.

Zachtheid en warmte
De strakke en  overwegend symmetrische vormgeving van de aula geven een statige, plechtige uitstraling die past bij het afscheid nemen van een dierbare. Tegelijkertijd is geprobeerd met het gebruik van natuurlijke materialen en tinten een gevoel van afstandelijkheid te vermijden en de bezoeker een warme en troostrijke omgeving te bieden.

De toegepaste materialen en kleuren hebben de architecten afgeleid van zowel het bestaande gebouw als de natuur. De licht beige, bakstenen wanden, het houten plafond en de natuurstenen vloer vormden de basis voor het nieuwe palet.

De wanden zijn voorzien van een lichte en zachte groen-witte tint, die het gebouw wat moderner doet ogen. Alle maatwerkmeubels die zichtbaar zijn voor de bezoekers zijn afgewerkt met eiken in een sortering met duidelijke noesten. “Hierdoor hebben de meubels die we toevoegen aan het gebouw meer karakter en een doorleefde indruk”, aldus helgasnelarchitecten.

Andere nieuwsberichten

Transformatie van Defensie-Eiland in Woerden afgerond

Vandaag, 14:24

Woningbouwcomplex Ilot Queyries van MVRDV in Bordeaux klaar

Vandaag, 09:23

Van der Valk-hotel Amsterdam verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar

Gisteren, 20:25

Ontwerpstudio Rive Roshan opent de deuren tijdens Glue Amsterdam

Gisteren, 16:15

Werkgevers: snel maatregelen voor versterken elektriciteitsnet

Vandaag, 14:45

Utrecht wil geen verbreding maar een snelheidsverlaging op A27 bij Amelisweerd

Vandaag, 14:29

Video: afscheid Floris Alkemade als Rijksbouwmeester

Vandaag, 10:09

Kabinet steekt nog eens 1 miljard in versnelling woningbouw

Gisteren, 11:04

Klimaatrapport: wereld niet groener na coronalockdowns

Gisteren, 10:22

Amsterdam kan druk op stroomnet niet meer zelf oplossen

Gisteren, 09:19
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan