Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit

Beeldbepalend hoofdkantoor in groene omgeving

29 juli, 15:40
De Krinkels Groep wilde vanwege de groei van de onderneming een nieuw hoofdkantoor realiseren op een landschappelijke locatie; de gemeente Breda stelde als voorwaarde dat het pand ‘beeldbepalend’ zou worden. Paul de Ruiter Architects ontwierp een transparant en duurzaam gebouw dat naadloos overgaat in het zorgvuldig door Buro Lubbers ontworpen landschap.

Het internationaal opererende aannemingsbedrijf Krinkels Groep omschrijft zichzelf als een specialist in duurzaam kwaliteitsbeheer en inrichting van de openbare ruimte. Als gevolg van de groei – de onderneming heeft ruim 1.600 medewerkers – ontstond de behoefte aan een nieuw hoofdkantoor.

Landschap
Op een open, landschappelijke locatie realiseerde de Krinkels Groep voor zichzelf een modern landgoed, compleet met bloementuinen, waterpartijen, bosschages en volwassen bomen. Voor deze omgeving ontwierp Paul de Ruiter Architects een transparant gebouw met een aangenaam binnenklimaat en ruime aandacht voor het welzijn van de medewerkers.

Het gebouwontwerp vormt een integraal plan met het landschapsontwerp van Buro Lubbers. Het landschap is eenvoudig gehouden en kent weloverwogen hoogteverschillen, waardoor het gebouw hoger staat en meer opvalt, tegen een decor van groen.

Een waterpartij weerspiegelt het opvallende gebouw en maakt samen met de beplanting de veranderingen in seizoenen zichtbaar, legt Buro Lubbers uit. Auto’s en inrichtingselementen (zoals verlichting, elektrakasten, afvalcontainers, putten en laadpalen) zijn uit het zicht gebracht waardoor het gebouw de aandacht trekt.

Groen en hout in het gebouw
Het gebouw is voorzien van rijk begroeide en klimaatadaptieve groendaken, die bovendien bijdragen aan de biodiversiteit van het landgoed. Verder zetten weelderige groenwanden en een monumentale boom, die centraal staat in een licht atrium, de natuur door in het gebouw, aldus Paul de Ruiter Architects.

Bovendien refereren het groen en de boom in het interieur, alsook de sculpturale met hout beklede trappen en meubels van inlandse houtsoorten, aan de activiteiten van de totaalaannemer.

Atrium met boom
Het gebouw bestaat uit twee lagen. Bezoekers en medewerkers staan na binnenkomst direct bij het cirkelvormige atrium. Via het dak valt ruimschoots daglicht binnen en een kunstzinnige houten vloer refereert met jaarringen aan de leeftijd van de onderneming. Centraal staat de Ficus Amstel King.

Vanaf het centrale atrium strekken zich naar drie zijden de vleugels, waar op de begane grond de kantoren zijn gesitueerd. Het atrium als knooppunt van de vleugels zorgt voor spontane ontmoetingen tussen de medewerkers van verschillende afdelingen. De overwegend glazen gevel versterkt de relatie van het interieur met het landgoed.

Twee sculpturale halfronde trappartijen in het atrium verbinden de begane grond met de verdieping. Boven de dakvloer van de begane grond zweeft de ringvormige verdieping met vergaderruimten. Deze verdieping heeft gebogen glaspanelen, wat zorgt voor een weids uitzicht over het tuinlandschap.

Klimaat
De drie dakvlakken van de begane grond zijn elk voorzien van een ander type groendak. Ze dragen alle bij aan een klimaatadaptief gebouw en aan de biodiversiteit van het landgoed, legt Paul de Ruiter Architects uit. Het dak van de cirkelvormige eerste verdieping is bedekt met zonnepanelen.

Het binnenklimaat is hoogwaardig en regelbaar op ruimteniveau, aldus het architectenbureau. Het gebouw maakt gebruik van een WKO-bron. Door het geïntegreerde ontwerp zijn alle installaties, zoals de warmtepompen van de WKO, de luchtbehandelingskast en de regelkasten van de elektra in de kelder onder gebracht. Daarnaast biedt de kelder ruimte voor het archief van de Krinkels Groep.

Andere nieuwsberichten

Gouden A.A.P. 2020 voor Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West

Gisteren, 18:00

Depot Boijmans van Beuningen klaar voor 'zilveren opening'

Gisteren, 16:57

Nieuwe concertzaal in middeleeuwse Bijlokehospitaal Gent

Gisteren, 15:17

Winnaars ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal bekend

Gisteren, 13:30

BAM Wonen bereikt hoogste punt jongerenwoningen in Amsterdam-Noord

Gisteren, 17:20

Waterschap gaat IJsselmeerdijk in Flevoland aanpakken

Gisteren, 12:40

Masterplan van BDP voor groene woonwijk in Putten

23 september, 2:09

Wiebes: kernenergie in toekomst niet duurder dan zon- en windenergie

23 september, 9:54

'Eindhoven wordt groot internationaal treinknooppunt'

23 september, 9:26

19 het atelier wint Design & Build-opdracht in Emmeloord

22 september, 4:00
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan