Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Zecc Architecten
Copyright: Zecc Architecten
Langsdoorsnede
Copyright: Zecc Architecten
Kelder -2
Copyright: Zecc Architecten
Kelder -1
Copyright: Zecc Architecten
Begane grond
Copyright: Zecc Architecten
Eerste verdieping
Copyright: Zecc Architecten
Tweede verdieping
Copyright: Zecc Architecten
Derde verdieping
Copyright: Zecc Architecten
Vierde verdieping
Copyright: Zecc Architecten
Vijfde verdieping
Copyright: Zecc Architecten
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Zecc Architecten
Copyright: Zecc Architecten
Langsdoorsnede
Copyright: Zecc Architecten
Kelder -2
Copyright: Zecc Architecten
Kelder -1
Copyright: Zecc Architecten
Begane grond
Copyright: Zecc Architecten
Eerste verdieping
Copyright: Zecc Architecten
Tweede verdieping
Copyright: Zecc Architecten
Derde verdieping
Copyright: Zecc Architecten
Vierde verdieping
Copyright: Zecc Architecten
Vijfde verdieping
Copyright: Zecc Architecten

Parkeergebouw van Zecc is herkenningspunt voor Leidsche Rijn Centrum

7 januari, 15:02
De nieuwe parkeergarage aan het Berlijnplein in Utrecht is alles behalve een abstract en anoniem gebouw, maar heeft een duidelijke identiteit. Zecc Architecten heeft met het alzijdig ontworpen gebouw, voorzien van een markante toren, Leidsche Rijn Centrum een herkenningspunt gegeven.

Het Berlijnplein maakt deel uit van Leidsche Rijn Centrum en ligt boven op de tunnelbak van de A2. Het parkeergebouw staat op een prominente plek aan het plein; het vormt het hoekpunt van verschillende bouwblokken in het centrumgebied.

Toren
Om die reden heeft Zecc Architecten het gebouw niet de anonieme uitstraling van de doorsnee parkeergarage willen geven. Het gebouw bezit baksteengevels en een ritmische kozijnindeling die doen denken aan bijvoorbeeld een kantoor- of schoolgebouw. Een opvallende toren versterkt de identiteit en vervult tevens een publieke functie als oriëntatiepunt.

“Leidsche Rijn Centrum miste herkenningspunten zoals die vanzelfsprekend aanwezig zijn in een historische binnenstad:, leggen de architecten uit. “Bij het ontbreken van een kerktoren of stadhuis is hier een extra markering in het gebied toegevoegd.” Functioneel is de toren ingezet ten behoeve van de P+R-aanduiding. Een lichtgevende pinakel vormt het hoogste punt.

Afwisselend gevelbeeld
Het alzijdige ontwerp kent een sterke gevelritmiek, waarvan de indeling steeds op de context reageert. De gevel aan het Berlijnplein is het levendigst; in een hoge plint is hier een commerciële functie opgenomen. Het metselwerk en de gevelopeningen benadrukken aan deze zijde de verticaliteit.

De overige gevels bieden telkens een ander aandacht dankzij een andere compositie. De gevelopeningen ten behoeve van ventilatie van de parkeergarage zijn afgewerkt met een geperforeerde, licht glanzende beplating in een stalen frame.

Het gebouw is voorzien van een plint in antracietkleurig beton en gevelelementen met ingestorte, geklampte bakstenen. In de toren is ook traditioneel metselwerk toegepast en zijn er nestgelegenheden voor zwaluwen en vleermuizen gemaakt.

Kolomvrije vloervelden
Het parkeergebouw biedt plaats aan 620 voertuigen en heeft drie entrees voor auto’s, waarvan één ondergronds. Vanaf de A2 is de garage toegankelijke via een entree op twee lagen onder het maaiveld van het Berlijnplein. Daarnaast is het gebouw toegankelijk vanaf het Berlijnplein en, aan de zijde van de Utrechtse binnenstad, vanaf de Vleutensebaan.

De parkeergarage biedt acht parkeerlagen met kolomvrije vloervelden. Samen met de geveluitstraling en de kozijnindeling maakt dit voorstelbaar dat het gebouw in de toekomst wordt getransformeerd voor een woon- of werkfunctie. Het gebouw is bovendien voorbereid op twee extra bouwlagen.

De gebouwinstallaties zijn zoveel mogelijk beperkt door gebruik te maken van natuurlijke ventilatie en lichtinval. Kunstmatige verlichting is in led uitgevoerd en er is een slim vol-vrij systeem dat auto’s naar een plek leidt, wat onnodige verkeersbewegingen voorkomt, aldus de architecten.

Dak met kunst
Op het dak kunnen de automobilisten parkeren onder een grote ‘pergola’ van zonnepanelen, waarmee elektrische auto’s meteen kunnen worden opgeladen. Verder is het dak verrijkt met het kunstwerk ‘Weidsheid’ van het kunstenaarsduo Broos (Pietertje van Splunter en Zeger Reyers).

Een rand van vegetatie op de borstwering van de parkeergarage verwijst naar het veenweidelandschap dat niet lang geleden op deze plek lag. Deze groene strook omschrijft Broos als “een nieuwe horizon waarboven de hemel zich opnieuw met het land verbindt”.

Op het dak van het trappenhuis staat een drie meter hoge snip, een veelvoorkomende weidevogel in dit voormalige tuindersgebied. De enorme vogel moet verwondering wekken en tegelijkertijd aandacht vestigen op de kwetsbare natuur in de omgeving. Daarnaast helpt hij hij mee aan het versterken van de identiteit van deze plek.

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint competitie opleidingscentrum STEPS van KU Leuven

42 minuten geleden

UNStudio krijgt wederom opdracht verbouwing Museum Het Valkhof

1 uur geleden

Eerste woonmodules voor entreegebouw Centrumeiland Amsterdam geplaatst

Gisteren, 17:13

Een houten huis met ritme en rust door derksen|windt architecten

Gisteren, 15:57

Minister: energielabel kan met huidige eisen niet veel goedkoper

1 uur geleden

Herkenbare en 'huiselijke' brandweerpost voor Bennebroek

Gisteren, 14:35

Deltacommissaris: 820.000 nieuwe huizen riskeren wateroverlast of droogte

Gisteren, 09:44

Eurobruggen Spijkenisse blijven ook bij aanpassing eurobiljet

6 december, 5:13

CBS: mensen minder tevreden over hun woonomgeving in 2020

6 december, 10:47

Bouwers kunnen subsidie krijgen voor schonere bouwmachines

6 december, 9:28
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan