BNA-voorzitter Francesco Veenstra
Copyright: BNA
BNA-voorzitter Francesco Veenstra
Copyright: BNA

BNA kritisch op positief subsidieadvies Het Nieuwe Instituut

27 augustus 2020, 16:42
De BNA doet een klemmend beroep op cultuurminister Ingrid van Engelshoven om Architectuur Lokaal alsnog een subsidie vanuit de culturele basisinfrastructuur (BIS) toe te kennen. In een brief aan de minister benadrukt BNA-voorzitter Francesco Veenstra ‘het belangrijke voorwaardenscheppende werk’ dat de stichting voor de architectenbranche verricht. Over de toekenning van subsidie aan Het Nieuwe Instituut is de branchevereniging opvallend kritisch. 

Begin juni wees de Raad voor Cultuur de subsidieaanvraag van Architectuur Lokaal voor de BIS over de periode 2021-2024 af. De instelling kon de Raad er niet van overtuigen dat ze bijdraagt aan de vernieuwing van de bouwcultuur in Nederland. Een maand later wees ook de adviescommissie van het Stimuleringsfonds een aanvraag van de stichting voor subsidie vanuit dit fonds af.

Het College van Rijksadviseurs heeft al eerder bezwaar aangetekend bij minister Van Engelshoven tegen het negatieve subsidieadvies van de Raad voor Cultuur en een bezwaar van Architectuur Lokaal zelf werd door tal van (landschaps)architecten en stedenbouwkundigen uit binnen- en buitenland ondertekend. De subsidies zijn een belangrijke inkomstenbron voor de stichting.

De BNA wijst er in zijn brief op dat ‘de afgelopen decennia met zorg opgebouwde infrastructuur van het architectuur- en ruimtelijk beleid in toenemende mate erodeert, terwijl de urgentie en roep om ruimtelijke en architectonische kwaliteit navenant toeneemt’.

“Als de adviezen van de Raad voor Cultuur zonder meer door u worden overgenomen, zal dit het halen van belangrijke maatschappelijke doelstellingen sterk bemoeilijken”, schrijft Veenstra. Hij wijst daarbij op de grote vraagstukken op het gebied van klimaat, energie, biodiversiteit en leefbaarheid waar Nederland voor staat.

Het Nieuwe Instituut
Opmerkelijk genoeg plaatst hij een kritische kanttekening bij de wel als positief beoordeelde subsidieaanvraag door Het Nieuwe Instituut. HNI krijgt als ondersteunende instelling voor onder meer architectuur een bedrag van ruim 1,6 miljoen euro toegekend, zij het onder enkele voorwaarden. Zo moet het instituut meer duidelijkheid verschaffen over zijn agenderende functie en de plannen voor de komende jaren.

De BNA is “vooral benieuwd welke veranderingen op til zijn, op basis van de royale ondersteuning. De samenwerking met de BNA, als branchevereniging en vertegenwoordiger van het veld, is de afgelopen jaren niet tot bloei gekomen”, aldus Veenstra in zijn brief. 

"Het is een constatering", vertelt BNA-directeur Fred Schoorl in een toelichting aan Architectenweb. "Na aanvankelijke kennismakingsgesprekken is er zowel op inhoud als programma eigenlijk geen concrete inhoudelijke samenwerking geweest. De verbinding met wat er in de praktijk of markt gebeurt is vanuit ons perspectief zeer beperkt. Wij zien het niet. Dat horen wij ook onder onze leden. Dat geldt ook voor de dialoog met ‘het grote publiek'."

"Overigens zien wij best kansen voor een HNI dat die verbinding met vak en praktijk versterkt. Dat vraagt om minder abstractie en meer dialoog en oor voor concrete urgenties en noden bij de bureaus en mensen in het veld. Dat veld is breed en er is genoeg te doen, alleen al op klimaat, energie, biodiversiteit en leefbaarheid."

Onlangs kraakte architect Kees van der Hoeven in een aantal stukken op Architectenweb al harde noten over onder meer de bezoekerscijfers van HNI. De stukken maakten een hoop reacties los in de branche en erbuiten.

Prinsjesdag
Minister Van Engelshoven maakt op Prinsjesdag bekend of ze de subsidieadviezen van de Raad voor Cultuur voor de BIS-periode 2021-2024 overneemt.

Andere nieuwsberichten

Platform voor architectuur & feminisme van start gegaan

2 uur geleden

RoosRos realiseert markant kerkgebouw in Gorinchem-Oost

4 uur geleden

Sociale woningbouwproject moet doorstroming in Eindhovense buurt helpen

Gisteren, 17:27

Boek: vraagspecificaties voor bouwprojecten

Gisteren, 15:50

IEA: groei stroomvraag op te vangen met groene en kernenergie

1 uur geleden

Vier op de tien huizenkopers waren eind vorig jaar starter

3 uur geleden

Stichting daagt Staat voor rechter om gebruik stikstofrekenmodel

4 uur geleden

Winnaars van de Circular Awards 2023 bekend

Gisteren, 12:25

Kay Oosterman benoemd tot partner bij ZJA

Gisteren, 10:40

Toezichthouder: veel macht grote bouwbedrijven bij nieuwbouw

6 februari, 3:37
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan