Blauwe Stad biedt westerling straks rust en ruimte

9 mei 2005, 12:17
Een kwart eeuw geleden opperden een Groningse architect en een ambtenaar van het ministerie van Landbouw een in feite ridicuul plan: heel oostelijk Groningen zou onder water gezet moeten worden. De landbouwgrond raakte uitgeput en toen al tekende zich in de regio economische achterstand af. Een enorm recreatie-, natuur- en woongebied zou wellicht uitkomst en een economische impuls kunnen bieden.

Heel Oost-Groningen is niet gelukt, wel een kunstmatig meer van 8 vierkante kilometer. Koningin Beatrix draait aanstaande donderdag de kraan open die via een speciaal geïnstalleerd zuiverend gemaal in een jaar tijd 14 miljoen kubieke meter water de Blauwe Stad in moet pompen. Waar nu nog graafmachines en hopen aarde het landschap tussen Winschoten, Scheemda en Reiderland domineren, zullen zich over een jaar de contouren van de eerste van de 1500 geplande woningen aftekenen. Het is in Europa het grootste kunstmatige meer dat ooit is afgegraven als woning- en recreatiegebied.

Welvarende westerlingen
De huizen kosten tussen de 300.000 en 750.000 euro en moeten vooral welvarende westerlingen naar het noorden trekken: dinky's, jonge gezinnen en empty-nesters die zijn uitgekeken op de hectiek van het leven in de Randstad. De woningen, verdeeld over vijf woonkernen, komen midden in het natuurgebied waarvan het immense meer het hart vormt. Een golfterrein, twee maneges, stranden, een netwerk van fietspaden, een jachthaven, de trouwkapel van Imca Marina en zelfs een privé-vliegveld bevinden zich op een steenworp afstand.

Enorme belangstelling
De voorinschrijvingen beginnen pas in juni, maar de belangstelling is nu al enorm; elk weekeinde melden zich tientallen geïnteresseerden bij het opvallende rode informatiecentrum naast snelweg A7 (Groningen-Winschoten). “Nederland is klaar voor een nieuwe functie van water”, denkt voorlichter Marie-Lou Gregoire. “Vroeger was het onze vijand, nu we het goed kunnen beteugelen, merken we dat het ook onze vriend kan zijn.”

Geen winkels
De middenstand in Oost-Groningen hoopt flink te profiteren van de Blauwe Stad. Heel bewust worden in het gebied geen winkels gebouwd, zodat de 5000 nieuwe bewoners voor hun boodschappen naar de supermarkt of het warenhuis in een van de dorpen moeten lopen - of varen natuurlijk. “De winkeliers hebben nu al heel veel profijt van alle dagjesmensen die in het weekeind komen kijken”, weet Gregoire. Een Brabantse aannemer die verantwoordelijk is voor de totale infrastructuur laat veel werk doen door lokale onderaannemers, wat tientallen mensen alweer twee jaar werk heeft opgeleverd.

Zware graafwerkzaamheden
Ook natuurliefhebbers hoeven zich uiteindelijk ondanks alle zware graafwerkzaamheden geen zorgen te maken. Alle aarde die de afgelopen twee jaar is afgegraven, blijft in het gebied en wordt gebruikt om dijken of woongebieden op te hogen. Bovendien kan het meer desgewenst 50 centimeter water extra bergen in geval van wateroverlast.

Één miljard euro
De Blauwe Stad wordt overigens geen nieuwe gemeente, maar maakt onderdeel uit van de drie plaatsen rondom. “Het kan dus zijn dat je buurman in een andere plaats woont dan jij, en dus ook een andere gemeentelijke belasting betaalt”, rekent Gregoire voor. De kosten van het hele project bedragen één miljard euro en worden opgebracht door een consortium van drie projectontwikkelaars, de provincie Groningen en de drie gemeentes. “Als in tien jaar alle huizen worden verkocht, zijn alle investeringen terugverdiend.”

Bron: ANP/zibb

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint competitie opleidingscentrum STEPS van KU Leuven

Gisteren, 10:45

UNStudio krijgt wederom opdracht verbouwing Museum Het Valkhof

Gisteren, 09:36

Eerste woonmodules voor entreegebouw Centrumeiland Amsterdam geplaatst

7 december, 5:13

Een houten huis met ritme en rust door derksen|windt architecten

7 december, 3:57

VORM en Oudendal Groep werken samen aan herontwikkeling Schipholweg Leiden

Gisteren, 12:20

Aedes bezorgd over commerciële bouw sociale huurwoningen

Gisteren, 11:29

Minister: energielabel kan met huidige eisen niet veel goedkoper

Gisteren, 10:18

Herkenbare en 'huiselijke' brandweerpost voor Bennebroek

7 december, 2:35

Deltacommissaris: 820.000 nieuwe huizen riskeren wateroverlast of droogte

7 december, 9:44

Eurobruggen Spijkenisse blijven ook bij aanpassing eurobiljet

6 december, 5:13
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan