Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Ledeganck-complex van de Universiteit Gent
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht
Gents Universitair Museum
Copyright: Jeroen Verrecht

Omvangrijke renovatie Ledeganck-complex van Universiteit Gent afgerond

9 november 2020, 14:56
Na een proces dat ruim tien jaar in beslag nam is de omvangrijke renovatie van het Ledeganck-complex van de Universiteit Gent recent afgerond. Abscis Architecten heeft het masterplan opgesteld, dat naast een aanpassing van het complex aan hedendaagse wensen en eisen, ook de implementatie van een universiteitsmuseum omvatte.

Het complex Ledeganck is in 1960 gebouwd naar ontwerp van architect Jules Trenteseau voor de Faculteit Wetenschappen van de Universiteit Gent. De toren van twaalf verdiepingen behoort tot de markante gebouwen in Gent. Inmiddels was het complex toe aan ingrijpende maatregelen met betrekking tot veiligheid, milieuwetgeving, brandevacuatie, techniek en laboratoriuminrichting.

Abscis Architecten uit Gent heeft een masterplan voor de grootschalige renovatie gemaakt, dat in een team met Ingenium, Provoost en AT Osborne is uitgevoerd. Het masterplan beschreef onder andere continuïteit van gebruik, als ook integrale toegankelijkheid, flexibiliteit, functionele organisatie en zelforiëntatie, leggen de architecten uit.

Het gebouwencomplex, dat vooral ruimte biedt aan onderzoekslaboratoria, kantoren en auditoria, is tussen 2010 en 2020 in drie fasen gestript en opnieuw ingevuld met een  eigentijds, flexibel labconcept. Hiermee samenhangend zijn een modulair klimaatconcept, een gevelsysteem met hoog rendement en een kleurconcept ter oriëntatie gerealiseerd.

Publieke laag
Het ontwerp van Trenteseau is een typisch product van naoorlogse stedenbouw, legt Abscis Architecten uit: de vrije inplanting van het torengebouw, dwars geplaatst op een plintvolume dat de overgang maakt naar het omringende stedelijke weefsel van traditionele bouwblokken. De plint vormt de toegang voor studenten en onderzoekers tot het gebouw.

In de eerste renovatiefase is de laagbouw gestript tot op ruwbouwniveau en heringericht om te voldoen aan de eisen van de onderzoeksgroepen en eisen met betrekking tot veiligheid, brandveiligheid, energieprestatie, en dergelijke. De bestaande gevel uit witte hardsteen is gereinigd.

De gehele begane grond is opgewaardeerd tot een ‘publieke laag’ waar men binnenkomt, elkaar ontmoet en vrije uren kan doorbrengen. Ze vormt het verlengde van de straat, de eigenlijke publieke ruimte.

Mozaïek van vensters
Fase 2 betrof het iconische torengebouw van het complex. De volledige gevel is vernieuwd door middel van zonwerend hoog-rendementsglas en geïsoleerde sandwich-panelen. Voor de ramen heeft Abscis Architecen een nieuw concept met een ‘glasmozaïek’-patroon ontworpen, op basis van de bestaande modules maar in nieuwe kleuren.

Het resultaat is een gevarieerd vlak met een schijnbaar willekeurig patroon in glasgroene tinten. Er zijn vier glastypes toegepast: helder glas, opaalglas en licht en donker geëmailleerd glas. Ogenschijnlijk kent de gevel geen patroon, maar feitelijk is ze logisch opgebouwd: voor elke borstwering, kolom, vloer of koker is een geëmailleerd paneel geplaatst.

Alle andere ruimten hebben grote ramen van minimaal vier heldere glasmodules, waarbij in de meeste lokalen bovendien een kiepraam is toegepast. Het patroon van helder gesloten wordt duidelijk wanneer de heldere en opaalglasplaten vanuit het interieur worden aangelicht.

In de derde fase is de zuidvleugel van het complex, met meerdere laboratoria, auditoria en kantoren, aangepakt. Ondergronds zijn fietsenstallingen en technische ruimten gerealiseerd. Het gebouwdeel is voorzien van een nieuwe vliesgevel, de technische installaties zijn vernieuwd en er is een uitgebreid voorzieningsnetwerk naar de laboratoria aangelegd.

Implementatie museum
De vierde fase was de laatste verbouwingsfase, waarbij laboratoriumfuncties in de westelijke vleugel van de campus hebben plaatst gemaakt voor het Gents Universitair Museum (GUM). Het GUM heeft zijn publiekstoegang via de plantentuin, die aansluit op het toekomstige museumplein. Zo ontstaat de verbinding met de Gentse museumcluster.

Het gebouw is geheel gestript, met uitzondering van de natuursteengevel, die is gereinigd. Het houtwerk is zoveel mogelijk naar oorspronkelijk ontwerp vernieuwd. Aan de binnenzijde is het gebouw geïsoleerd met en nieuwe thermische schil. Installaties ten behoeve van elektriciteit, verwarming en ventilatie, en sanitair zijn volledig vernieuwd.

Ten behoeve van de ventilatie is een aantal nieuwe schachten in het gebouw gemaakt. De technische ruimte op het dak is vormgegeven als een lichtbaken voor de stad, waarmee het gebouw ook zijn nieuwe publieke functie aangeeft. Het industriële betonnen karakter hebben de architecten werd zoveel mogelijk zichtbaar gelaten.

Gesloten en open
De nieuwe ingrepen zijn eerlijk en minimaal, aldus Abscis Architecten, waarbij het bureau heeft gezocht naar contrastrijke sferen tussen de verschillende functies. De museumruimtes op de verdiepingen zijn donker, gesloten en ingetogen, zodat alle aandacht naar de collectie en de waardevolle stukken gaat. Ze wisselen af met lichtrijke workshopruimten.

In het hele gebouw bieden doelgerichte openingen zicht  op de groene omgeving. Op de bovenste verdieping is een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en aangrenzend een evenementenruimte met uitzicht over de plantentuin en de boomtoppen van het Citadelpark. Een nieuwe centrale museumtrap leidt via vides langs de verschillende tentoonstellingsruimten.

Op de begane grond bevinden zich de museumshop en foyer. Hier kunnen bezoekers nog wat napraten over het museumbezoek, maar de foyer fungeert tevens als ontmoetingsruimte voor studenten voor en na de lessen.

Andere nieuwsberichten

Klassiek schoolgebouw gerenoveerd naar ontwerp van 9graden architectuur

Gisteren, 16:54

Zecc Architecten presenteert ontwerp voor renovatie De Vasim

Gisteren, 16:07

Voorzieningengebouw De Brink van Park Boswijk opgeleverd

Gisteren, 13:57

Onderzoek flexibele zonne-energiesystemen voor toepassing op zee gestart

Gisteren, 10:34

Schiphol laat andere bouwer nieuwe A-pier afmaken

Gisteren, 15:08

Aedes: woningcorporaties bouwden 15.000 nieuwe woningen in 2020

Gisteren, 09:53

Noord-Zuidlijn volgens studie groot succes, maar niet overal

Gisteren, 09:10

Afaina de Jong ontwerpt tijdelijke installatie op plek Sexyland

26 november, 10:38

Een op veertig woningen staat leeg, vaak niet langer dan een jaar

26 november, 9:33

Plan B: toeslag voor reizigers om doortrekken NZ-lijn te financieren

25 november, 11:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan