Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt

Rijnboutt transformeert verborgen telefooncentrale naar woningen

27 januari, 14:55
Op het binnenterrein van een woonblok in Amsterdam-West krijgt een voormalige telefooncentrale uit 1926 een nieuwe bestemming als woongebouw. Rijnboutt heeft het ontwerp gemaakt en onlangs de omgevingsvergunning ingediend.

De oude telefooncentrale staat sinds 2015 leeg. Het pand ligt aan een verhard parkeerterrein binnen een gesloten bouwblok in De Baarsjes in Amsterdam.  Senior architect Sebastian Janusz van Rijnboutt noemt het “werkelijk een verstopte schat die vanaf de straat niet te zien is.”

Woningen met tuin
Naar ontwerp van Rijnboutt wordt het gebouw getransformeerd naar achttien stadswoningen en twee appartementen. De verharde parkeerplaats maakt plaats, mede als maatregel tegen hittestress en wateroverlast, voor een ruime gemeenschappelijke tuin met planten en bomen.

In een eerdere fase heeft het architectenbureau verschillende scenario’s voor herbestemming onderzocht – van een kantoor tot een gebouw met veertig woningen, zoals opdrachtgever GPS Vastgoed voor ogen had. In onderhandeling met de gemeente en omwonenden is uiteindelijk een programma van eisen opgesteld, waarin een compromis van twintig woningen is bereikt, meldt Rijnboutt.

Cultuurhistorisch
Het gebouw is ontworpen voor architect Alfred Boeken in de tijd dat er grote behoefte ontstond aan telefoonverbindingen en er niet veel ruimte was in de stad. Deze telefooncentrale werd als onderdeel van de uitbreiding van Plan West midden in een woonblok gepland.

Op de begane grond kwamen de opslag en de technische ruimte. Op de eerste verdieping bevond zich de daadwerkelijke centrale waar dames handmatig te telefoonverbindingen legden. Het pand is in de jaren 1960 meermaals verbouwd en uitgebreid; sinds 2009 geldt het als een gemeentelijk monument, met name vanwege de cultuurhistorische waarde.

Originele kwaliteten
Bij het ontwerp heeft Rijnboutt de ruimtelijke kwaliteiten van het nog gave interieur, de gemeenschappelijke trappenhuizen en de monumentale hoofdentree met glas-in-loodramen als uitgangspunt genomen. Door de twintig ruimtelijke woningen rug aan rug te schakelen, beschikken alle over een privé-buitenruimte op de begane grond, aansluitend op de gemeenschappelijke tuin.

De prominente schoorsteen, nog altijd in gebruik voor de KPN-antennes, blijft behouden. “Hji vormt een belangrijke verticale toevoeging aan een vrijwel horizontaal gebouw”, legt Janusz uit. Verwijderde elementen die het gebouw opnieuw kwaliteit kunnen bieden, willen de architecten zoveel mogelijk terugbrengen.

Zo krijgt het dak een op het origineel gebaseerde lichtstraat om weer daglicht in het gebouw te brengen. Houten kozijnen, gebaseerd op de originele exemplaren, vervangen de kunststof panelen die KPN in de loop der tijd heeft aangebracht. Ook de oorspronkelijke geveldetaillering wordt zoveel mogelijk hersteld.
Groen
Voorts voorziet Rijnboutt het gebouw van een groen mos-sedumdak dat de afvoer van regenwater vertraagt. Een infiltratiebuis zal het hemelwater afvoeren naar een grindkoffer onder de vlonders van de privéterrassen.

De tuinmuur krijgt een verscheidenheid aan klimplanten en nestkasten voor vogels en insecten, “waardoor de locatie niet alleen voor de toekomstige bewoners maar ook voor de flora en fauna een aangename verblijfsplek wordt en bijdraagt aan de biodiversiteit”, aldus het architectenbureau.

Andere nieuwsberichten

Amerikaans bureau maakt ontwerp Rijnhavenpark

1 uur geleden

Oude Belgische paviljoen wordt permanente tentoonstellingsruimte in Namen

Gisteren, 15:41

Tinker verwerft ontwerpopdracht voor CERN Science Gateway

Gisteren, 12:59

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2021 van start gegaan

Gisteren, 09:13

Bouwbedrijf neemt circulaire sloper New Horizon over

Gisteren, 10:56

CDA en GroenLinks: steden hebben meer groen nodig

Gisteren, 09:35

Vorig jaar meer vertrekkers uit de Randstad dan nieuwe aanwas

24 februari, 9:19

Hout gekapte eiken hergebruikt in vloer balzaal Paleis Het Loo

23 februari, 9:43

Amsterdam vraagt bewoners om ideeën voor nieuw park boven A9

22 februari, 12:50

'Plan B voor Schiphol in plaats van groei'

22 februari, 10:33
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt