Copyright: VORM
Copyright: VORM
Copyright: VORM
Copyright: VORM
Copyright: VORM
Copyright: VORM

Herbestemd pand maakt verbinding tussen centrum Rotterdam en Oude Westen

29 april, 17:32
De gemeente Rotterdam verkoopt haar voormalig kantoorpand aan de Westersingel aan VORM. Het consortium waarvan de projectontwikkelaar deel uitmaakt, diende volgens de gemeente het beste plan in voor de herontwikkeling van het pand en het bereikbaarder maken van het aangrenzende wijkpark. Ook Bedaux de Brouwer Architecten en LOLA landscape architects maken deel uit van het consortium.

Voor de herbestemming van het pand waarin Bureau Binnenstad van de gemeente was gehuisvest, organiseerde Rotterdam een openbare verkoopprocedure. Naast een marktconforme prijs was de kwaliteit van het ontwikkelplan een doorslaggevende factor in het selectieproces, meldt de gemeente.

De keuze viel op het plan ‘Westerpoort’ van VORM, Bedaux de Brouwer Architecten, LOLA landscape architects, IMd raadgevende ingenieurs, New Horizon, DLVS en Paul van Egmond. Dit consortium wil het gebouw transformeren naar 22 woningen, 650 m² kantoorruimte en 650 m² ruimte voor sport en ontspanning.

Doorgang
Tevens geeft het plan Westerpoort invulling aan de lang gekoesterde wens van de gemeente om het Oude Westen en het Centrum te verbinden. Momenteel scheidt een 450 meter lange stedelijke wand beide stadsdelen. Het plan doorbreekt die barrière door middel van een “aantrekkelijke en sociaal veilige omgeving met een doorgang”, aldus VORM.

De publieke doorgang bevindt zich in het gebouw, dat wordt getransformeerd naar ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten. Grenzend aan de groene poort ligt een maatschappelijk programma, verdeeld over de begane grond en de eerste verdieping.

Dit programma bestaat uit flexibele kantoorruimten, sport en yoga-gelegenheden en een zes meter hoge Tuinkamer en Lobby die als ontvangstruimte dienen voor alle gebruikers en huurders. Op de tweede tot en met de vierde verdieping komt een mix aan middenhuur- en koopwoningen, die volgens VORM een ruime diversiteit aan woningtypen zullen bieden.

Groene omgeving
Westerpoort verbindt twee wijken middels een groene omgeving, volgens het plan. Het ‘Parkpad’ vormt de verbinding tussen de Westersingel en het Wijkpark, en maakt het groen in de binnenstad toegankelijker voor omwonenden en bezoekers.

Een weelderige collectieve achtertuin, groendaken als groene ‘stepping stones’ en een groene poort met een doordacht vegetatieplan moeten kleine zoogdieren, vogels en bijen aantrekken. Het plafond van de poort – te realiseren met essenhout van gerooide zieke bomen – biedt een schuilplek aan insecten, vogels en vleermuizen, legt VORM uit.

De vergroening zal ook zorgen voor opvang van overtollig regenwater, dat vervolgens wordt opgeslagen in een ondergrondse waterbuffer. Daarnaast zorgt het groen voor schaduw en koelte tijdens de steeds hetere zomers. Zo draagt het plan volgens het consortium bij aan het klimaatadaptief maken van de stad.

Poort wordt paviljoen
Het plan Westerpoort voorziet in twee afzonderlijke volumes: Poortwachter en Parkwachter. Poortwachter, met de doorgang, bevindt zich tussen de Westersingel en de achtertuin. Parkwachter is een paviljoen dat ruimte zal bieden voor yoga en meditatie. Met een venster op de eerste verdieping dat uitkijkt over het Wijkpark krijgt het ook een sterk sociale functie.

Bij de transformatie willen de betrokken partijen materialen zoveel mogelijk hergebruiken. Het materiaal dat bijvoorbeeld wordt ‘gewonnen’ bij het creëren van de doorgang in de Poortwachter, vindt een nieuwe toepassing in het Parkpad en het paviljoen Parkwachter. De bestaande kolomstructuur en hoge verdiepingen maken het gebouw Poortwachter ook flexibel bij toekomstige aanpassingen.

Andere nieuwsberichten

Bouw wooncomplex en hotel voor studenten Bajeskwartier gestart

Gisteren, 16:32

Nieuw kantoor voor De Zwarte Hond Rotterdam

Gisteren, 10:48

Gesloten diamantslijperij is herbestemd tot markant woon- en werkgebouw

19 oktober, 3:53

De Nieuwe Verbinding N69 ingepast in natuurlijk landschap

19 oktober, 1:09

Amsterdam schrijft tender uit voor kavel 4A Sluisbuurt

Gisteren, 12:10

Bewoners van ruim duizend Rotterdamse straten vergroenen omgeving

19 oktober, 2:26

Royal HaskoningDHV doet onderzoek naar stadion na instorting tribune

19 oktober, 10:17

'Plan om wijk in Purmerend van gas af te halen is onrealistisch'

19 oktober, 9:52

BNO Piet Zwart Prijs 2021 voor Hella Jongerius

18 oktober, 4:39

Chinese huizenmarkt stort verder in door crisis bij Evergrande

18 oktober, 1:56
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan