DING vogelperspectief
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Vooraanzicht
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
DING vanuit de binnentuin, met het terras op verdieping +3
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
DING vanaf de Sint-Michielsbrug
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
DING vanaf de Korenmarkt
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
DING vanop Hooiaard
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
DING vanuit de Drabstraat
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Stadskamer
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Monumentale trap
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Monumentale trap
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Museumcafé in Huis Leten
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Terras
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Verborgen binnentuin
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Mock-up 1 © Michiel De Cleene
Copyright: Michiel De Cleene
Mock-up 2 © Michiel De Cleene
Copyright: Michiel De Cleene
Mock-up 3 © Michiel De Cleene
Copyright: Michiel De Cleene
DING vogelperspectief
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Vooraanzicht
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
DING vanuit de binnentuin, met het terras op verdieping +3
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
DING vanaf de Sint-Michielsbrug
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
DING vanaf de Korenmarkt
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
DING vanop Hooiaard
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
DING vanuit de Drabstraat
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Stadskamer
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Monumentale trap
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Monumentale trap
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Museumcafé in Huis Leten
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Terras
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Verborgen binnentuin
Copyright: TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap
Mock-up 1 © Michiel De Cleene
Copyright: Michiel De Cleene
Mock-up 2 © Michiel De Cleene
Copyright: Michiel De Cleene
Mock-up 3 © Michiel De Cleene
Copyright: Michiel De Cleene

Design Museum Gent presenteert definitief ontwerp grote verbouwing

9 juni, 15:43
Design Museum Gent heeft vanochtend het definitieve ontwerp voor de uitbreiding en verbouwing van zijn onderkomen in de Gentse binnenstad gepresenteerd. Trans architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST architectenvennootschap voegen met DING een monolithische vleugel toe. De uitbreiding verbindt de drie bestaande gebouwen van het museum en vormt een multifunctionele, gastvrije third place.

Al sinds 1993 wacht Design Museum Gent, gelegen in het historisch centrum van de stad, op extra en betere ruimte. Het museum heeft behoefte aan plek voor ontvangst, een winkel, tijdelijke exposities, educatie, evenementen, art handling en logistiek, degelijk sanitair en een lift. Er werd een Open Oproep uitgeschreven, die in oktober 2019 resulteerde in de selectie van een plan en een team.

Multifunctionele ontmoetingsplek
Het definitief ontwerp dat vandaag is gepresenteerd door Design Museum Gent, de stad Gent en stadsontwikkelingsbedrijf sogent is de uitwerking van plan waarmee het team van Trans, Carmody Groarke en RE-ST de opdracht verwierf. Volgens het Design Museum Gent biedt het ontwerp “geen spektakelarchitectuur, maar een multifunctionele vleugel met monolithisch karakter, die zich in het bestaande stadsbeeld integreert.”

DING – de naam staat voor design in Gent – verbindt de drie bestaande gebouwen van het museum en komt op een braakliggend terrein in de Drabstraat. De nieuwe vleugel is een strak vormgegeven volume van zes lagen, waarbij grote gesloten gevelvlakken afwisselen met royale openingen. Volgens het museum wordt de nieuwbouw “een inspirerende ontmoetingsplaats op mensenmaat.”

Uitbreiding
De begane grond fungeert als ‘stadskamer’: een gastvrije ontmoetingsplek en multifunctionele ruimte, die vrij toegankelijk is. Hier zijn ook de ontvangstbalie en de winkel gesitueerd. Op de eerste verdieping komt ruimte voor lezingen en presentaties en op de tweede verdieping komen workshop-ruimten.

De derde verdieping gaat het museum ruimte bieden voor gratis tijdelijke exposities. Een royaal terras biedt zicht op de historische binnentuin van Hotel de Coninck. Een loftruimte en een winterterras op de vierde verdieping geven uitzicht over heel de stad, meldt Design Museum Gent.

Aanpak bestaande bouw
Samen met de realisatie van DING wordt ook de oudbouw – specifiek de vleugel uit 1992 – aangepakt. De ondergrondse verdieping van DING en ‘vleugel 1992’ biedt, naast de noodzakelijke ruimten voor de techniek, plaats voor de art handling en restauraties, toiletten en een nieuwe garderobe.

In vleugel 1992 worden vides, trappen en de platformlift verwijderd. Hiermee krijgt het museum genereuze open tentoonstellingsvloeren, met 210 m2 extra per verdieping. Ook wordt de klimaatbeheersing in de zalen verbeterd om eigen en externe tentoonstellingen volgens internationale standaarden te kunnen presenteren.

In het naastgelegen Huis Leten, waar het msueum zijn kantoren heeft, komt een museumcafé met zicht op de verborgen binnentuin. Naast een kleine oase van rust biedt de tuin een extra ruimte voor buitenexposities.

DING stemt alle gebouwen op elkaar af, legt het museum uit. De barrières tussen het gedeelte uit het achttiende-eeuwse Hotel de Coninck, de vleugel uit 1992 en het zestiende-eeuwse Huis Leten verdwijnen. Een grote trappartij en een lift in de nieuwbouw zorgen voor de circulatie en toegankelijkheid van het totale complex.

Onderzoek circulaire baksteen
Bij ontwerp en realisatie van DING liggen de ambities op het vlak van circulariteit, duurzaamheid en innovatie hoog. Zo worden zo veel mogelijk duurzame materialen gebruikt, zet het museum in op duurzame processen en is het museum, dankzij een subsidie van Vlaanderen Circulair, een innovatief traject gestart om (bouw)afval te verwerken in een circulaire gevelsteen.

Voor de ontwikkeling van een (witte) circulaire gevelsteen lopen momenteel twee materiaalonderzoeken. De steen wordt aangebracht rond de houtskeletsconstructie van het nieuwe gebouw. Voorts onderzoeken museum, architecten en gemeente-instanties mogelijkheden van recyling en vervangbaarheid van toegepaste materialen.

Mock-up in de tuin
In de historische binnentuin van Design Museum Gent staat tot maart volgend jaar een onderzoeksmodel op ware grootte. De mock-up toont een staalkaart van de materialen en technieken die in DING worden gebruikt, waaronder verschillende stalen en prototypes van circulaire en niet-circulaire gevelstenen. Verder toont de mock-up de CLT-constructie, die ook zichtbaar blijft aan de binnenzijde van het gebouw.

Tussen de CLT-vloerbalken worden klimaatplafonds voor koeling en verwarming geplaatst. Het dak wordt afgewerkt met zink. De mock-up moet de betrokkenen inzicht geven in de te gebruiken materialen en hun helpen beslissingen te nemen op vlak van materiaalkeuze, details en aansluitingen, legt Design Museum Gent uit.

Met het oog op de verbouwing sluit het museum op 7 maart 2022 de deuren. De nieuwbouw start naar verwachting in de zomer van 2022; de nieuwe vleugel moet in 2024 openen voor publiek.

Andere nieuwsberichten

Little C grote winnaar Rotterdam Architectuurprijs 2021

Gisteren, 18:00

Havenervaringscentrum (HEC) wordt opvolger FutureLand Maasvlakte 2

Gisteren, 14:31

Dag van de Architectuur staat weer bol van de activiteiten

Gisteren, 11:40

Twee nieuwe partners voor LEVS architecten

Gisteren, 10:49

Rapport OESO: beleggers weren van woningmarkt helpt niet

Gisteren, 13:19

'Groot aantal kantoren voldoet nog niet aan verplicht energielabel'

Gisteren, 09:52

'Bevolking Zuid-Afrika lijdt onder Nederlandse energietransitie'

Gisteren, 09:24

Webinar ‘Van thuis naar hybride werken’

15 juni, 3:15

MaterialDistrict Utrecht verplaatst naar april 2022

15 juni, 1:57

‘Aanpak overlast Schiphol maakt bouw duizenden woningen mogelijk’

15 juni, 10:22
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan