Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Schema
Copyright: HofmanDujardin
Schema
Copyright: HofmanDujardin
Schema
Copyright: HofmanDujardin
Begane grond
Copyright: HofmanDujardin
Eerste verdieping
Copyright: HofmanDujardin
Souterrain
Copyright: HofmanDujardin
Tweede verdieping
Copyright: HofmanDujardin
Derde verdieping
Copyright: HofmanDujardin
Doorsnede
Copyright: HofmanDujardin
Doorsnede
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Schema
Copyright: HofmanDujardin
Schema
Copyright: HofmanDujardin
Schema
Copyright: HofmanDujardin
Begane grond
Copyright: HofmanDujardin
Eerste verdieping
Copyright: HofmanDujardin
Souterrain
Copyright: HofmanDujardin
Tweede verdieping
Copyright: HofmanDujardin
Derde verdieping
Copyright: HofmanDujardin
Doorsnede
Copyright: HofmanDujardin
Doorsnede
Copyright: HofmanDujardin

Van fabriekshal tot kantooromgeving met behoud van licht en ruimte

29 september 2020, 12:53
Een voormalige nylonfabriek op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem is door HofmanDujardin en Schipper Bosch getransformeerd tot een opvallend kantoor. Nieuwe verdiepingsvloeren hangen vrij binnen de bestaande betonnen structuur, met behoud van de ruimtelijkheid in het gebouw.

In de fabriek stonden oorspronkelijk hoge ketels op een zware verdiepingsvloer, vertelt HofmanDujardin. Na verwijdering van de ketels kreeg de lege ruimte in de woorden van de architecten “een haast sacrale schoonheid”.

De hoge verdieping met veel licht, lucht en ruimte contrasteert sterk met de begane grond en het souterrain; die hebben vanwege de stevige betonnen draagstructuur voor de verdieping een zwaar karakter. Met een doorbraak in de vloer hebben de architecten deze twee werelden verbonden.

Nieuwe verdiepingsvloeren
In de doorbraak vormt de houten tribunetrap een middelpunt en biedt overzicht op de centraal gelegen route die alle nieuwe verdiepingen op heldere wijze met elkaar verbindt. In de hoge open ruimte van de voormalige ketelhal hangen de nieuwe verdiepingsvloeren op drie niveaus.

De vloervelden creëren verschillende nieuwe werkplekken met eigen kwaliteiten, leggen de architecten uit. Elke plek staat in verband met andere plekken en biedt tegelijkertijd geborgenheid. Het midden heeft HofmanDujardin open gehouden, waardoor de ruimtelijkheid is behouden en daglicht diep in het gebouw valt.

Lichte structuur
Een intensieve afstemming met de constructeurs, installatieadviseurs en aannemer heeft geresulteerd in een lichte structuur voor het gewenste extra vloeroppervlak. Tussen de betonnen kolommen hangen open vakwerkliggers. De vloeren zijn hier met geïntegreerde klimaatplafonds bovenop gelegd.

De transformatie is hiermee aanpasbaar en eventueel zelfs omkeerbaar, aldus HofmanDujardin. Zo kan ook worden ingespeeld op nieuwe wensen en eisen in de toekomst. Het huidige Gebouw KB biedt een vloeroppervlak van 3.300 m2.

Verbinding
Bij de hoofdentree strekt zich een lange bar uit, die tevens dient als receptie. Daarnaast liggen op de begane grond het restaurant en een aantal vergaderruimten. De doorbraak met tribunetrap fungeert niet alleen als verbinding, maar is ook een plek voor grotere bijeenkomsten en zorgt voor daglicht in de vergaderruimten in het souterrain.

Om beweging te stimuleren ligt de lift bewust achterin het gebouw. Hij steekt als zwarte koker door alle verdiepingen heen.

Inrichting
De inrichting speelt in op de behoefte aan plekken voor samenwerking en plekken voor concentratie. In de plattegrond liggen pantry’s en loungeplekken langs de centrale route en bevinden werkplekken zich juist dieper op de werkvloeren. Op de eerste verdieping is een aparte ruimte gerealiseerd waar werknemers in alle rust tussen het groen kunnen werken, leggen de architecten uit

Het kleur- en materialenpalet sluit aan op de betonnen structuur. De architecten hebben een warmgrijze basistoon aangevuld met kleurrijke accenten. De gemêleerde vloerbedekking is gemaakt van gerecyclede garens en een deel van het meubilair is hergebruikt.

Industriepark Kleefse Waard
Gebouw KB is een co-creatie van Hofman-Dujardin en ontwikkelaar Schipper Bosch, meldt het architectenbureau. Het gebouw bevindt zich op het bedrijventerrein Industriepark Kleefse Waard, waar Schipper Bosch duurzame en energiegerelateerde bedrijven huisvest, faciliteert en met elkaar verbindt.

Het gebouw is aangesloten op de lokale energiecentrale, die draait op lokaal afvalwater, energie en restproducten. Om eenheid op het terrein te bewaren zijn alle gevelrenovaties door Schipper Bosch ontworpen. 

Andere nieuwsberichten

Nieuw centrumgebouw voor woonzorgpark Noordwijk

Vandaag, 14:26

Eerste twee fases Pontkade op NDSM-werf opgeleverd

Vandaag, 11:49

Speellandschap vormgegeven als een 'Italiaans bergdorp'

Vandaag, 10:27

Bouw woonwijk MVRDV op voormalige legerbasis Mannheim begonnen

Gisteren, 14:05

Stedelingen kopen vaker huis in landelijk gebied

Vandaag, 11:06

Rechter wijst schadeclaim om parkeergarage Eindhoven Airport af

Vandaag, 09:14

Vastgoedavontuur was volgens onderzoek begin einde SNS Reaal

Gisteren, 10:37

Ook Neder-Germaanse limes op werelderfgoedlijst geplaatst

Gisteren, 09:58

Paleis Het Loo pas medio 2022 weer open

27 juli, 1:39

Nieuwe Hollandse Waterlinie en Drentse Kolonieën toegevoegd aan werelderfgoedlijst

26 juli, 3:42
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan