Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: De Nijl Architecten
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: De Nijl Architecten
Copyright: De Nijl Architecten
Copyright: De Nijl Architecten
Copyright: De Nijl Architecten
Copyright: De Nijl Architecten
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: De Nijl Architecten
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: De Nijl Architecten
Copyright: De Nijl Architecten
Copyright: De Nijl Architecten
Copyright: De Nijl Architecten
Copyright: De Nijl Architecten

De Nijl Architecten realiseert CPO Minidorp aan de rivier

5 augustus, 13:22
Een groep particulieren nam vijf jaar geleden het initiatief voor een woongebouw in Dordrecht vanuit de visie  ‘samen oud worden’. De Nijl Architecten heeft het gebouw ontworpen met een ‘compromisloze keuze voor breed wonen aan de rivier’.

In de nieuwe wijk Stadswerven in Dordrecht is recent het project ‘Minidorp in de stad’ opgeleverd en in gebruik genomen. Het woongebouw biedt ruimte aan elf grote appartementen en een aantal gedeelde voorzieningen voor de bewoners: een logeerkamer, een atelier, een gemeenschapsruimte met keuken en een daktuin. Dit programma leidde tot de naam van het project.

Het gebouw is gerealiseerd in opdracht van een groep particulieren, die daartoe een stichting oprichtten en deelnemers wierven. De Nijl Architecten heeft niet alleen voor de stichting het gebouw ontworpen, het bureau heeft de opdrachtgevers ook begeleid en geadviseerd bij de grondverwerving en de organisatie van proces en project.

Rivierzicht
De bouwlocatie heeft als belangrijkste kwaliteit de prachtige ligging aan de rivier, aldus het architectenbureau. Het uitzicht over de rivier aan de noordkant en de optimale oriëntatie van de grote, half inpandige terrassen aan de zuidkant vormden een belangrijke overweging bij het ontwerp, legt het architectenbureau uit.

De bouwkavel is volledig benut, waarbij het bouwdeel met de appartementen langs de rivier is gesitueerd, met telkens twee woningen per verdieping. Op de begane grond liggen een parkeergarage, bergingen, een hoge entreehal en een deel van de gemeenschappelijke voorzieningen.

Buitenkamer
 De ruim 28 meter lange gevel aan de noordkant is volledig gebruikt voor de woonfuncties. Daartoe hebben de architecten de ontsluitingskern aan de zuidzijde geplaatst. Pal naast de kern liggen de terrassen, met een oppervlakte van 16 m2.

Elke woning heeft een royale, lichte hal langs het terras. Een korte brede gang verbindt deze ‘buitenkamer’ en de woonkamer.

Binnen een regelmatige structuur zijn verschillende woninggroottes gemaakt, vertelt De Nijl Architecten. Het bureau heeft elke plattegrond aangepast aan individuele wensen.

Eenduidig gebouw
De Nijl Architecten heeft te midden van de grote verscheidenheid aan architectuur een eenduidig gebouw willen neerzetten. Langs de rivier wilde het bureau een karakteristieke voorgevel; die is ontworpen met een regelmatig patroon van diepe en taps toelopende penanten, met daartussen hoge puien en plaatselijk ondiepe balkons. De overige gevels heeft het bureau vlak gehouden.

De positie van de gevelopeningen zijn telkens afgestemd op de plattegronden. Dit resulteert op prettige wijze in kleine verschillen binnen de strenge ordening. Het architectenbureau heeft gekozen voor toepassing van een baksteen met roodnuances en een traditionele detaillering met geïntegreerde zonwering.

Stedenbouwkundige situatie
‘Minidorp in de stad’ ligt op de noordoosthoek van een bouwblok. Naar de hoek neemt het gebouw in hoogte toe. De scherpe hoek van de bouwkavel heeft het architectenbureau verzacht door het gebouw af te schuinen. Met dit accent wordt bovendien ingespeeld op de toekomstige stedenbouwkundige situatie aan de oostzijde. De rooilijn van het naastgelegen bouwblok ligt terug, zodat de hoek van het gebouw prominent in het zicht staat, legt De Nijl Architecten uit.

Tevens heeft het architectenbureau aansluiting moeten zoeken bij de lagere stadshuizen. Aan de rivier is dit bereikt door een kleine hoekverdraaiing in de westgevel vanaf de derde verdieping. In de zijstraat wordt de aansluiting gemaakt met een kleiner bouwdeel, waarin de gemeenschapsruimte van het Minidorp is gesitueerd.

Andere nieuwsberichten

Gouden A.A.P. 2020 voor Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West

Gisteren, 18:00

Depot Boijmans van Beuningen klaar voor 'zilveren opening'

Gisteren, 16:57

Nieuwe concertzaal in middeleeuwse Bijlokehospitaal Gent

Gisteren, 15:17

Winnaars ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal bekend

Gisteren, 13:30

BAM Wonen bereikt hoogste punt jongerenwoningen in Amsterdam-Noord

Gisteren, 17:20

Waterschap gaat IJsselmeerdijk in Flevoland aanpakken

Gisteren, 12:40

Masterplan van BDP voor groene woonwijk in Putten

23 september, 2:09

Wiebes: kernenergie in toekomst niet duurder dan zon- en windenergie

23 september, 9:54

'Eindhoven wordt groot internationaal treinknooppunt'

23 september, 9:26

19 het atelier wint Design & Build-opdracht in Emmeloord

22 september, 4:00
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan