Copyright: Common Affairs
Copyright: Common Affairs
Copyright: Common Affairs
Copyright: Common Affairs
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Common Affairs
Copyright: Common Affairs
Copyright: Common Affairs
Copyright: Common Affairs
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch

Gecombineerde parkeergarage en bibliotheek voor Alphen aan den Rijn

30 juli 2021, 11:45
In het centrum van Alphen aan den Rijn is afgelopen jaar een gecombineerde parkeergarage en bibliotheek in gebruik genomen. Beide functies zijn samen met nog enkele programmaonderdelen ondergebracht in een door Common Affairs ontworpen gebouw. Het pand is qua schaal beduidend groter dan de omgeving, maar er is aansluiting gezocht door de gevel rijk te detailleren en ‘warme’ materialen als oranje baksteen te gebruiken.

Het complex maakt deel uit van de grootschalige vernieuwing van het Alphense centrum, waarvoor Common Affairs tevens het masterplan heeft gemaakt. Met de realisatie van het multifunctionele gebouw werd een aantal logistieke problemen, waaronder uiteraard een tekort aan parkeerplekken, opgelost en kon de bibliotheek een nieuwe huisvesting krijgen.

Door de ongewone combinatie van de programmaonderdelen en de forse massa van het gebouw lag het niet voor de hand om voort te bouwen op de pandsgewijze opbouw die kenmerkend is voor de rest van het transformerende stadscentrum, meldt Common Affairs. Wel is gekozen voor een pand met een herkenbare uitstraling, refererend aan typische ‘centrumgebouwen’ zoals een warenhuis.

Grijsgroene stalen frames
De gevel is opgetrokken in gedetailleerd metselwerk, gecombineerd met grijsgroene stalen frames. De dubbelgekromde erker en de driehoekige bloemkozijnen zijn ingezet om de relatie tussen en binnen en buiten te versterken. De ingangen van de bibliotheek en parkeergarage zijn geaccentueerd met grote entreebogen.

Naast deze functies biedt het gebouw plaats aan het Erfgoedcentrum, het Huis van de Duurzaamheid, een VVV-kantoor en een arbeidsbureau. Deze functies zijn goed zichtbaar gerealiseerd op de begane grond en de eerste verdieping.

De boven de bibliotheek gesitueerde parkeergarage is via een hellingbaan in het gebouw en een naastgelegen parkeerdek bereikbaar. Aan deze kant is het gebouw voorzien van een ventilerende groene gevel. De automobilist vindt zijn weg via de spiralende vloeren naar boven en cirkelt daarbij om een groene binnentuin heen, meldt Common Affairs. Op de zonbelaste gevels is de garage voorzien van PV-panelen. Ook deze gevels zijn zo ontworpen dat de garage natuurlijk kan ventileren.

Het interieurontwerp is in co-creatie met aatvos en Mars Interieurarchitecten uitgevoerd. Als basis voor het ontwerp van de bibliotheek fungeert de imposante trap, de getordeerde kolommen en het golvende plafond. De bijzondere entree, gebogen erkers en de reeks geknikte ramen moeten het uitnodigende karakter van de bibliotheek versterken. Om de drempel verder weeg te nemen, heeft de bibliotheek een informeel en ‘gedeïnstutionaliseerd’ karakter

Ankers
In de plattegrond zijn een aantal ‘ankers’ aangebracht, zoals een leescafé, een activiteitenruimte, een historisch archief, een e-lab en een kunstwerk genaamd 'Het Nest'. Deze opvallende creatie van kunstenares Femke van Gemert is gemaakt van gerecyclede stoffen, aangeleverd door Alphenaren. De gebruikers kunnen in Het Nest plaatsnemen om zich terug te trekken. Evenals het kunstwerk hebben alle ankers in het gebouw een eigen identiteit gekregen.

Om het ‘groene’ karakter van het (duurzame) gebouw te benadrukken, zijn in het interieur veel groene accenten en natuurlijke materialen gebruikt. De onregelmatig geplaatste kasten in de bibliotheek moet gebruikers stimuleren de boekenvoorraad te verkennen, terwijl ze de open zithoeken kunnen gebruiken om te lezen of anderszins te ontspannen.

Andere nieuwsberichten

Campus TU Delft uitgebreid met ‘acceleratorgebouw’ NEXT

4 uur geleden

Heembouw Architecten ontwerpt kilometer lang natuurscherm rond distributiecentrum

Gisteren, 14:02

Woningbouwproject Het Eiland in Meerstad opgeleverd

Gisteren, 11:37

Hoogwaardige ouderenwoningen rond een monumentale kapel

9 augustus, 4:59

Onderzoek: sommige vuilnisbelten zijn grote methaanuitstoters

Vandaag, 09:26

Rijk gaat bij ‘weigerende’ gemeenten bestemming aanpassen voor azc

Gisteren, 09:47

RTL Z: gemeenten nemen maatregelen tegen vastgoedbeleggers

9 augustus, 9:28

Taipei Performance Arts Centre geopend voor publiek

8 augustus, 10:47

Gateways neemt deel aan onderzoek Duits station van de toekomst

5 augustus, 2:50

Aanbod nieuwbouwwoningen terug naar niveau vlak na kredietcrisis

5 augustus, 11:24
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan