Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten

Bewoners genieten van tuin en polder in houten 'buitenhuis'

30 oktober, 9:03
Voor een particuliere opdrachtgever in het Zuid-Hollandse Heinenoord heeft VLOT architecten een houten ‘buitenhuis’ ontworpen waar de bewoners nog meer kunnen genieten van hun tuin en het polderlandschap. De gevel van de woning kan volledig worden geopend, zodat de grens tussen binnen en buiten vervaagt en het vloeroppervlak drastisch wordt vergroot.

Het buitenhuis in de achtertuin van de opdrachtgever is slechts 54 vierkante meter groot, maar als bij goed weer de gevel wordt geopend bedraagt het vloeroppervlak met de vlonder erbij ineens 210 m². Deze vloer ligt iets verhoogd ten opzichte van het maaiveld, waardoor de tuin deels onder het buitenhuis doorloopt. Ook kraagt de vlonder iets uit over de sloot die de tuin van de polder scheidt.

De structuur is vervaardigd uit gelamineerd lariks gecombineerd met CLT, meldt VLOT Architecten. Drie CLT-schijven geven stabiliteit aan de constructie. Het gaat om een modulaire constructie uitgezet op een stramien van 1,5 meter in twee richtingen. Op dit stramien zijn lariks kruiskolommen geplaatst die het dak dragen. Een groot deel van het dak wordt met spuwers afgewaterd, waarmee de bomen en planten in dit deel van de tuin worden geïrrigeerd.

Er is voor hout als bouwmateriaal gekozen om de CO2-impact van het gebouw zo laag mogelijk te houden. Hout is gebruikt in de lariks hoofddraagconstructie, de lariks kozijnen, de lariks gevelbekleding, de houtvezelisolatie, berkenhouten vloer en plafond, padoek vlonderdelen en houtskeletbouw-gevels. De woning is volledig demontabel gedetailleerd en er is dan ook enkel gewerkt met droge verbindingen.

Passieve zonwering
Het buitenhuis is all-electric en maakt gebruik van elektrische vloerverwarming, elektrische boilers en elektrisch koken. De overstekken zorgen voor passieve zonwering. De verhoging in het dak maakt het mogelijk dat warme lucht kan opstijgen. Daarnaast zorgt de bijna volledig te openen gevel ervoor dat de wind door het huis kan waaien.

Het dak is voorzien van mossedum, enerzijds om te fungeren een waterbuffer en anderzijds om het gebouw te integreren in het omringende groen.

De woning is volledig in BIM uitgetekend, laat VLOT Architecten weten. Een bestaand zwembad is in het werk ingemeten, deze fysieke coördinaten zijn als digitaal uitgangspunt gebruikt. De 3D-modellen van de stalen fundering en houten hoofddraagconstructie zijn meerdere malen digitaal ingeladen, geoptimaliseerd en uitgewisseld.

Opdrachtgever was hoofdaannemer
De opdrachtgever heeft zelf geacteerd als hoofdaannemer en heeft de onderaannemers bij elkaar gebracht. Het architectenbureau vervulde de rol van werkvoorbereider en gebruikte het BIM-model om alle benodigde materialen te bestellen. Het modulaire ontwerp maakt het mogelijk om veel te prefabriceren en het geheel als een bouwpakket op locatie in elkaar te zetten.

Het buitenhuis kan in de toekomst, als de bewoners wat ouder zijn, eventueel ook worden gebruikt als mantelzorgwoning, besluit VLOT Architecten.

De constructeur van het project is Transistor uit Gouda.

Andere nieuwsberichten

Onverwachte materialen voor het interieur van een advocatenkantoor

Gisteren, 16:27

Monolithisch en toch poreus schoolgebouw door SADAR + VUGA en LENS°ASS Architecten

Gisteren, 14:35

Team NOAHH en Braaksma & Roos ontwerpt campus CSG Reggesteyn

Gisteren, 14:20

Studiospacious presenteert dynamisch woonensemble in Cuijk

Gisteren, 09:52

Regio Amsterdam wil 100 miljoen voor versnelde woningbouw

Gisteren, 10:19

CRa pleit voor een minister van Ruimte

Gisteren, 09:22

Museum Arnhem schuift nieuwe vleugel over stuwwal

23 november, 5:28

Gaasperdammertunnel volledig open voor verkeer

23 november, 4:00

Foto's + video: lichtfestival GLOW 2020

20 november, 4:57

'Lichtvervuiling in Nederland beter onder controle'

20 november, 9:55
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan