Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: WRK Architecten
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: WRK Architecten

Huiselijk coördinatiecentrum voor Amsterdamse havendiensten

15 maart 2021, 11:29
De divisie Havenmeester van Port of Amsterdam heeft in het westelijk havengebied een nieuwe accommodatie voor de huisvesting van verschillende diensten. WRK Architecten heeft het nautisch coördinatiecentrum ontworpen als een compact houten gebouw, dat zowel huiselijkheid biedt als tegen een stootje kan.

Het coördinatiecentrum voor Port of Amsterdam is een eenvoudig, rechthoekig gebouw. Het pand biedt een bruto oppervlakte van 980 m2, verdeeld over drie lagen. De compactheid van het volume resulteert in efficiëntie, korte loopafstanden en een overzichtelijke routing, legt WRK  Architecten uit.

De buitendienst en de technische dienst hebben hun werkruimten op de begane grond (en in de haven). De kantoormedewerkers zijn gehuisvest op de tweede verdieping. Door de functies als kantine, kleedkamer en vergaderruimten op de eerste verdieping onder te brengen, ontmoeten hier de verschillende medewerkers elkaar.

Dankzij de situering van het kantoorprogramma op de tweede verdieping hebben de kantoormedewerkers een weids uitzicht op het Noordzeekanaal. Grenzend aan de kantoorruimte ligt een dakterras. Dit biedt onder andere aan mensen van de 24-uursdienst, die hun werkplek niet lang kunnen verlaten, de mogelijkheid om even naar buiten te gaan.

Hout en staal
Met zijn stalen gevelbekleding past het gebouw probleemloos in de industriële havenomgeving. Het interieur daarentegen biedt een warme sfeer en een aangename werkomgeving, aldus WRK Architecten. Het gebouw is 24 uur per dag in gebruik; een huiselijke omgeving maakt ook het verblijf in de nachtelijke uren prettig, legt het architectenbureau uit.

Daarom heeft het bureau er voor gekozen om in het interieur het houten casco in het zicht te houden. Tegelijkertijd is het een gebouw dat gebruikt mag worden en waar de technische en buitendienst zonder omzichtigheid kunnen binnenstappen. Waar nodig zijn beschermende materialen toegepast, zoals stalen ‘lambrisering’ bij de hoofdentree.

Geoptimaliseerd en demontabel
Een compact volume resulteert ook in een kleinere CO2-voetafdruk, legt WRK Architecten uit. Het betekent een kleinere schil en een optimalisatie van structuur en bouwsysteem. Daardoor kunnen ook bouwkosten substantieel worden gereduceerd en kan met minder middelen een aangenaam binnenklimaat worden bereikt, aldus het architectenbureau.

De grote puien zijn gericht op het noordoosten; de zuidwestelijke gevel is juist grotendeels gesloten en gevuld met zonnepanelen. Op het dak wordt regenwater opgevangen ten behoeve van een grijswatersysteem waarmee de toiletten worden doorgespoeld.

De constructie bestaat uit geprefabriceerde modulaire elementen van FSC-gecertificeerd hout, vertellen de architecten. De houten elementen zijn alleen aaneen geschroefd en daardoor demontabel. De houtconstructie vormt volgens WRK Architecten een opslag van circa 124 ton CO2.

Andere nieuwsberichten

Opwaardering flats met 3D-geprinte balkons start deze maand

Gisteren, 15:39

Amsterdam start eerste tender voor Strandeiland IJburg

Gisteren, 14:39

Ontwerpprijsvraag voor biobased bouwen op woningbouwlocatie Oirschot

Gisteren, 10:46

Kindcentrum in Hellevoetsluis met open vloeren en veel onderwijsruimte

17 januari, 4:12

Rotterdam haalt vergroeningsdoel ruimschoots

Gisteren, 17:18

Jubileumviering van zestigjarige 'new town' Zoetermeer

Gisteren, 12:19

Huren in vrije sector wordt volgens Pararius in rap tempo duurder

Gisteren, 09:54

Oude Heineken Hoek aan Leidseplein in Amsterdam gesloopt

17 januari, 5:56

Johan Remkes gaat Nationaal Programma Groningen leiden

17 januari, 2:33

'Rijk besteedt minder aan infrastructuur, in plaats van meer'

17 januari, 11:42
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan