Masterplan
Copyright: LOLA Landscape Architects
Deelgebied met dry walk
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied met dry walk
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied met dry walk
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied met dry walk, ontwerpstrategie
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied met dry walk, ontwerpstrategie
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied met dry walk
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied met dry walk, boven- en zijaanzicht
Copyright: Achterbosch Architecten
Dwarsdoorsnede dry walk
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied wetland
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied wetland
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied wetland
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied wetland
Copyright: LOLA Landscape Architects
Masterplan
Copyright: LOLA Landscape Architects
Deelgebied met dry walk
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied met dry walk
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied met dry walk
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied met dry walk, ontwerpstrategie
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied met dry walk, ontwerpstrategie
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied met dry walk
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied met dry walk, boven- en zijaanzicht
Copyright: Achterbosch Architecten
Dwarsdoorsnede dry walk
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied wetland
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied wetland
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied wetland
Copyright: Achterbosch Architecten
Deelgebied wetland
Copyright: LOLA Landscape Architects

Winnende ontwerpen van Achterbosch en LOLA voor schoolcampus Nanjing

17 juni 2020, 16:02
De campus van de ‘Nanjing middle school’ in de Chinese provincie Jiangsu vereiste een alomvattende opwaardering, die aansluit bij de veranderingen die het onderwijs er ondergaat. Achterbosch Architecten en LOLA Landscape Architects mochten het masterplan maken en werden geselecteerd voor de uitwerking van twee deelgebieden.

Het masterplan dat Achterbosch Architecten en LOLA landschapsarchitecten hebben gemaakt voor de vernieuwing van de campus in Nanjing  is geheel gebaseerd op het nieuwe onderwijsconcept, melden ze. Dit concept geeft leerlingen onder andere de mogelijkheid om hun eigen curriculum te bepalen en bijzondere educatieve ervaringen op te doen, zoals actieve betrokkenheid bij andere leerlingen, multidisciplinair onderwijs en multisensorische training, vertellen de architecten.

Deelgebieden
De totale oppervlakte van de bestaande campus is meer dan 36 hectare. Daarbinnen is een aantal gebieden aangewezen voor herontwerp. In de competitie voor de uitwerking van het masterplan voor deze gebieden verwierven Achterbosch Architecten en LOLA landschapsarchitecten de opdracht voor twee van de deelgebieden.

Voor het ene gebied heeft het architectenteam een landschap met een ‘dry walk’, een overdekt looppad, ontworpen. Het andere gebied is ontworpen als ‘wetland’, dat de ecologische waarde van de campus benadrukt en de leerlingen een ‘living eco-lab’ biedt.

Overdekte wandeling
De ‘Dry Walk’ is ontworpen voor de hoofdas van de campus, die loopt van het plein aan de noordkant van het hoofdgebouw tot aan de tuinen van de slaapzalen. Deze belangrijke verbindingsas wordt nu bepaald door een onoverzichtelijk geheel van paden, wegen en groenvoorzieningen.  

Achterbosch en LOLA stellen voor om hier op die een beeldbepalende landschapsstructuur te realiseren en daar verschillende campusactiviteiten aan te koppelen. Het ontwerp van de licht meanderende route, de overkapping en de lichtkolommen moeten een rijk gevoel van ruimte te creëren, aldus de architecten.

Pad en omgeving
Het wandelpad beschermt tegen de regen en zon en is daarmee een belangrijke route tussen de verschillende gebouwen. Aan het wandelpad koppelen de architecten diverse, al dan niet school gerelateerde functies, zoals tijdelijke tentoonstellingsruimte, semi-openluchtlokalen en discussieplekken voor groepen.

Wat betreft de groene gebieden stellen de architecten voor de bestaande bomen te behouden en tevens de diversiteit vergroten om de algehele ecologische omgeving te verbeteren. De vergroening hebben de architecten uitgewerkt met twee benaderingen: voor het onderwijsgebied (lager, opener) en voor het verblijfsgebied (hoger, dichter voor meer privacy).

In het algemeen heeft de wandelroute de potentie om de meest gebruikte en populaire plek op de campus te worden, menen de architecten.

Drasland
Het tweede gebied dat een opwaardering naar ontwerp van Achterbosch en LOLA zal ondergaan, ligt dicht bij de school en de centrale as. Het gebied wordt tot nu toe weinig gebruikt. Op basis van een bestaande vijver en de constatering dat het grondwater hier relatief hoog en van goede kwaliteit is, hebben de architecten voorgesteld hier een ‘wetland’ te creëren.

Dit drassige gebied kan meerdere functies vervullen. De aanleg van het wetland zal een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van het gehele ecologische milieu op de campus. Daarnaast kunnen leerlingen hier in de praktijk onderzoeken en leren hoe een wetland-systeem werkt en biedt het gebied ruimte voor ontspanning.

Inrichting
Achterbosch en LOLA delen het wetland-gebied op in vier zones, die de verschillende functies eigen ruimte bieden. Daarnaast wordt het gebied divers ingericht met bijvoorbeeld wandelpaden en platforms om de bezoekers het waterrijke landschap op verschillende manieren te laten ervaren. Ook moet er bijzonder buitenmeubilair komen, zoals interactieve stoelen en dier- en plantvriendelijke meubels, naast informatieborden en -apparatuur.

Bij de aanplant van bomen hanteren de architecten een raster om voor de juiste onderlinge afstand te zorgen. Bestaande bomen blijven behouden en aangevuld met nieuwe, grote bomen, zoals metasequoia en wilg. Water- en moerasplanten spelen een zeer belangrijke rol bij het zuiveren van waterbronnen. Met alle ontwerpelementen hopen de architecten het Weiming Lake Wetland tot een geliefde attractie op de campus te maken.

Andere nieuwsberichten

Ruimtelijk ontwerpers gehavend uit de kredietcrisis gekomen

Vandaag, 13:50

TenBrasWestinga neemt culturele gelijkenissen als leidraad voor interieurontwerp

Vandaag, 12:25

Nominaties Berlagevlag 2021 bekend

19 juni, 11:00

Video: talkshows over hitte in de stad

18 juni, 3:57

Amsterdamse verhuurder moet 'communitykosten' terugbetalen

Vandaag, 14:30

Groep investeerders wil Duindigt nieuw leven inblazen

Vandaag, 10:01

Drie teams werken visie grote stadskerken uit tot schetsontwerp

18 juni, 2:46

Den Bosch op zoek naar beste gebouw tussen 2015 en 2020

18 juni, 10:06

'Versterkingsoperatie Groningen moet de urgentie krijgen die het verdient'

18 juni, 9:14

Haarlemmermeer start pilot voor ‘geluidsadaptief’ bouwen

17 juni, 2:33
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan