Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: De Twee Snoeken

De Twee Snoeken geeft gelaagdheid aan monumentaal Fratershuis in Oss

23 maart, 14:44
Het bouwbedrijf Berghege is gevestigd in het voormalige Fratershuis aan de Begijnenstraat in Oss. In opdracht van het bedrijf heeft De Twee Snoeken het ontwerp gemaakt voor de renovatie en uitbreiding van zijn kantoor, waarbij de historische gelaagdheid van het pand als inspiratiebron diende. Het gerenoveerde en uitgebreide pand is recent opgeleverd, vertellen de architecten.

Het oude Fratershuis is een gemeentelijk monument, dat bestaat uit twee duidelijk te onderscheiden bouwdelen uit verschillende tijden. Tilburgse fraters lieten in 1883 het eerste deel bouwen aan de Begijnenstraat. In 1957 werd het complex aan de oostzijde uitgebreid naar een ontwerp van J.A. de Reus; de realisatie was overigens in handen van Bouwbedrijf J.M. Berghege.

In de late jaren 1980 vertrokken de fraters definitief uit het complex. Bouwbedrijf Berghege heeft het pand aangepast en zelf in gebruik genomen als kantoor. Na 35 jaar werd het tijd om het pand grondig te renoveren en opnieuw aan te passen, vertelt De Twee Snoeken.

Eenheid van delen
De verschillen tussen het neogotische deel en de uitbreiding in stijl van de Bossche School is uiteraard onmiskenbaar.  Zowel de gevelcomposities als het materiaalgebruik is anders. Desalniettemin vormt het complex een prachtige eenheid, stelt De Twee Snoeken. Bij de recente opgave heeft het bureau daar een nieuwe laag aan willen toevoegen.

Alle delen die zijn aangebouwd heeft De Twee Snoeken op een onderscheidende, eigentijdse manier vorm gegeven. “Op deze manier is er een nieuwe laag toegevoegd aan het gebouw en is er een bijzondere drie-eenheid ontstaan”, aldus het architectenbureau.

Aan de patio is een nieuwe kloostergang toegevoegd; de achtergevel en de linker zijgevel zijn voorzien van glazen uitbreidingen. Nagenoeg alle toevoegingen zijn op een eenduidige manier opgetrokken uit ranke, brons geanodiseerd aluminium vliesgevels.

Ritme en detaillering
Aan de achterzijde zijn ook nieuwe gemetselde delen toegevoegd. Door de gekozen baksteen is de nieuwe toevoeging op het eerste oog nauwelijks te onderscheiden van de bouwdelen in Bossche School-stijl; Het metselwerk in tegelverband maakt ze in tweede instantie toch herkenbaar als nieuwe toevoeging.

De vormgeving, de ritmes en de zorgvuldige detaillering zorgen voor een verdere versterking van de eenheid tussen de drie bouwstijlen, legt het architectenbureau uit. De Twee Snoeken geeft aan samen met bouwbedrijf Berghege en Van Iersel geveltechniek consciëntieus te hebben gewerkt aan “een verfijnde vormgeving van de nieuwe gevels”.

Leesbaar interieur
De historische gelaagdheid van het gebouw heeft ook in het interieurontwerp als leidraad gediend. Het pand was in de loop der tijd verrommeld, waardoor de kracht van het verschil in historische lagen was verdwenen. Om te beginnen heeft De Twee Snoeken de gelaagdheid weer afleesbaar gemaakt in het interieur.

Overal in het gebouw zijn oorspronkelijke details hersteld. Op sommige plekken zijn historische elementen opnieuw zichtbaar gemaakt en vervolgens gecombineerd met eigentijdse interieurelementen en moderne voorzieningen. Het ingetogen kleurpalet met hier en daar accenten werkt daarbij versterkend, leggen de architecten uit.

Andere nieuwsberichten

Dutch Design Week: ontwerpen voor de tussenfase

Gisteren, 16:50

Historische context vertrekpunt voor woningbouwplan Meerstad

Gisteren, 16:11

Houten bibliotheek als verbinder voor Edegem

Gisteren, 11:05

BNA Architectendag 2021 in teken van waardecreatie

Gisteren, 10:27

Zuidas in Amsterdam houdt open dag

Gisteren, 14:53

Dochterbedrijf BESIX Group bouwt Guggenheim Abu Dhabi

Gisteren, 11:47

Hernieuwbare energie voor het eerst belangrijkste energiebron EU

Gisteren, 09:32

Partner awg architecten verzorgt Rietveldlezing

26 oktober, 1:23

Vijf Nederlandse nominaties bij Brick Award 2022

26 oktober, 1:00

Woningbouw Jan Snel verder als Daiwa House Modular Europe

25 oktober, 5:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan