Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Olivier van den Hoven
Copyright: Olivier van den Hoven
Copyright: Olivier van den Hoven
Historische situatie Kuipershaven
Copyright: Collectie H.G. Beerman, Regionaal Archief Dordrecht
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Olivier van den Hoven
Copyright: Olivier van den Hoven
Copyright: Olivier van den Hoven
Historische situatie Kuipershaven
Copyright: Collectie H.G. Beerman, Regionaal Archief Dordrecht

Een Dordtse woning strekt zich door een voormalige zeilmakerij

2 maart, 17:49
In de historische binnenstad van Dordrecht ligt een pand met een verrassend zigzaggende, langwerpige ruimte. Architect Olivier van den Hoven heeft het gebouw getransformeerd naar een woning met lange doorzichten en tegelijkertijd verschillende sferen.

De meeste Dordtenaren kennen het pand als de werkplaats van zeilmakerij Hageman. Het rijksmonument kent een bijzondere geschiedenis, vertelt architect Olivier van den Hoven. De huidige ruimte is in de loop der tijd ontstaan doordat twee panden en een tussengelegen binnenplaats zijn samengevoegd.

Verschillende sferen
“Daardoor was al in de vroege twintigste eeuw een soort zig-zag ruimte ontstaan die helemaal van de Wijnstraat naar de Kuipershaven loopt”, zegt  Van den Hoven. De 36 meter lange ruimte kent grofweg drie gedeeltes. De kleine niveauverschillen en de verschillende breedtes maken de verschillende ruimten nog voelbaar in het huidige pand.

Van het langgerekte pand is de ene zijde meer stads, de andere kant heeft juist een indrukwekkend uitzicht op het punt waar drie rivieren bij elkaar komen. Prominent in het midden ligt de bijna vierkante oude binnenplaats met een groot daklicht erboven.

Ruimtelijkheid
De opdrachtgevers hadden naast hun functionele wensen vooral de wens om die bijzondere ruimtelijkheid als uitgangspunt te nemen voor de beleving van de nieuwe woning. Van den Hoven heeft de verschillende plekken in de woning dan ook vooral afgestemd op lange doorzichten.

Bij binnenkomst vanaf de havenzijde kijkt men tot diep in de oude binnenplaats; vanaf de Wijnstraat helemaal tot in de keuken, vertelt de architect. Aan de havenzijde is een voorkamer gemaakt, waar de bewoners kunnen werken.

Voor een hal is juist bewust niet gekozen; “Die zou juist een barrière opwerpen tussen de woning en de uitgestrektheid van de drie rivieren buiten”, legt Van den Hoven uit. “Met één stap sta je vanaf de Kuipershaven meteen in de woning en zie je binnenin de gehele breedte van de gevel.”

Intiemer
Een lange boekenkast strekt zich langs de muur in de richting van de voormalige binnenplaats. Hier vormt de kast een geheel met enkele brede traptreden. In de oude binnenplaats is een ruime woonkeuken gerealiseerd. Het royale maar diffuse licht komt hier alleen van boven en kleurt de ruimte gedurende de dag telkens anders.

Een volgende lange kastenwand begeleidt de route naar de slaapkamer. Hoe dieper in de woning, hoe intiemer de ruimten zijn. De badkamer en slaapkamer zijn als twee gedeeltes van één ruimte ontworpen, waardoor de woning ook haar ruimtelijkheid behoudt. Een inloopkast aan de Wijnstraatzijde vormt een geluidsbuffer tussen dit intiemste gedeelte van de woning en de straat.

Kleur en materiaal
Passend bij de ruimtelijkheid heeft Van den Hoven gekozen voor een palet van zeven kleuren. De woning kent duidelijk drie delen met elk een eigen sfeer, maar door het kleurgebruik en de materiaalkeuzes vloeien de ruimten samen tot een geheel. Bovendien zijn afscheidingen niet door middel van wanden gemaakt, maar met verdiepinghoge maatwerkkasten.

“Ze zorgen voor een zekere balans”, zegt Van den Hoven “De vrijstaande sculpturen en de mooie Piet Hein Eek-kast komen hierdoor extra goed tot hun recht. De ruimte heeft eigenlijk ook al iets museaals; dat paste goed bij de mooie kunstwerken die de bewoners bezitten.”

Olivier van den Hoven leidt, naast zijn  eigen projecten als architect en interieurontwerper, ontwerpbureau Dark & Stormy. Dit doet hij samen met grafisch ontwerper Charlotte Nieuwland.

Andere nieuwsberichten

Bas van der Pol (AIR Rotterdam) voorgedragen als wethouder Tilburg

1 uur geleden

Boek: de worsteling van een zakenman die uitgroeide tot 'pandjesprins'

3 uur geleden

Heringerichte Coolsingel officieel geopend

Vandaag, 13:13

BOOM Landscape maakt winnend plan voor Delftse Houttuinenplein

Vandaag, 11:44

Esther Kromhout nieuwe directeur van NACO

2 uur geleden

VPRO Tegenlicht zoekt de Woonpionier van 2021

3 uur geleden

TIAFF 2021 geannuleerd

Vandaag, 13:28

Indesem 21 in het teken van thema Datascape

Vandaag, 10:47

Miljarden uit groeifonds naar openbaar vervoer in de Randstad

9 april, 2:22

Utrecht investeert in binnenstad om leegstand weg te werken

9 april, 11:38
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland B.V.
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan