Amsterdam neemt adviezen IJ-bruggen van commissie over

19 februari, 9:23
De komst van twee bruggen over het IJ in Amsterdam is een stap dichterbij gekomen. Het college van B&W van de hoofdstad neemt het eindadvies van de commissie D’Hooghe als uitgangspunt voor verdere planvorming voor deze nieuwe verbindingen. De commissie adviseerde om een brug aan de oost- en de westkant van de stad aan te leggen.

De eerstgenoemde brug volgt ongeveer de route van de veerpont tussen de Johan van Hasseltweg in Noord en het Azartplein op het Java-eiland. De westelijke brug komt te liggen tussen de NDSM-werf en de Haparandadam. De commissie onder leiding van Alexander D’Hooghe adviseerde in juni vorig jaar tot deze verbindingen over het IJ.

Daarnaast adviseerde de commissie om een voetgangerspassage vanaf het Centraal Station naar Noord aan te leggen en de Amsterdamsebrug tussen Zeeburg en het Zeeburgereiland aan te passen, zodat deze geschikt wordt voor grotere stromen fietsers en openbaar vervoer. In combinatie met de laatstgenoemde ingreep komt er een permanente veerverbinding tussen Borneo- Sporenburg en de toekomstige Sluisbuurt.

Passenger Terminal Amsterdam
Het Amsterdamse stadsbestuur neemt ook het advies van de commissie over om de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) te verplaatsen naar de Coenhaven. Daarmee wijkt het college af van het coalitieakkoord, waarin het streven is geformuleerd om de PTA naar een plek buiten Amsterdam te verplaatsen.

“Voor het college weegt echter zwaar dat de geadviseerde maatregelen door de commissie D’Hooghe een samenhangend pakket vormen, waar geen onderdelen uitgehaald kunnen worden zonder afbreuk te doen aan het geheel. Nader onderzoek moet uitwijzen of de verplaatsing van de PTA haalbaar is”, zo laat de gemeente Amsterdam weten.

Het advies van de commissie D’Hooghe wijkt overigens op meerdere punten af van eerdere plannen die de gemeente had. Zo wilde Amsterdam in het westen eerst een brug tussen het Stenen Hoofd en Noord en de iets minder oostelijk gelegen Javabrug realiseren. In 2017 is de gemeenteraad akkoord gegaan met de bouw van de Javabrug, maar Rijkswaterstaat keurde de ontwerpen af.

Definitief plan
Het Amsterdamse stadsbestuur gaat nu een definitief plan maken voor alle gedane voorstellen. Eind dit jaar worden deze voorgelegd aan de gemeenteraad, laat de gemeente Amsterdam weten. “De noodzaak om Amsterdam in volle breedte te verbinden is onverminderd groot. De stad groeit als kool. Niet alleen langs de noordelijke IJoevers, maar ook bij Sloterdijk, de Houthavens en Haven-Stad komen er de komende jaren duizenden nieuwe woningen bij”, zegt wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening).

“Ik ben blij dat het advies van de commissie D’Hooghe een stevige basis legt om die belangrijke verbindingen ook echt te gaan leggen. De commissie heeft een zeer uitgebreid adviesrapport opgeleverd en doet daarmee recht aan alle belangen, zowel aan die van de stad en de regio, als aan die van de scheepvaart. En het is mooi dat ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het advies ziet als een goede basis voor de verdere samenwerking, waarbij Amsterdam aan de slag gaat met de planvorming op basis van het advies. Uiteraard blijven we in goed overleg blijven het Rijk, onze nautische partners en andere betrokkenen.”

Andere nieuwsberichten

Studio Rianknop presenteert zelfbouwwoning Amsterdam-Noord

5 maart, 12:26

Heijmans en AM gaan woningen bouwen in Feyenoord City

5 maart, 10:56

Eerste woongebouw Rijnhaven in Alphen aan den Rijn klaar

4 maart, 4:52

BAM Bouw en Techniek realiseert politiebureau Zeeburgereiland

4 maart, 4:24

Woonwijk uit jaren zeventig verwarmd met behulp van waterstof

5 maart, 10:03

'Lokale conflicten over duurzame plannen moeilijk te voorkomen'

5 maart, 9:32

Provincies zijn verdeeld over nieuwe kerncentrale

4 maart, 3:57

Meer laadpunten in parkeergarages

4 maart, 2:35

Provincie en gemeenten steken tot 330 miljoen in Noord-Brabant

4 maart, 9:59

Mobiliteitsalliantie wil jaarlijks drie miljard euro van regering

4 maart, 9:18
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan