Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar

Heyligers presenteert verduurzaamd grachtenpand Keizersgracht

3 september 2020, 15:17
Financieel dienstverlener Mollie neemt binnenkort zijn intrek in een gerenoveerd grachtenpand aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het drieledig Rijksmonument, waarvan het centrale deel uit de zeventiende eeuw stamt, is naar een ontwerp van Heyligers design + projects gerenoveerd. Het gebouw is verduurzaamd en veel ruimtelijker gemaakt.

Het pand, waarin architectenbureau de Architecten Cie. nog kantoor heeft gehouden, bestaat naast het oudste middendeel nog uit twee twintigste-eeuwse uitbreidingen aan de zijkanten. Hoewel de Rijksmonumentale voorgevel anders doet vermoeden, is de constructie van de aangebouwde delen een modernistische betonconstructie. De oudste delen van het complex zijn opgebouwd uit metselwerk wanden en houten vloeren.

Door de jaren heen heeft het pand verschillende verbouwingen ondergaan, die volgens Heyligers de leesbaarheid en ruimtelijke kwaliteit niet ten goede zijn gekomen. Systeemplafonds en wandjes zijn nu weggehaald, waardoor de volle breedte en hoogte van het gebouw weer kan worden ervaren. Er is juist een nieuwe brede trap van de begane grond naar het souterrain geplaatst, zodat deze ruimte ook bij het vierduizend vierkante meter grote kantoor kon worden getrokken.

Gasloos
Verder is het pand verduurzaamd en gasloos gemaakt. Een belangrijke ingreep was het verplaatsen van de lift naar de kop van het trappenhuis, waardoor beide verticale transportroutes nu gekoppeld zijn en er in het souterrain van een van de zijkanten van het gebouw en de oude liftschacht kon worden getransformeerd tot installatieschacht. In het relatief hoge souterrain van een van de flanken van het gebouw is de luchtbehandelingsinstallatie opgesteld.

Door middel van een zorgvuldig afgestemd installatieplan zijn kanalen, inductie-units, goten, verlichting en sprinkler geïntegreerd in een totaal ontwerp, meldt Heyligers.. Akoestiek is opgelost door middel van speciaal gemaakte akoestische panelen in zigzagvorm om zo veel mogelijk absorptie-oppervlak te realiseren.

In de nieuw gemaakte ‘stijlkamers’ is gekozen voor een verborgen oplossing voor de installaties in de wanden en plafonds, om het klassieke karakter van deze ruimtes te ondersteunen.

De belangrijkste investering voor de verduurzaming ligt verborgen onder het maaiveld: Een 160 meter diepe WKO-bron die het gebouw verwarmd en koelt. Het dak van de 4e verdieping is bedekt 68 zonnepanelen. Daarnaast zijn, om de energievraag te beperken, de stalen ‘stoeltjes’-profielpuien in de achtergevel vervangen door thermisch isolerende kozijnen met triple glas. Om klimatologische en esthetische redenen is het 400 m² dak van het souterrain bedekt met een sedumlaag.

Opengebroken
Het voorheen afgesloten en dichte trappenhuis is opengebroken en samen met de nieuwe liftschacht voorzien van glazen puien. De nieuwe trap is uitgevoerd is gevouwen staalplaat, zodat hij veel slanker en transparanter kon worden gemaakt in vergelijking met de oude gemetselde trap.

Andere nieuwsberichten

Ensemble van ontvangstpaviljoens voor Brabantse natuurbegraafplaats

Gisteren, 13:38

Eerste monografie van KAAN Architecten verschenen

Gisteren, 11:32

Wethouders Almere opgestapt om slechte resultaten Floriade

Gisteren, 09:03

Architectuurprijs Nijmegen 2021 voor Het Rijks en Jorismavo

23 juni, 10:15

Lichtkunstfestival GLOW in teken van thema 'urban skin'

Gisteren, 14:26

Onderzoek: woningcorporaties worstelen met oplopende bouwkosten

Gisteren, 10:18

Steeds minder vogels in stedelijke gebieden

Gisteren, 09:41

Online sessie over ruimte voor lopen in de stad

23 juni, 1:26

'Aantal te versterken woningen aardbevingsgebied stapelt zich op'

23 juni, 9:36

Senaat bouwt noodrem in voor invoering Omgevingswet per 2023

22 juni, 10:05
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan