Parkhaven masterplan
Copyright: Parkhaven Partners
Parkhaven masterplan
Copyright: Parkhaven Partners

College Rotterdam stemt in met masterplan voor woningbouw aan Parkhaven

27 januari, 17:22
Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft ingestemd met het masterplan voor woningbouw aan de Parkhaven van de ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners. Het voorstel zet in op een gevarieerd woningbouwprogramma onder de Euromast. De Parkhavenkade verandert in een autovrije groene kade met recreatiemogelijkheden.

Het masterplan voor de zogenoemde Parkhavenstrook is een eigen initiatief van Parkhaven Partners, bestaande uit Era Contour, Heijmans, J.P. van Eesteren, Vesteda en Woonbron. Het betreft de mogelijke ontwikkeling van de groenstrook links en rechts van de Euromast.

Het woningbouwplan gaat uit van 20% woningen in het sociale-huursegment,  30% in het middensegment, 30% in het hogere segment en 20% in het topsegment. Alle woningen, ongeacht het segment, krijgen dezelfde uitstraling en kwaliteit. Op de begane grond van de woongebouwen is ruimte voor horeca, kleinschalige bedrijvigheid en praktijkruimten.

Door de woningbouw verdwijnt een deel van het groen aan weerszijden van de Euromast; dit wordt volledig gecompenseerd. Het parkeren van auto’s van de toekomstige bewoners en bezoekers van de Parkhavenkade gebeurt in een ondergrondse parkeergarage, zodat auto’s zoveel mogelijk uit het straatbeeld verdwijnen.

Aangepast
Het aanvankelijke plan voor de Parkhaven, zoals dat op de eerste informatiebijeenkomsten in 2019 is gepresenteerd, is op een aantal punten aangepast. Dit is gebeurd na onderzoek en met de inbreng van bezoekers van de informatiebijeenkomsten, meldt de gemeente.

Zo is het aantal appartementengebouwen en woningen teruggebracht naar 630 woningen, verdeeld over acht gebouwen. Meer variatie in de gevels voorkomt de aanblik van een massieve ‘wand’ aan bebouwing. Ook worden de straten tussen de woongebouwen breder, zodat er een sterkere relatie ontstaat tussen Het Park en het water van de Parkhaven.

Zicht op Euromast
Het zicht op en vanaf de Euromast is in het bijgestelde plan verbeterd. Er komt een grotere open ruimte rond het monument en een aangepaste hoogte van de bebouwing zorgt voor betere zichtlijnen.

Tussen de Parkhavenkade en Het Park komt een rankere overbrugging, om het karakter van de Maastunneltraverse zo min mogelijk te beïnvloeden. De nu nog stenige kade aan de Parkhaven wordt verbreed en krijgt een groener en aantrekkelijker uiterlijk. Het tweerichtingsverkeer aan de Parkhavenkade blijft gehandhaafd.

Cultuurhistorische waarde
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) adviseerde op 8 januari het gemeentebestuur om af te zien van de bebouwing van de Parkhavenstrook. Volgens de dienst doet bebouwing onvoldoende recht aan het cultuurhistorische karakter van de plek. Het college van Rotterdam meent dat het huidige masterplan voldoende waarborgen biedt voor een zorgvuldige omgang met de monumenten de Euromast, Het Park, de Maastunnel en het Parksluizencomplex.

“De Euromast blijft zichtbaar als het icoon van de stad waarin de komende jaren meer hoogbouw komt. Ook de andere monumenten blijven tot hun recht komen. Ook wegen wij de enorme vraag naar woningen in Rotterdam mee’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Een onderzoek van Bureau SteenhuisMeurs – op verzoek van ontwikkelcombinatie ParkHaven Partners en samen met de gemeente en de RCE – omtrent dit onderwerp biedt  volgens Rotterdam de handvatten voor het waarborgen van de cultuurhistorische waarden van de locatie en de monumenten.

Andere nieuwsberichten

Amerikaans bureau maakt ontwerp Rijnhavenpark

1 uur geleden

Oude Belgische paviljoen wordt permanente tentoonstellingsruimte in Namen

Gisteren, 15:41

Tinker verwerft ontwerpopdracht voor CERN Science Gateway

Gisteren, 12:59

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2021 van start gegaan

Gisteren, 09:13

Bouwbedrijf neemt circulaire sloper New Horizon over

Gisteren, 10:56

CDA en GroenLinks: steden hebben meer groen nodig

Gisteren, 09:35

Vorig jaar meer vertrekkers uit de Randstad dan nieuwe aanwas

24 februari, 9:19

Hout gekapte eiken hergebruikt in vloer balzaal Paleis Het Loo

23 februari, 9:43

Amsterdam vraagt bewoners om ideeën voor nieuw park boven A9

22 februari, 12:50

'Plan B voor Schiphol in plaats van groei'

22 februari, 10:33
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt