Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Plattegrond en doorsnede
Copyright: Johan de Wachter Architecten
Copyright: Johan de Wachter Architecten
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Copyright: Sonia Mangiapane
Plattegrond en doorsnede
Copyright: Johan de Wachter Architecten
Copyright: Johan de Wachter Architecten

JDWA realiseert modern kantoor in fabriekscomplex aan de Maas

11 juni, 16:33
Vanuit een deel van het voormalige Unilever-complex aan de Maas in Rotterdam werkt de onderneming Upfield. In opdracht van de onderneming heeft Johan de Wachter Architecten (JDWA) in een 19e-eeuws pand en de aangrenzende villa hedendaagse en comfortabele kantoorruimte gerealiseerd.

Aan de Nassaukade, op de zuidoever van de Maas in Rotterdam, is sinds einde 19e eeuw een grootschalig fabriekscomplex gegroeid. Tot voor kort was het in gebruik bij Unilever, met het gebouw De Brug als blikvanger. Unilever wil verhuizen naar het Hofplein; de inmiddels verzelfstandigde margarinetak blijft als Upfield gevestigd in de gebouwen onder De Brug.

Ruimte optimaliseren
Omdat Upfield onafhankelijk in een deel van het oorspronkelijke complex aanwezig blijft, moesten de panden ook fysiek gesplitst worden. Architectenbureau JDWA werkt aan verschillende projecten en ingrepen in het bestaande complex om tot een nieuwe organisatie en logica op de site te komen.

Het behoud van het historisch stadsgezicht en het optimaliseren van de bestaande ruimten voor gebruik als kantoren, onderzoeksfaciliteiten en logistieke ruimten, zijn hierbij de uitgangspunten, legt het bureau uit. JDWA heeft de grote ongebruikte zolder van een 19e eeuws pand uit 1891 en enkele leegstaande verdiepingen van de aangrenzende villa getransformeerd tot kantoorruimte, die de naam ‘The Attic’ kreeg.

Verbinden
De fabriek heeft de begane grond van de locatie in gebruik met ruimten voor productie, logistiek en opslag.  De bovengelegen verdiepingen stonden deels leeg. Hier heeft JDWA door het samenvoegen en verbinden van de verschillende ruimten een eigentijdse werkomgeving over vijf niveaus gecreëerd.

De interventies geven invulling aan de ‘andere manier van werken’ die Upfield ambieert, legt JDWA uit. Individuele kantoren zijn tot een minimum beperkt en de verbinding van de verschillende niveaus moeten de saamhorigheid versterken en de samenwerking stimuleren. Het kantoorprogramma is aangevuld met een mix van formele en informele vergaderruimten, alsook keukens en proefstations.

Landschap met zones
Op de ruime zolderverdieping, onder het dubbele zadeldak, is het landschapskantoor gesitueerd. Centraal in de ruimte, tussen de twee kappen, bevindt zich een verbindingszone waar meubelstukken met geïntegreerde vergaderruimten en voorzieningen zijn geplaatst.

Deze meubels verdelen de zoldervloer in zones met verschillende afmetingen en eigen ruimtelijke kwaliteiten. De integratie van faciliteiten als telefooncellen, kluisjes, productpresentaties, reproductie- en installatieruimten in de meubels optimaliseert het ruimtegebruik.

Licht
In het hart van het project, waar de twee oorspronkelijke gebouwen elkaar ontmoeten, verbindt een grote vide de vijf niveaus zowel fysiek als visueel met elkaar. Een sculpturale houten trap is blikvanger in de vide, al trekt ook de oorspronkelijke gevel van de villa de aandacht. Om de ruimte te activeren heeft JDWA gedeelde faciliteiten in de vide gesitueerd.

Een deel van het dak is vervangen door glas om de voorzijde van de zolderverdieping te voorzien van daglicht. Tevens biedt het de medewerkers een prachtig uitzicht over de Maas. Het tweede dak is opengewerkt door aan de achterzijde twee extra grote dakkapellen te plaatsen. In het middengebied zijn daklichten ontworpen om het daglicht binnen te laten dringen.

Robuuste details van het interieur passen bij de schaal van de meubels en benadrukken het contrast tussen de nieuwe ingrepen en de bestaande gebouwen. Het toegepaste hout en de talrijke planten vertegenwoordigen de natuurlijke waarden van Upfield. De interieurs zijn ontworpen in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van de onderneming, om de merkidentiteit en waarden van Upfield te laten terugkomen in het ontwerp, meldt JDWA.

Verduurzaming
Naast de ingrepen in het interieur is ook de bestaande gebouwschil grondig aangepakt. Gebroken bakstenen en voegwerk zijn vervangen, constructief staal is corrosiebestendig gemaakt en de ornamenten zijn hersteld en geschilderd. De gebouwschil is volledig geïsoleerd en er zijn nieuwe kozijnen met hoog isolerend glas geplaatst.

Naast de energetische opwaardering van de gebouwschil zijn er nieuwe duurzame installaties geïmplementeerd, meldt het architectenbureau. Deze installaties gebruiken de warmte die vrijkomt tijdens het productieproces van de fabriek om de kantoorruimte te verwarmen. De ruimere daglichttoetreding zorgt voor een kwalitatieve werkomgeving en tegelijkertijd energiebesparing.

Eenheid
JDWA heeft voor Upfield in een van de andere panden van het complex, het zogenoemde Becelhuis, eveneens nieuwe werkruimte gecreëerd. De benadering en uitstraling van de R&D-afdeling, die daar is gevestigd, vormt een duidelijke eenheid met The Attic.

Andere nieuwsberichten

Meubelstukken delen de loft in

1 uur geleden

Pieter Sprangers en Tom Bokkers richten samen bureau op

4 uur geleden

Activiteitgerelateerde en levensloopbestendige villa van NOAHH

Gisteren, 17:17

Dutch Design Week opent virtueel de deuren

Gisteren, 16:21

Debat over 'renovatie van de volkshuisvesting'

1 uur geleden

Rotterdam en Noord-Holland willen zonnepanelen op parkeerterreinen

Vandaag, 09:20

CO2-besparende productiemethode voor betonnen casco's Zaanse woningen

Gisteren, 15:58

'Huizen krijgen in 2021 funderingslabel'

Gisteren, 09:25

'Aarde redden kan goedkoop: geef landbouwgrond terug aan natuur'

16 oktober, 9:53

Belangrijk proefproject woningen van gas af ligt stil

16 oktober, 9:28
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan