Copyright: JADE architecten
Copyright: JADE architecten
Copyright: JADE architecten
Copyright: JADE architecten

JADE en Fullhouse winnen Schiedamse tender voor transformatie schoolgebouw

11 februari, 17:24
De tender voor de herontwikkeling van de voormalige Gravin Aleidaschool in Schiedam is gewonnen door JADE en Fullhouse. In het winnende plan ‘Hof van Aleida’ wordt de het voormalige schoolgebouw, met behoud van de karakteristieke uitstraling, getransformeerd tot vijftien loftwoningen.

Met hun plan willen JADE architecten en ontwikkelaar Fullhouse Vastgoed een woonomgeving creëren “voor mensen die graag delen met anderen, maar zich ook willen kunnen terugtrekken in hun eigen huis of tuin.” Het plan ‘Hof van Aleida’ voorziet in een grote variëteit aan woningen rondom een collectieve binnentuin.

Het woningaanbod zal grote, kleine, grondgebonden, woon-werk- en loftwoningen omvatten. Bovendien krijgen de toekomstige bewoners een grote keuzevrijheid en flexibiliteit als het gaat om de plattegrond, aldus JADE en Fullhouse. De oude schoollokalen vormen de basis voor de nieuwe woningen.

Behoud van sfeer en elementen
Bij de voor de transformatie noodzakelijke veranderingen wil het ontwerpteam dat de oude school “voelbaar blijft in de woningen”. Daartoe willen de architecten de historische gebouwstructuur zoveel mogelijk herstellen. Wijzigingen aan het oorspronkelijke gebouw worden ‘teruggedraaid’ en maken de oude school weer afleesbaar.

Het transformatieontwerp moet de metselwerkbogen, inbouwkasten en bestaande schachten nieuw leven inblazen. Het architectenbureau handhaaft de imposante bestaande trap met het glas-in-lood en geeft het opnieuw de functie van hoofdtrap.

De dakopbouwen vormen de kroon op het gebouw en zijn in schaal en maat een toevoeging aan het verspringende karakter van het pand. De gevelopeningen zijn een vertaling van de bijzondere hoofdentree, legt JADE uit. Door de terugliggende kaders ontstaat er diepte en geleding in de gevel.

Adaptief gebouw
“De grootste circulaire winst in dit project is het hergebruik van het bestaande schoolgebouw”, zo geven JADE en Fullhouse aan. Dat het gebouw veranderingen aankan, blijkt uit het feit dat het in het verleden kon worden aangepast aan de wensen van de school.

De aanstaande aanpassingen, gericht op een woonfunctie, wil het team zo uitvoeren dat het gebouw in de toekomst wederom eenvoudig is te veranderen, zonder daarbij afval te creëren. Daartoe worden alle nieuw aan te brengen onderdelen demontabel gemaakt.

Het team JADE en Fullhouse kiest ervoor om extra te investeren in gebouwonderdelen die lang meegaan, zoals een zeer goed geïsoleerde gebouwschil. “Dit leidt tot besparingen op zaken die een kortere levensduur hebben zoals installaties”, leggen ze uit. “Hiermee realiseren wij comfortabele, gezonde, duurzame en adaptieve woningen die zeer weinig energie vereisen.”

Klimaatadaptief en natuurinclusief
Verder zet het plan in op vergroening. Zo wil het team het verharde schoolplein omvormen tot een groen binnengebied met streekgebonden flora en zorgt het plan voor een kleiner bebouwd oppervlak.

Naast de toevoeging van groen in de vorm van bomen en beplanting, komt er meer water dankzij wadi’s (met ondergrondse opslag). Deze maatregelen moeten bijdragen aan de voorkoming van hittestress en het genereren van waterbergingscapaciteit zorgt voor ‘droge voeten’. 

Participatie
Met het wegvallen van de schoolfunctie is de wijk een levendige gebruiksfunctie en ontmoetingsplek armer, beseft het ontwerpteam. “We gaan met de bewoners rondom het perceel in gesprek over de vormgeving van het openbare gebied bij de entree van de locatie”, vertelt JADE. “De omwonenden kunnen meebeslissen in het uiteindelijke ontwerp hiervan.”

Andere nieuwsberichten

DP6 en Zenber presenteren voorlopig ontwerp gemeentehuis Oldambt

Gisteren, 15:44

Studio Nuy van Noort ontwerpt IKC in Eibergen

Gisteren, 11:14

Nominaties Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2021 bekend

1 december, 4:40

Integraal Educatief Kind Centrum Lichtenvoorde is gericht op interactie

1 december, 3:42

Chocolademaker Tony's Chocolonely gaat geen eigen fabriek bouwen

Gisteren, 17:24

Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim tien jaar

Gisteren, 10:19

Bosoppervlakte in Nederland verder afgenomen

Gisteren, 09:36

Failed Architecture zet belangrijke stap naar horizontale organisatie

1 december, 12:44

Archeologen vinden middeleeuwse fundering Binnenhof

1 december, 10:14

Rekenkamer: Rijk heeft onvoldoende overzicht van zijn bezittingen

1 december, 9:25
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan