Aric Chen
Copyright: Yoha Jin
Aric Chen
Copyright: Yoha Jin

Aric Chen benoemd tot directeur Het Nieuwe Instituut

8 april 2021, 7:00
Aric Chen is benoemd tot de nieuwe directeur van Het Nieuwe Instituut (HNI). De Amerikaan volgt per 1 mei Guus Beumer op, die dan zijn functie bij de sectorinstelling voor architectuur, design na acht jaar neerlegt. De 46-jarige Chen is curator, docent, auteur en creatief directeur en heeft veel internationale ervaring op het gebied van architectuur en design.

Chen is geboren en getogen in de Verenigde Staten, waar hij in 1995 summa cum laude een studie architectuur voltooide (Universiteit van Californië, Berkeley), en woont momenteel in Shanghai. Van 2012 tot 2019 was hij hoofdcurator bij museum M+ in Hongkong, maar heeft ook tal van tentoonstellingen in andere steden gecureerd of er bijdrages aan geleverd. Verder was hij in 2011-2012 creatief directeur van de Beijing Design Week, waarbij hij dit evenement volgens HNI nieuw leven heeft ingeblazen.

Uitgebreid cv
De nieuwe directeur van HNI kan een uitgebreid cv overleggen. Toen hij in New York als journalist en criticus werkzaam was, heeft hij regelmatig artikelen geschreven voor onder meer The New York Times, Metropolis en Architectural Record. In 2016 verscheen van hem het boek Brazil Modern, dat handelt over twintigste-eeuws Braziliaans meubeldesign.

Als hoofdcurator bij M+ had Chen de leiding over het samenstellen van het design- en architectuurteam van het museum, het programma en de permanente collectie, waaronder de aankoop van bijna 2.000 voorwerpen en 20.000 archiefstukken, zoals het interieur en de façade van de sushibar Kiyotomo van Shiro Kuromata (1988, Tokyo) en het archief van Archigram.

Chen is nog steeds curatorial director van de Design Miami-beurzen in het Zwitserse Bazel en Miami Beach in de VS. Hij blijft in deze functie tot komende november, ook blijft hij tot de lente van 2022 actief bij het Curatorial Lab van het College of Design and Innovation van de Tongji-universiteit in Shanghai.

Raad van bestuur
Vanaf 1 mei gaat Chen een dag per week op afstand aan de slag als algemeen en artistiek directeur van HNI, per 1 september vervult hij die functie fulltime bij de erfgoedinstelling in Rotterdam. Samen met Josien Paulides, zakelijk directeur van het instituut, vormt hij de raad van bestuur van HNI, dat sinds dit jaar de status van nationale erfgoedinstelling heeft.

“We waarderen Chen enorm om zijn uitgebreide kennis, ervaring en internationale reputatie op het gebied van architectuur, design en digitale cultuur. Daarnaast sluit zijn internationale en interculturele profiel goed aan bij het meer internationaal en intercultureel worden van de vakgebieden die HNI representeert”, zegt Judith van Kranendonk, voorzitter van de raad van toezicht van het instituut.

“HNI is een jong instituut dat desondanks een lange geschiedenis kent; een verhaal dat ik al jaren bewonder”, vertelt Chen zelf. “Ik beschouw het als een voorrecht om te mogen voortbouwen op het baanbrekende werk dat het instituut heeft verzet. Om te kunnen putten uit de kracht van de Nederlandse culturele en creatieve gemeenschappen en hun internationale netwerken, die de fundamentele vragen over ons verleden, heden en toekomst in hun werk centraal stellen.”

Bijna vijftig sollicitaties 
Er waren bijna vijftig sollicitaties op de vacature voor algemeen en artistiek directeur van HNI binnengekomen, laat een woordvoerster van het instituut weten.

Andere nieuwsberichten

Architectenweb symposium 'Het nieuwe hybride stadsblok' op 1 februari gaat door

1 uur geleden

Boek: de wooncoöperatie als route naar betaalbaar wonen

3 uur geleden

Team Atelier Kempe Thill mag Droogdokkensite Antwerpen herontwikkelen

4 uur geleden

Rotterdam heeft stedenbouwkundige plannen Schiekadeblok bijgeslepen

Gisteren, 16:44

Debat in Rotterdam over leegstand huurwoningen in topsegment

3 uur geleden

Rode lampen windmolens kunnen uit, zeggen branche en provincies

Gisteren, 13:44

Sterkste stijging huizenprijzen in meer dan veertig jaar

Gisteren, 09:47

Amsterdam komt met tijdelijke regeling voor betaalbare woningbouw

21 januari, 5:08

Designbeurs Object Rotterdam verplaatst naar mei

21 januari, 11:52

Onderzoek: woningcorporatie wil verduurzamen maar weet niet hoe

21 januari, 10:01
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan