Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli 2020, 14:43
Het Nederlands paviljoen voor de Wereldtentoonstelling van 2000 in Hannover krijgt een nieuwe bestemming. Het bouwwerk wordt getransformeerd tot een multifunctioneel complex, met onder meer bedrijfsruimte voor start-ups, een studentenhuisvesting en buitensportlocatie. MVRDV, dat in een klap zijn reputatie vestigde met het expopaviljoen, neemt ook de transformatie voor zijn rekening.

Met het ontwerp voor het Expo 2000-paviljoen interpreteerde MVRDV twee decennia geleden het Nederlandse thema ‘Holland Creates Space’. In plaats van een uitwaaierend gebouw dat het volledige terrein zou beslaan, ontwierp het bureau een toren van zes gestapelde Nederlandse landschappen. Het bouwwerk stal de show op de Expo en trok 2,4 miljoen bezoekers.

Na de Expo verruïneerde het paviljoen, ondanks verschillende plannen om het gebouw nieuw leven in te blazen. Met de groei van de universiteit en het ontstaan van een nieuwe woonwijk in de buurt zijn er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor herontwikkeling van het paviljoen. Door nieuwbouw toe te voegen, wordt het project economisch ook levensvatbaar, aldus MVRDV.

Kantoren
Bij de huidige transformatie vormt het ‘gestapelde landschap’-concept nog steeds het uitgangspunt. In het gerenoveerde paviljoen komen straks kantoren, flexibele werkplekken en vergaderzalen. De renovatie gebeurt met veel respect voor het oorspronkelijke ontwerp: bij de transformatie blijven zoveel mogelijk kenmerken van het originele paviljoen behouden.

Zo zijn de ‘duinen’ op de begane grond omgevormd tot ontmoetingsplek met kleine cafés en expositieruimtes. De eerste verdieping – waar kassen stonden – heeft zijn strakke en rechtlijnige indeling behouden. De voormalige plantpotten zijn op de tweede verdieping van glas voorzien om ze geschikt te maken als vergader- en werkruimtes. Andere elementen die behouden blijven, zijn het bos op de derde verdieping en de opvallend brede buitentrappen. Het dak met de koepel krijgt opnieuw een restaurant.

Nieuwbouw
De nieuwbouw bestaat uit een groot en een kleiner gebouw, beide met bijzondere gevel van geglazuurde witte bakstenen, die afhankelijk van de lichtval steeds weer voor een andere aanblik zorgt. In het grote gebouw komt studentenhuisvesting, het kleine doet dienst als parkeergarage en kantoren.

Het idee van de gestapelde landschappen keert terug in de getrapte daken met kleurrijke terrassen. Deze terrassen hebben elk een eigen functie; er zijn tuinen, buitensport-locaties, studieplekken en zelfs een bioscoop. Glas speelt als materiaal een hoofdrol, met als doel om het open karakter van zowel nieuwbouw als het originele paviljoen te benadrukken.

‘Installatie en statement in één’
“Het is voor ons interessant om terug te keren naar zo’n vroeg en baanbrekend ontwerp uit ons oeuvre en daar opnieuw iets mee te doen”, zegt Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. “Het oorspronkelijke paviljoen was een unieke installatie en statement in één, het mooie is dat we er nu een heel praktische uitwerking aan geven.”

“De structuur van het gebouw is grotendeels herbruikbaar, met dank aan de combinatie van hoge plafonds en de bijzondere ruimtes. Hierdoor kunnen we er een goed werkend gebouw van maken terwijl we toch het experimentele karakter van het Expopaviljoen in ere houden.”

De studentenhuisvesting telt negen verdiepingen en krijgt 370 kleine appartementen met Franse balkons. De kelder van het gebouw is voorzien van een fietsenstalling met meer dan 300 fietsplekken. Van het zes verdiepingen tellende gebouw worden de eerste drie als parkeergarage gebruikt voor zowel bezoekers als werknemers van de bovenliggende kantoren.

Andere nieuwsberichten

MoederscheimMoonen ontwerpt woningen met pergola voor nieuwe Parkbuurt

4 uur geleden

Oud tijdelijk stadskantoor Arnhem is nu woongebouw

Vandaag, 14:16

Barcode Architects ontwerpt stadskantoor van Dresden

Vandaag, 12:27

Bouw kustbescherming Manhattan gestart

Vandaag, 12:11

KOW wint architectenselectie IKC Remigius in Duiven

3 uur geleden

Twee nieuwe associates voor OKRA landschapsarchitecten

4 uur geleden

BNA: vier op vijf bureaus hebben last van trage overheid

Vandaag, 10:54

Gemeenten en provincies ruziën om woningbouw

Vandaag, 09:23

Karianne Vandenbroucke en Marleen van Driel nieuwe associates Rijnboutt

Gisteren, 16:23

Ellen Schindler benoemd tot lid Raad voor Cultuur

Gisteren, 10:52
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan