Copyright: ScagliolaBrakkee Fotografie
Copyright: ScagliolaBrakkee Fotografie
Copyright: ScagliolaBrakkee Fotografie
Copyright: ScagliolaBrakkee Fotografie
Copyright: ScagliolaBrakkee Fotografie
Copyright: ScagliolaBrakkee Fotografie
Copyright: BFAS+
Copyright: BFAS+
Copyright: BFAS+
Copyright: ScagliolaBrakkee Fotografie
Copyright: ScagliolaBrakkee Fotografie
Copyright: ScagliolaBrakkee Fotografie
Copyright: ScagliolaBrakkee Fotografie
Copyright: ScagliolaBrakkee Fotografie
Copyright: ScagliolaBrakkee Fotografie
Copyright: BFAS+
Copyright: BFAS+
Copyright: BFAS+

Paviljoen Kaap West van BFAS+ voegt zich vloeiend langs de oever

6 oktober 2020, 17:44
Op een bestaande landtong in de Sloterplas in Amsterdam Nieuw-West is een ensemble van twee horecapaviljoens gerealiseerd. Het door BFAS+ ontworpen restaurant Kaap West is een eerste resultaat van de opwaardering die de gemeente in dit gebied wil realiseren.

De gemeente Amsterdam wil van het gebied rond het Osdorpplein een nieuw hart voor het stadsdeel Nieuw-West maken. De verbetering van de zuidwestoever van de Sloterplas speelt bij die plannen een belangrijke rol en de bestaande ‘landtong’ naast de Osdorpergracht werd daarin meegenomen.

Over deze gracht is een nieuwe voetgangersbrug gelegd, die de verbinding met de Torenwijk en de noordwestelijke oevers van de plas versterkt. Op de landtong zelf is een ensemble van twee horecagelegenheden gerealiseerd. De twee paviljoens zijn in vormgeving aan elkaar verwant, maar verschillen toch in karakter.

Vloeiend
Dat verschil volgt uit de strategische plaatsing van de twee gebouwen, legt architectenbureau BFAS+ uit. In het centrum van het gebied is een meer beschutte verblijfsplek ontstaan en de rand van het gebied is nog sterker op de Sloterplas georiënteerd dan al het geval was.  Het ene paviljoen is meer gericht op het ‘binnengebied’ en de ander, Kaap West, is vooral georiënteerd op het water.

Kaap West, gebouwd op het glooiende deel van de landtong, vormt bovendien het decor van twee nieuwe routes die bij de nieuwe brug samenvloeien. De golvende lijnen in de directe omgeving heeft BFAS+ laten terugkomen in de plattegrond en de gevels van het paviljoen.

Ook in het materiaalgebruik laat het architectenbureau Kaap West aansluiten bij de omgeving. De dichte delen van de gevels, de dakopbouw en de kozijnen van de glazen puien zijn uitgevoerd in naaldhout. Door de sterk verticale indeling van de puien vormen de vele naturel houten stijlen als het ware een echo van de bestaande bomen die het paviljoen omringen, terwijl het glas op telkens andere wijze de omgeving reflecteert.

Ruimte met uitzicht
De plattegrond kenmerkt zich door een rationele opzet, die zowel in de buitenruimte als in het interieur helderheid schept, aldus BFAS+. Buiten vormen twee dichte houten gevels die naar binnen buigen een royaal entreegebied aan de stadszijde. Achter de gesloten wanden bevinden zich aan weerszijden van de entree de keuken en de sanitaire ruimten.

Deze delen vormen in het interieur de rug van de hoofdruimte. Die strekt zich over de volledige breedte van het paviljoen uit en biedt de bezoekets overal een genereus uitzicht over de Sloterplas. De hoofdruimte gaat vrijwel naadloos over in het terras, dat weer een overgang vormt tussen het paviljoen en de door de nieuwe wandelroute ontsloten oever.

Andere nieuwsberichten

Klassiek schoolgebouw gerenoveerd naar ontwerp van 9graden architectuur

Vandaag, 16:54

Zecc Architecten presenteert ontwerp voor renovatie De Vasim

Vandaag, 16:07

Voorzieningengebouw De Brink van Park Boswijk opgeleverd

Vandaag, 13:57

Onderzoek flexibele zonne-energiesystemen voor toepassing op zee gestart

Vandaag, 10:34

Schiphol laat andere bouwer nieuwe A-pier afmaken

Vandaag, 15:08

Aedes: woningcorporaties bouwden 15.000 nieuwe woningen in 2020

Vandaag, 09:53

Noord-Zuidlijn volgens studie groot succes, maar niet overal

Vandaag, 09:10

Afaina de Jong ontwerpt tijdelijke installatie op plek Sexyland

26 november, 10:38

Een op veertig woningen staat leeg, vaak niet langer dan een jaar

26 november, 9:33

Plan B: toeslag voor reizigers om doortrekken NZ-lijn te financieren

25 november, 11:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan