Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten

Flexibel en open revalidatiegebouw voor Ziekenhuis Oost-Limburg

20 augustus 2020, 14:27
Het Ziekenhuis Oost-Limburg op het Synaps Park in Genk, België breidt uit met een gebouw dat is gericht op revalidatie. Wiegerinck en LOW architecten ontwerpen gezamenlijk het zogenoemde R-gebouw als een flexibel en toegankelijk gebouw.

Het nieuwe R-gebouw is gericht op revalidatie van mensen die herstellen van uiteenlopende klachten. Ze kunnen revalideren in kleine groepen of individueel, zowel binnen als buiten. Daarbij worden ze begeleid door cardiologen, fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten en psychologen.

Binnen en buiten
Het gebouwontwerp zorgt voor een flexibele indeling van de verschillende ruimten op basis van cardiale, oncologische of psychologische achtergronden van patiënten, leggen Wiegerinck en LOW architecten uit. Ook de ruimte direct buiten het gebouw wordt ingericht op revalidatie. Door een vloeiende verbinding vervaagt de grens tussen binnen- en buitenwereld.

Het R-gebouw omvat een sportmedisch centrum met een grote revalidatiecentrum dat door de dubbele hoogte extra ruimte voor oefeningen biedt, melden de architecten. Grote raampartijen bieden vanuit dit centrum uitzicht op de groene omgeving. Verder zijn in het gebouw poliklinieken en een huisartsenpost opgenomen.

Toegankelijk en helder
Vanzelfsprekend is sterk rekening gehouden met de toegankelijkheid van het gebouw. Door niveauverschillen in het terrein ligt de hoofdingang op -1, aan de straat. Op niveau 0 is een extra entree voor de cardiorevalidatie en op niveau 1 liggen de multidisciplinaire poliklinieken. Die zijn via een loopbrug ook bereikbaar vanuit het naastgelegen G-gebouw.

Het heldere stramien maakt het vierkante gebouw zeer flexibel. Vooral voor de polikliniek is de flexibiliteit een uitkomst.

Op de poliklinische verdieping hebben patiënten en medewerkers hun eigen routing, waarmee de architecten efficiëntie, privacy en werkplezier willen vergroten. Centraal liggen de behandelruimten; de gangen voor de artsen en verpleegkundigen lopen daar in een ring omheen. Vanuit de gang en de consultatieruimten is er zicht op buiten.

Materialen
In het interieur zorgen vier basismaterialen (beton, hout, aluminium en glas) voor rust en harmonie. De gevel bestaat uit verschillende modules van geanodiseerd aluminium, die het licht steeds net even anders reflecteren. Daarmee geven Wiegerinck en LOW architecten invulling aan de sterke wens van de opdrachtgever dat het gebouw er niet te functionalistisch en streng uit zou zien.

De gevelmodules geven het gebouw horizontaliteit en in elke richting een ander ritme, corresponderend met de verschillende functies, leggen de architecten uit. Niet alleen in uiterlijk, ook gewicht is de gevel licht, aldus Wiegerinck en LOW architecten. Dit komt de warmtewering ten goede, waardoor er minder energie voor koeling nodig is.

De architecten kiezen voor een eenvoudig en stevig casco, dat door zijn generieke maatvoering makkelijk aanpasbaar is en in die zin het gebouw duurzaam maakt. “Het kan op termijn desgewenst een andere functie krijgen en nog heel lang meegaan”, stellen Wiegerinck en LOW architecten. Het R-gebouw is naar verwachting in 2022 gereed.

Andere nieuwsberichten

Uitbreiding winkelcentrum Zuidplein start in maart

2 uur geleden

Amsterdam wil tot 2050 groeien onder voorwaarden

4 uur geleden

Woonbuurtje op plek voormalig zwembad in Capelle

Vandaag, 14:16

Eerste stadswoningen in Sphinxkwartier refereren aan fabrieksverleden

Vandaag, 12:55

Studie naar hyperloop voor vracht tussen Amsterdam en Rotterdam

3 uur geleden

TNO: bouwen in hout veel gunstiger voor klimaat dan aangenomen

Vandaag, 10:55

Planbureau: circulaire economie nog ver weg, meer dwang nodig

Vandaag, 09:32

Boek biedt diepgaande blik in 'verstedelijkte' Noordzee

Gisteren, 16:53

Nijmegen wil gebouw Museum Het Valkhof kopen

Gisteren, 09:46

Aanpak Ringweg Zuid Groningen valt 111 miljoen euro duurder uit

Gisteren, 09:17
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan