Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: architecten|en|en
Copyright: architecten|en|en
Copyright: architecten|en|en
Copyright: architecten|en|en
Copyright: architecten|en|en
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: architecten|en|en
Copyright: architecten|en|en
Copyright: architecten|en|en
Copyright: architecten|en|en
Copyright: architecten|en|en

Robuuste uitbreiding van schoolcomplex door architecten|en|en

1 februari, 15:23
Het Jan Tinbergen College in Roosendaal wilde de elders gevestigde mavo-afdeling een nieuw onderdak bieden op het terrein van de hoofdvestiging. Daartoe moest het scholencomplex worden uitgebreid; de opgave voor architecten|en|en was om een gebouw te ontwerpen het ensemble tot een logisch geheel zou maken.

Om aan te sluiten bij de architectuur van het bestaande schoolgebouw heeft architecten|en|en gekozen voor een robuust ontwerp met een herkenbare vorm en materialiteit. Bij de nieuwbouw, die in het verlengde van het bestaande schoolgebouw ligt, zijn het gevelritme en rode metselwerk op een logische manier doorgezet. Dit draagt bij aan de eenheid op het terrein.

Daarnaast heeft het architectenbureau praktische keuzes gemaakt op basis van de constructie en optimale benutting van de ruimte. Kenmerken zijn hierbij niet letterlijk hergebruikt, maar vertonen toch een visuele relatie met het bestaande schoolgebouw. Zodoende heeft de uitbreiding een uitstraling die vertrouwd aandoet, terwijl ze ook een eigen karakter heeft.

Scharnierpunt
Een lichte knik in de toevoeging sluit aan bij het karakter van het al aanwezige gebouw en besluit om vanzelfsprekende wijze de omarming van het hof. De entree die aan dit hof ligt is transparant en ingetogen, waardoor ze een ondergeschikt blijft aan de hoofdingang in het naastgelegen gebouw.

Terwijl buitenruimte aan de hofzijde veilig en geborgen aanvoelt, biedt het gebouwenensemble aan de voorkant een open en directe verbinding met het aangrenzende groen.

De knik in de plattegrond heeft architecten|en|en als startpunt voor de indeling genomen. Op de begane grond ligt in dit scharnierpunt de zogenoemde Arena met grote vide. De vide achter de glazen gevel zorgt dat licht verder in het gebouw valt en maakt een ruimtelijke relatie tussen de verdiepingen.

Zicht
De grote glaspartij die het lijnenspel van de constructie onthult is de blikvanger van de nieuwbouw. De schuine lijnen geven een identiteit aan de gevel, die met de belijning in het naastgelegen gebouw communiceert, aldus architecten|en|en. De transparante ‘diamant’ geeft vanuit de Arena en aula vrij zicht op de buitenwereld en het tegenoverliggende park.

Brede zittrappen rond de Arena maken de verbinding met de aula op de eerste verdieping. Vanaf de aula strekken zich twee vleugels met lokalen in een traditionele opzet. De vele zichtlijnen zorgen voor overzicht en structuur in het gebouw, waardoor het vriendelijk en kleinschalig aandoet, legt het bureau uit.

Ruimtelijkheid
De gangen naar de lokalen zijn licht en luchtig. De trappenhuizen drukken de wanden van de gangen als het ware in een diagonale lijn naar buiten, waardoor meer ruimte ontstaat. De ruime toepassing van glas in het gebouw, bijvoorbeeld aan het uiteinde van de gangen, versterkt het luchtige effect.

Voor ruimtelijkheid en afwisseling in het interieur zorgen ook een afwisseling van openheid en geborgenheid, leggen de architecten uit. Het gebouw biedt een scala aan plekken, functies en sferen, voor gezamenlijk en zelfstandig leren, en bedient op die manier de verschillende wensen van leerlingen, in lijn met de onderwijsvisie van het Jan Tinbergen College.

In totaal biedt de nieuwbouw 2.800 m2 BVO. Het interieur is ontworpen door Puur Sang Interieurconcepten. 

Andere nieuwsberichten

Hotelzwembad verbindt lobby met Caribische Zee

Vandaag, 16:39

Nominaties Schoolgebouw van het Jaar 2021 bekend

Vandaag, 12:19

Winnaars Groninger Architectuurprijs 2021 bekend

Vandaag, 10:45

Transformatie van Defensie-Eiland in Woerden afgerond

17 september, 2:24

Boek biedt inspiratie om thuiskantoor in te richten

4 uur geleden

Onrust op beurzen door problemen Chinese vastgoedreus

Vandaag, 14:40

Tienduizenden sociale huurwoningen in slechte staat

Vandaag, 12:17

Video + extra foto's: Holocaust Namenmonument

Vandaag, 11:26

Werkgevers: snel maatregelen voor versterken elektriciteitsnet

17 september, 2:45

Utrecht wil geen verbreding maar een snelheidsverlaging op A27 bij Amelisweerd

17 september, 2:29
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan