Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Bart Kiggen
Copyright: Bart Kiggen
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Bart Kiggen
Copyright: Bart Kiggen
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau
Copyright: META architectuurbureau

Ruwbouw-is-afbouw voor opvallend appartementencomplex in Antwerpen

12 november 2020, 15:54
In de Antwerpse Slachthuisbuurt is een opvallende appartementengebouw naar ontwerp van META architectuurbureau opgeleverd. Het project bestaat uit twee volumes in ruw beton, verbonden door een plint rond een binnentuin en afgewerkt met goudkleurige profielen, balkons en kroonlijsten.

Het appartementengebouw Koning Noord is door META ontworpen in opdracht van de vastgoedontwikkelaar ISTATE. Het complex biedt onderdak aan 26 woningen, een kinderdagverblijf en een werkruimte, verdeeld over twee gebouwen.

Verbindende plint
“De atypische volumetrie is een gevolg van de bijzondere naburige bebouwing”, vertelt Niklaas Deboutte van META. Een volume ligt aan de straatkant en voltooid dar de gevelrij van de Twee Netenstraat. Dieper op het perceel ligt het tweede volume, dat eveneens aansluit bij de aangrenzende, bestaande bebouwing.

Op maaiveldniveau zijn beide volumes verbonden door een plint, die zich langs de collectieve binnentuin strekt. Het dak van deze plint fungeert als intensief groendak en vormt daarmee een tweede horizontaal groenvlak.

De werkruimte en het kinderdagverblijf zijn  gesitueerd op de begane grond en bereikbaar via de binnentuin. Ondergronds zijn er 37 parkeerplaatsen en een stalling voor 83 fietsen gerealiseerd.

Rationalisatie voor betaalbaarheid
Er zijn vier appartemententypen per verdieping, die op elk niveau worden herhaald. Alleen op de bovenste verdieping aan de straatkant wordt van de typeplattegrond afgeweken en heeft het architectenbureau twee duplexappartementen met ruime dakterrassen ontworpen.

Het maximaal herhalen van één plattegrond heeft technisch veel voordelen en verhoogt de logica, dus de betaalbarheid van het ontwerp, verklaart META. Dat de raamopeningen en balkons hierdoor zichtbaar onder elkaar zijn gepositioneerd, draagt bovendien bij aan een neutrale architectuur.

Daar staat tegenover dat de structuur van de gebouwen is ontworpen met het oog op voldoende flexibiliteit in de toekomst. Eventuele wijzigingen in de indeling van de woningen is mogelijk.

Elk appartement beschikt over twee grote ramen. Door het groeperen van de open en gesloten gevelvlakken was de keuze voor in situ gestort beton met plankenbekisting – wat gewoonlijk een dure bouwmethode is – toch haalbaar binnen de strenge financiële grenzen van het project, vertelt META.

Ruwbouw
Het ruwe, grijze beton met de tekening van de bekisting heeft een fraaie aanvulling gekregen met goudkleurig geanodiseerd aluminium voor onder meer de balkons, terrassen en raam- en deurprofielen. In het interieur heeft META het – voor het bureau kenmerkende – ruwbouw-is-afbouw-principe toegepast. Het bureau heeft het ruwbouwwerk met veel aandacht gedetailleerd.

Andere nieuwsberichten

Team GROUP A bekijkt mogelijkheden nooit gebruikte metrostations Antwerpen

Gisteren, 17:12

Zuid-Holland en Rotterdam tekenen het Woon-werkakkoord Feyenoord City.

Gisteren, 16:48

Bart van der Vossen neemt afscheid bij Rijnboutt

Gisteren, 13:41

Video: de klimaatbestendige stad

Gisteren, 10:24

Rutte: investeren in klimaataanpassing is ook waar voor ons geld

Gisteren, 14:55

'Lagere overheden hebben 1,8 miljard nodig voor klimaatakkoord'

Gisteren, 09:18

Video + foto's: afbouw Floating Office Rotterdam

22 januari, 2:40

Huizenprijzen in 2020 met bijna acht procent gestegen

22 januari, 9:42

Studie naar hyperloop voor vracht tussen Amsterdam en Rotterdam

21 januari, 4:26

TNO: bouwen in hout veel gunstiger voor klimaat dan aangenomen

21 januari, 10:55
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan