Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: reA
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: reA

Winkelvloer in Almere door reA getransfomeerd voor hogeschool

5 januari, 15:27
In opdracht van Hogeschool Windesheim heeft architectenbureau reA een grote winkelruimte aan het Stadhuisplein in Almere omgevormd tot onderwijslocatie. Daarbij heeft het bureau bewust gebruik gemaakt van het verhoogde dak en de relatief grote vrije hoogte voor een helder interieur.

Almere kampt in haar stadshart, net als veel steden, met een toenemende winkelleegstand. De lege panden verkleinen de aantrekkelijkheid van het gebied; gemeente en eigenaren zoeken naarstig naar alternatieve invullingen, maar transformatie van winkelpanden blijkt vaak geen sinecure.

Gebouw ‘t Circus
Hogeschool Windesheim had haar oog laten vallen op een grote winkelruimte in gebouw ’t Circus aan het Stadhuisplein. De onderwijsinstelling wilde hier haar studierichting ICT onderbrengen. Het gebouw, opgeleverd in 2006, bestaat uit grote winkelruimten van 1.000 tot 2.000 m2, verdeeld over vier bouwlagen.

De ruimte voor de hogeschool ligt op de eerste verdieping en is bereikbaar via een kleine toegang met roltrappen. De vloer is zestig meter diep, met aan de twee kopse zijden een korte buitengevel met vensters. Verder valt allen daglicht binnen via een verhoogd dak, dat speciaal is aangelegd voor de speeltoestellen van Kidseiland, de laatste gebruiker van de ruimte.

Plein met lichtinval
Juist in dit verhoogde dak zag reA een mogelijkheid om de ruimte te veranderen in een plek waar studenten en docenten graag komen werken en studeren, legt het architectenbureau uit. Onder het verhoogde dak heeft het een ‘studentenplein’ als centrale plek gerealiseerd, die tevens functioneert als ontvangsthal.

Het plein is ingericht met (deels speciaal ontworpen) meubels en een grote groenvoorziening om wat ‘buitengevoel’ aan de naar binnen gekeerde ruimte toe te voegen. Notenhouten halfronde banken nodigen uit tot samenwerken en informeel contact. Op de eilanden met ronde of trapeziumvormige tafels kunnen studenten werken aan opdrachten in kleine groepen.

Voor geconcentreerder werk heeft reA afgezonderde werkplekken in nissen rondom het plein gerealiseerd. Speciale aandacht bij de inrichting is uitgegaan naar de jongeren met autistische trekken, die een hoog percentage van de studenten hier vormen en sterk baat hebben bij rust en overzicht.

Glazen wanden
Rond het plein zijn de onderwijslokalen en kantoorruimten georganiseerd. De wanden van de ruimten zijn volledig in glas uitgevoerd. De onderste helft van de wanden zijn voorzien van folies, om in de lokalen teveel afleiding te voorkomen. De grafisch voorstellingen op de folies verwijzen naar de studierichting, ICT.

Het bovenste helft van alle wanden – ook van de scheidingswanden tussen lokalen – zijn volledig transparant gelaten. Dit resulteert in een welkome openheid en lichtinval.

Uitbreiding voorzien
Door de maatregelen rond Covid-19 is het nu extreem rustig op de onderwijsvloer, vertelt reA. “Pas als dat tij is gekeerd, zal de locatie benut worden zoals voorzien.” Vanaf 2022 wil Windesheim nog eens 3.000 m2 van de verdieping in gebruik nemen.

De inrichting is hierop al voorbereid met de brede binnenstraat die vanaf het studentenplein naar de aangrenzende units zal leiden. Daarmee wordt uiteindelijk 4.600 m2 overtollige winkelruimte herbestemd tot volwaardige onderwijslocatie. 

Andere nieuwsberichten

Video: talkshows over hitte in de stad

Gisteren, 15:57

Zweden trappen nieuwe serie TALKS about architecture af

Gisteren, 12:25

Bouw studentenwoontoren bij UMCG in Groningen van start

Gisteren, 10:55

Woonhuis Charles Jencks wordt museum en archief

17 juni, 4:18

Drie teams werken visie grote stadskerken uit tot schetsontwerp

Gisteren, 14:46

Den Bosch op zoek naar beste gebouw tussen 2015 en 2020

Gisteren, 10:06

'Versterkingsoperatie Groningen moet de urgentie krijgen die het verdient'

Gisteren, 09:14

Haarlemmermeer start pilot voor ‘geluidsadaptief’ bouwen

17 juni, 2:33

Stadsvervoerders Randstad: extra investeringen nodig vanwege woningbouw

17 juni, 10:52

Groningen heeft beste luchtkwaliteit van alle Nederlandse steden

17 juni, 9:48
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan