Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Eentien Architecten
Copyright: Eentien Architecten
Copyright: Eentien Architecten
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Christiane Wirth
Copyright: Eentien Architecten
Copyright: Eentien Architecten
Copyright: Eentien Architecten

Kliniek voor psychiatrische zorg naar ontwerp Eentien Architecten opgeleverd

23 juni, 15:15
Op het zogeheten Deltaterrein aan de Oude Maas in Poortugaal is een kliniek voor langdurige psychiatrische zorg gerealiseerd. Dit gebouw naar ontwerp van Eentien Architecten is de eerste stap in de ingrijpende transformatie van de locatie naar een GGZ-zorgcampus.

Op het Deltaterrein is al meer dan honderd jaar psychiatrische opvang voor de regio Rotterdam gevestigd. De inzichten in de geestelijke gezondheidszorg zijn in de loop der tijd sterk veranderd en vandaag de dag is het uitgangspunt dat cliënten niet een leven lang afhankelijk moeten zijn van zorg, de focus ligt dus op herstel en autonomie. Daarbij hechten de zorgverleners veel waarde aan een ‘healing environment’.

In opdracht van Antes heeft Eentien Architecten de kliniek van 11.000m² ontworpen voor cliënten die langer dan een jaar psychiatrische zorg nodig hebben. Deze kliniek is het eerste gebouw in een ingrijpende vernieuwing van het terrein naar een ‘campus voor geestelijke gezondheidszorg’, die zal bestaan uit meerdere grote klinieken in een landschappelijke omgeving.

Zelfstandigheid
De kliniek biedt plaats aan 144 individuele wooneenheden, vormgegeven als ‘micro-appartementen’ met kookgelegenheid en sanitaire cel, legt het Rotterdamse architectenbureau uit. De bewoners kunnen naar wens zelfstandig koken en eten, dan wel gebruik maken van de groepsvoorzieningen.

Collectieve woonkamers en houten buitenruimten vormen het grotendeels transparante middendeel van de kliniek. Ook de kwetsbaarder cliënten kunnen met een veilig gevoel genieten van de buitenlucht en het uitzicht door middel van loggia’s en terrassen. Ook blijft hiermee het gebouw rookvrij.

Overzicht en oriëntatie
In het hart van het gebouw is een terrasvormige tuin aangelegd. Dankzij de centraal gelegen open ruimte kan daglicht diep doordringen in dit deel van het gebouw. Rondom de binnentuin loopt een watervaltrap, die horizontale en verticale zichtrelaties biedt en zo een gevoel van overzicht en mogelijkheden tot oriëntatie schept.

Rondom de binnentuin en de trap ligt een ontsluitingsring met algemene voorzieningen. De ring heeft afwisselend relaties met de binnentuin, de buitenwereld, de trappen en de woonvleugels. De vleugels strekken zich in vier richtingen uit vanaf het hart van het gebouw.

Healing environment
De aandacht in het ontwerp voor frisse lucht en daglicht in het gehele gebouw draagt bij aan de ‘helende omgeving’, legt Eentien Architecten uit. Ook andere zaken dragen daaraan bij, zoals het vooropstellen van de ruimtelijke oriëntatie en intuïtieve manier om de weg te vinden, en het vermijden van eenvormigheid en eentonigheid.

Voorts zijn overal geluidsisolatie en goede akoestische voorzieningen toegepast. Groen is steeds in de nabijheid en bij de materialisering hebben de architecten gekozen voor natuurlijke, tactiele en mooi verouderende materialen als steen, bamboe en hout. De wandbekelding is gekozen in frisse tinten.

Totstandkoming
De uiteindelijke vorm van het gebouw is de uitkomst van twee krachten, aldus Eentien Architecten: een optimale interne zorgorganisatie en de organische inpassing te midden van waterpartijen en monumentale bomen op het terrein achter de zomerdijk van de Oude Maas. De gebouwdelen zijn ten opzichte van elkaar licht geknikt om te ontsnappen aan een rigide H-vorm en daarbij alle studio’s een optimaal uitzicht te bieden op het rivierengebied.

Tijdens het ontwerptraject  besefte het architectenbureau goed dat het gebouw voor twee groepen mensen moest worden ontworpen. De ene groep bestaat uit degenen die door omstandigheden gedwongen zijn er een tijd te verblijven; voor de andere groep is het gebouw haar dagelijkse werkomgeving.

Beiden hebben een rol gehad in de totstandkoming van het ontwerp, vertelt architect en directeur Jeroen van Bekkum. Daarbij is onder andere dankbaar gebruik gemaakt van virtual reality om in een vroeg ontwerpstadium te testen of bepaalde ideeën ook zouden werken.

Integratie opleiding
Bijzonder aan het complex is de aanwezigheid van een onderwijsinstelling, het Albeda Zorgcollege, vertelt het architectenbureau. De opleidingsruimten voor verpleegkundigen liggen in de onderbouw, met een eigen entree naast die van de kliniek.

Zo ontstaat er een levendige plint en dito entreegebied op maaiveldniveau, aldus Eentien Architecten. Voor de opleiding en zorg vormde deze integratie een bijzondere kans om praktijkgericht onderwijs concreet vorm te geven.

Andere nieuwsberichten

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

Vandaag, 15:57

Kantoorpand voor PGB gemoderniseerd door M+R interior architecture

Vandaag, 15:15

Volglazen kantoorgebouw met ferme luifels

Vandaag, 11:26

Video: Hungry for Design

23 oktober, 2:42

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

Vandaag, 17:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

Vandaag, 16:21

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

22 oktober, 2:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

22 oktober, 10:49
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan