Jaaroverzicht 2020: verdere verdichting stedelijke gebieden
Terwijl er volop gediscussieerd wordt over het wel of niet aanwijzen van nieuwe uitleggebieden, is er brede consensus over de noodzaak om onze steden verder te verdichten. In het afgelopen jaar is de ene na de andere ambitieuze verdichting aangekondigd en zijn tal van spraakmakende projecten afgerond.
Verdichting gaat in zijn meest eenvoudige vorm over het toevoegen van nieuwe gebouwen aan de bestaande stedelijke landschappen. Maar door de steeds hogere dichtheid die daarbij nagestreefd wordt, ontstaat zo’n druk op de openbare ruimte dat die op steeds meer plekken autovrij gemaakt wordt. Voor een plezierig leefklimaat wordt die openbare ruimte daarbij steeds meer vergroend, net als de gebouwen zelf. Waar in Amsterdam de groene torens van Valley snel vorm krijgen, is in Rotterdam de groene (en houten) toren SAWA gepresenteerd en is de aanleg van het Dakpark aankondigd. In Utrecht is de bouw gestart van de groene torens bij de Jaarbeurs.

De alsmaar hogere dichtheid in de plannen zorgt er eveneens voor dat steeds vaker programma’s gestapeld worden. Hoewel eigenlijk al in 2019 opgeleverd, bleven een aantal exemplarische voorbeelden van gestapelde programma’s in 2020 prijzen ontvangen: Fenix I in Rotterdam, het Groninger Forum en Het Platform in Amersfoort.
Rotterdam
Vooral in Rotterdam werd afgelopen jaar ook duidelijk dat hoogbouw steeds hoger wordt. In de havenstad zijn vier projecten aangekondigd die richting of over de 200 meter gaan. Het masterplan Rijnhaven bevat zo’n toren, de herontwikkeling van het Codrico-terrein ook, het kader voor het Schieblock voorziet erin, en tenslotte nog de herontwikkeling van het Lumierepand. Terwijl druk gebouwd wordt aan de Zalmhaventoren, zal de skyline van Rotterdam straks meer van dergelijke hoogbouw kennen.
Den Haag en Leiden
Zowel in Den Haag als in Leiden wordt sterk ingezet op de verdichting van de gebieden rond de belangrijkste treinstations: Den Haag HS, Den Haag Centraal en Leiden Centraal. In Den Haag wordt daarbij op stedenbouwkundig niveau meer geimproviseerd, wordt echt de hoogte in gedacht, ook tot boven de 200 meter, en wordt een klassieke architectuur niet geschuwd. In Leiden daarentegen wordt volgens een klassiek stedenbouwkundig plan gewerkt dat lagere torens voorschrijft op een doorlopende plint. De eerste fase van het project Lorentz laat zien welke stedelijke kwaliteit dat in Leiden oplevert.
Amsterdam
Op de Zuidas, rond station Amsterdam Sloterdijk, op Overhoeks, in de Sluisbuurt, rond station Amsterdam Amstel, in Amstel III… in de hoofdstad verschijnt op tal van plekken nieuwe hoogbouw en wordt de stad op nog veel meer plekken verdicht. Dat daarbij ruimte is voor experiment bleek dit jaar met de oplevering van nhow Hotel RAI – voorzien van publieke ruimtes op verschillende plekken in de toren – en The George – met zijn ‘waterval’ aan balkons richting het zuiden.
Eindhoven
De economische dynamiek in de regio Eindhoven stuwt de verdichting van de lichtstad voort. Een nieuwe visie van MVRDV biedt een wenkend perspectief voor de verdere verdichting van de binnenstad. Nadat eind vorig jaar al de plannen voor het VDMA-terrein bekend waren gemaakt, zijn dit jaar de plannen voor twee bouwblokken in het stationsgebied gepresenteerd.
Rest van Nederland
Ook in andere steden krijgt de verdichting gestalte, al gaat dat niet in hetzelfde tempo als in de grote steden. Daarbij laat Groningen met het Groninger Forum zien dat ook publieke voorzieningen zelf ‘verdicht’ kunnen worden.

Andere nieuwsberichten

Terugkijken: Stadmakerscongres 2022

3 uur geleden

Colonnades van boomstammen en groene doorgang kenmerken woongebouw GAAGA

Vandaag, 12:26

De Prijzen Amsterdam naar Groenmarkt en EDGE Amsterdam West

Vandaag, 10:12

Universiteit Antwerpen bouwt nieuw hart voor Campus Drie Eiken

Gisteren, 16:22

Amsterdamse Westertoren in steigers voor groot onderhoud

2 uur geleden

Doel windmolens en zonnepanelen in zicht, maar PBL ziet stagnatie

Vandaag, 10:54

Keunstwurk kondigt nieuwe editie Vredeman de Vriesprijs Architectuur aan

Vandaag, 09:11

BNO publiceert derde editie Dutch designers Yearbook

Gisteren, 10:30

Politiek: stikstofruimte niet naar wegen of luchtvaart

Gisteren, 10:04

Expositie over verleden en toekomst Zomerhofkwartier Rotterdam

Gisteren, 09:33
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan