Copyright: Natrufied Architecture
Tekensessie, van links naar rechts Chandar van der Zande, Gerard Roemers, Jacob-Jan Koopmans (alle De Warren), Ton van Langen, Dick Mienis, Jan Piet Konijn (alle De ToekomstGroep)
Copyright: De Warren
Copyright: Natrufied Architecture
Tekensessie, van links naar rechts Chandar van der Zande, Gerard Roemers, Jacob-Jan Koopmans (alle De Warren), Ton van Langen, Dick Mienis, Jan Piet Konijn (alle De ToekomstGroep)
Copyright: De Warren

Bouw duurzaam en sociaal wooncomplex De Warren kan beginnen

22 december 2020, 11:13
Zelfbouw-wooncoöperatie De Warren kan starten met de realisatie van 36 duurzame huurwoningen in het sociale en middeldure segment. Op 18 december is de aannemingsovereenkomst ondertekend. De woningen komen op Centrumeiland in Amsterdam.

“De energieheipalen voor De Warren kunnen in bestelling”, meldt de zelfbouw-wooncoöperatie. De ondertekening van de aannemingsovereenkomst is de uitkomst van een jaar intensief samenwerken met de architect Natrufied Architecture, adviseurs en de aannemer, laat de coöperatie weten.

De Warren is opdrachtgever en beheerder van het (gelijknamige) gebouw, dat gerealiseerd wordt Centrumeiland in het Amsterdamse IJburg. Het pand zal 36 energiepositieve, houten sociale- en middeldure huurwoningen omvatten, die de wooncoöperatie verhuurt aan haar leden. Voorts wordt 30% van het gebouw ingevuld met gemeenschappelijke functies en ruimten.

Gewonnen tender
Drie jaar terug won De Warren de tender die de gemeente Amsterdam als pilot had uitgeschreven voor wooncoöperaties. Na het winnen heeft De Warren in samenwerking met Natrufied Architecture en de 50 leden van de gemeenschap een ontwerp gemaakt voor “een duurzaam en sociaal gebouw”.

Vervolgens is het ontwerp in bouwteam uitgewerkt met duurzaam bouwadvies van Eco+Bouw, installatieadvies van Duurzaam aan de Zaan en Kodi, de constructeur van Pieters Bouwtechniek en aannemer. Er ligt nu een uitvoeringsgereed ontwerp; in 2021 kan de bouw starten, laat De Warren weten.

Houtbouw en energie
Volgens de coöperatie wordt het woongebouw “uiterst duurzaam” met bijvoorbeeld een hybride houten draagconstructie en een grote groene gevel. Er worden verschillende soorten houtbouw toegepast, zoals CLT, Glulam en hsb, vertelt  Boris Zeisser, architect van Natrufied Architecture. De gevelafwerking en kozijnen zijn in hout en er worden oude meerpalen hergebruikt in het gebouw.

Voorts zal het woongebouw zijn  eigen warmte en energie opwekken, met een energiepositief resultaat. Gerard Roemers, bestuurslid Duurzaamheid & Bouw bij De Warren, noemt het “uniek om zo een duurzaam pand voor zulke betaalbare huren helemaal zelf te ontwikkelen”.

Financiering
Het project is op verschillende wijzen gefinancierd. Het grootste deel van het geld leent de coöperatie van de Duitse coöperatieve GLS Bank. Daarnaast leent De Warren bij een participatiefonds. Verdere financiering komt uit “enkele duurzaamheidssubsidies” en crowdfunding.

Nu de aannemingsovereenkomst is getekend, komt het geld van de bank, het participatiefonds en de crowdfunding vrij. Dit betekent dat ToekomstGroep van start kan met de bouwvoorbereiding en het bestellen van bouwmaterialen.

Eigendom en beheer
Begin 2021 gaan naar verwachting de eerste energieheipalen de grond in. In de zomer van 2022 betrekken de bewoners, na een maand zelf klussen, hun huizen. Het gebouw is na voltooiing in gemeenschappelijk eigendom van de wooncoöperatie en de leden doen zelf het beheer.

“De Warren realiseert zo samen met haar partners eeuwigdurende sociale- en middeldure huur in een zeer duurzaam gebouw op Centrumeiland in Amsterdam”, stelt de wooncoöperatie.

Andere nieuwsberichten

Rotterdam heeft stedenbouwkundige plannen Schiekadeblok bijgeslepen

1 uur geleden

Antwerpse feestzaal met moderne serre uitgebreid tot jeugdcentrum

Vandaag, 13:07

Overeenkomst getekend voor woningbouwproject Xylino Almere

21 januari, 4:37

Houten gebouw met achttien zorgwoningen voor Milsbeek

21 januari, 2:36

Rode lampen windmolens kunnen uit, zeggen branche en provincies

4 uur geleden

Sterkste stijging huizenprijzen in meer dan veertig jaar

Vandaag, 09:47

Amsterdam komt met tijdelijke regeling voor betaalbare woningbouw

21 januari, 5:08

Designbeurs Object Rotterdam verplaatst naar mei

21 januari, 11:52

Onderzoek: woningcorporatie wil verduurzamen maar weet niet hoe

21 januari, 10:01

Amsterdam Museum sluit deuren voor verbouwing

21 januari, 9:28
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan