Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Aanzicht zuidgevel paviljoen
Copyright: Braaksma & Roos Archtectenbureau
Doorsnede paviljoen en indeling woningen
Copyright: Braaksma & Roos Archtectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Archtectenbureau
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Aanzicht zuidgevel paviljoen
Copyright: Braaksma & Roos Archtectenbureau
Doorsnede paviljoen en indeling woningen
Copyright: Braaksma & Roos Archtectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Archtectenbureau

Zorggebouw in chaletstijl herbestemd tot luxe woningen

25 augustus 2020, 15:10
Het voormalig mannenpaviljoen II van provinciaal ziekenhuis Duin en Bosch, gelegen in het Noord-Hollandse duingebied, is begin 20e eeuw ontworpen in een uitgesproken chaletstijl. Na een aantal jaren leegstand is het gebouw gerenoveerd en herbestemd tot woongebouw De Nieuwe Loet, naar ontwerp van Braaksma & Roos Architectenbureau.

Het mannenpaviljoen II is ontworpen door architect F.W.M Poggenbeek en in 1909 gebouwd als besloten inrichting voor ‘zenuwzieken’. Het gebouw maakte deel uit van een grote complex, dat bestond uit drie mannen- en drie vrouwenpaviljoens, een kerk, een administratiegebouw en een eigen tramhalte. Met een eigen tramhalte en autonoom functionerend lag het op een afgezonderde plek nabij Castricum.

Het paviljoen heeft ruim een eeuw dienst gedaan voor de zorg, maar kwam uiteindelijk leeg te staan. Zorginstelling Parnassia heeft het gebouw verkocht aan NU Projectontwikkeling, die Braaksma & Roos Architectenbureau vroeg om mee te werken aan een plan voor de herontwikkeling van het rijksmonumentale paviljoen tot zeventien herenhuizen en appartementen. Vijf vrijstaande villa’s zijn op het terrein toegevoegd.

Herstel naar historisch beeld
De oorspronkelijke opzet van het zorgpaviljoen heeft een duidelijke structuur met een centrale entree en twee vleugels. De ziekenzalen lagen aan de zuidzijde, waar grote ramen de ruimten van veel daglicht voorzagen. Daarachter liep een gang, die met zijn ruime opzet ook als leef- en verblijfsruimte kon dienen. Aan de achterzijde lagen de aangebouwde dienstruimten.

Veranderende visies op het gebied van zorg leidde tot verbouwingen in de tweede helft van de 20e eeuw, vertelt Braaksma & Roos Architectenbureau. De brede gang is versmald en naar het midden verplaatst; aan weerzijden zijn kleine ziekenzalen gecreëerd. Aan de achterzijde zijn de dienstruimten verwijderde en ramen geplaatst voor daglicht in de nieuwe ziekenzalen aan deze kant.

Braaksma & Roos Architectenbureau heeft gestreefd naar een optimaal wooncomfort voor de luxe koopwoningen en tegelijkertijd naar behoud van het historische karakter van het gebouw. Het bureau heeft het gehele paviljoen gerenoveerd naar archiefbeelden van het originele ontwerp. De verbinding met de heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld.

Verdeling
De centraal gelegen ingang en het trappenhuis hebben hun functie behouden en leiden naar de nieuwe appartementen. Bij de rechtervleugel hebben de architecten het gelaagde aanzicht, dat de verloren dienstvertrekken aan het paviljoen gaven, hersteld.

Door het gebouw verticaal te verdelen in diverse herenhuizen en appartementen behoefde het ensemble minimale ingrepen in de gevels, leggen de architecten uit. Verder hebben ze karakteristieken van het oorspronkelijke ontwerp weer naar voren gebracht.

Zo zijn de gekeimde horizontale metselwerkbandjes onder een dikke laag verf vandaan gehaald en gaan een duidelijke relatie met de bakstenen plint van het paviljoen aan. Ook de raamverdeling die door de jaren heen verloren ging, is weer teruggebracht. In het interieur zijn bijvoorbeeld de terrazzovloeren en het originele sjabloneerwerk hersteld.

Verbinding met villa’s en omgeving
De centrale as die het gebouw markeert is in het omliggende terrein doorgetrokken, met een duidelijke verbinding tussen het hoofdgebouw, de nieuw gerealiseerde villa’s aan de noordzijde, de parkeergarage en de weg. Tussen de villa’s en het paviljoen is een nieuwe, geborgen straat ontstaan, waar ook de voordeuren van de herenhuizen in het hoofdgebouw zijn gesitueerd. Daarmee kon de voormalige voorzijde van het paviljoen zo veel mogelijk intact worden gelaten.

De vijf nieuw bijgebouwde villa’s zijn ontworpen in de taal van Poggenbeek, aldus Braaksma & Roos Architectenbureau, en bezitten dezelfde karakteristieken en royale maatvoering. De plaatsing van huizen heeft het bureau afgestemd op de gelaagde noordgevel van het paviljoen. De villa’s hebben alle een eigen veranda of pergola, of beide.

Groene inbedding
Bij het oorspronkelijke complex was het omliggende terrein van groot belang. Bij De Nieuwe Loet is het omringende groen, met bomen en authentieke beukenlaantjes, even belangrijk. In samenwerking met Jongen Ontwerp zijn aan de zuidzijde van het hoofdgebouw de tuinen van de herenhuizen iets verlaagd aangelegd, zodat zowel het historische aanzicht vanaf de straatkant als de privacy van de bewoners behouden is.

De parkeergelegenheid bevindt zich eveneens onder de grond om de groene omgeving te bewaren. De ruimte tussen het paviljoen en de nieuwe villa’s is ingericht als intieme groene straat. Achter de villa’s bevindt zich de gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners, omsloten door grote groene bomen, legt Braaksma & Roos Architectenbureau.

Andere nieuwsberichten

Hotelzwembad verbindt lobby met Caribische Zee

Vandaag, 16:39

Nominaties Schoolgebouw van het Jaar 2021 bekend

Vandaag, 12:19

Winnaars Groninger Architectuurprijs 2021 bekend

Vandaag, 10:45

Transformatie van Defensie-Eiland in Woerden afgerond

17 september, 2:24

Boek biedt inspiratie om thuiskantoor in te richten

Vandaag, 17:20

Onrust op beurzen door problemen Chinese vastgoedreus

Vandaag, 14:40

Tienduizenden sociale huurwoningen in slechte staat

Vandaag, 12:17

Video + extra foto's: Holocaust Namenmonument

Vandaag, 11:26

Werkgevers: snel maatregelen voor versterken elektriciteitsnet

17 september, 2:45

Utrecht wil geen verbreding maar een snelheidsverlaging op A27 bij Amelisweerd

17 september, 2:29
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan