Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers

Revitalisatie van labgebouw door omvangrijke uitbreiding en renovatie

21 april, 10:46
Een bestaand laboratoriumgebouw naast de A2 bij Utrecht is voor de huidige huurder gerenoveerd en flink uitgebreid naar een ontwerp van Hollandse Nieuwe. Het interieurontwerp omvatte de revitalisatie van de laboratoria met technische ruimten en een open en licht ontwerp voor de kantoorvloeren.

In opdracht van APF International heeft Hollandse Nieuwe een ontwerp gemaakt voor de renovatie en uitbreiding van een laboratoriumgebouw naast de A2 bij Utrecht. Het interieurontwerp omvatte de revitalisatie van de laboratoria met technische ruimten en een open en licht ontwerp voor de kantoorvloeren.

Onzichtbare verlenging
Het gebouw was oorspronkelijk in gebruik bij Waterleidingbedrijf Midden Nederland en is in de jaren 1990 nog gerenoveerd. De huidige huurder van het gebouw, onderzoekslaboratorium Ducares, had behoefte aan extra oppervlakte en wenste een uitnodigender entree. De vraag heeft allereerst geresulteerd in een verlenging van het pand met 23 meter en de toevoeging van een volledige verdieping.

Hollandse Nieuwe heeft bij de verlenging van het gebouw de oorspronkelijke architectuur doorgezet. De nieuwe betonnen gevel vertoont een vergelijkbare raamverdeling en detaillering, waardoor de gevel visueel doorloopt. Waar het oude gebouw ophoudt en het nieuwe deel begint is nauwelijks te zien.

Lichte opbouw
De opbouw, die geheel bedoeld is voor kantoorruimte, bestaat uit een staalconstructie met gevelpanelen van onbehandeld Accoya. Hiermee was het mogelijk om de opbouw ‘licht’ te realiseren, binnen de beperkingen die de bestaande constructie met zich mee bracht, legt het architectenbureau uit.

Om de uitstraling niet te laten conflicteren met de bestaande architectuur, heeft Hollandse Nieuwe de opbouw zo transparant en naturel mogelijk gehouden. Door het Accoya onbehandeld toe te passen, zal het verduurzaamde hout in de loop van de tijd vergrijzen en de opbouw steeds meer in uitstraling een geheel vormen met de betonnen gevel van de lagere verdiepingen.

Fris en functioneel
Het interieurontwerp betrof twee gebieden: de laboratoria met technische ruimten en de kantoorvloer. De laboratoria zijn opgefrist, waarbij alle elementen die eerst donkerblauw en rood waren nu frisse wit- en grijstinten hebben gekregen. Het draadglas is vervangen, de plafonds en vloeren zijn vernieuwd en alle verlichting is uitgevoerd met led, vertelt Hollandse Nieuwe.

De kantoorvloer is zo open en licht mogelijk gehouden. De ruimtelijkheid wordt enkel onderbroken door losse elementen, die tussen de werkplekken zijn geplaatst en zorgen voor visuele en akoestische bescherming. Door te variëren in de hoeveelheid en de locatie van de open en gesloten delen heeft het architectenbureau onverwachte doorkijkjes gecreëerd.

De elementen, die plaats bieden aan vergaderen, concentreren, bellen of printen, zijn deels gesloten en deel voorzien van grote glasvlakken. Ze zijn strak en functioneel uitgevoerd, met elk zijn eigen grijstint. Met die vormgeving heeft het architectenbureau de relatie tussen de kantoorvloer en de wereld van onderzoek op de onderliggende verdiepingen voelbaar gemaakt.

Accenten
Ook voor het kantoorgedeelte als geheel bestaat het kleurenpalet, net als in de labs, uit verschillende tinten wit en grijs. Kleuraccenten heeft Hollandse Nieuwe toegevoegd met de open ‘eilanden’, die in het midden van de kantoorruimte. aanlandplekken, informele overlegplekken of loungeruimtes bieden.

Deze eilanden zijn meer uitgesproken in kleur en materiaal met diverse blauwtinten, houtsoorten en planten. De opvallende industriële lampen boven de eilanden zijn een knipoog naar de wereld van wetenschap en industrie, aldus Hollandse Nieuwe.

Gefaseerde aanpak
In totaal is 2.000 m² aan het bestaande gebouw toegevoegd. De renovatie betrof een oppervlakte van 2.800 m2. Hiermee zijn fase 1 en 2 van het project afgerond. Fase 3, het open en transparant maken van de entree en het creëren van het sociale hart op de eerste verdieping, is onlangs gestart. De verwachting is dat deze fase in 2022 wordt afgerond.

Andere nieuwsberichten

Rotterdamse architectenbureaus openen hun deuren tijdens de Open Bureaudag

3 uur geleden

Demontabele kijkdoos voor de Papendrechtse brandweer

Gisteren, 17:19

Veertien houten woningen in Kerckebosch Zeist vormen 'buurtschap'

Gisteren, 15:46

Laatste fase wijkvernieuwing Lakerlopen afgerond

Gisteren, 15:04

Ook commercieel vastgoed wordt duurder

1 uur geleden

Elektriciteitsnet in Amsterdam kan toename vraag niet meer aan

2 uur geleden

Jeroen Schipper aangesteld als supervisor Overamstel

Gisteren, 16:54

Eerste biologisch afbreekbare kunstgrasveld ter wereld in Emmen

Gisteren, 16:21

Consortium wil nieuwe stad in Flevoland bouwen

22 juni, 12:13

Minister: miljardeninvesteringen Rijk nodig voor bouw huizen

22 juni, 9:34
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan