Rapport: stikstofplan kan rigoureuze maatregelen voorkomen

8 juni 2020, 9:52
De problemen met stikstof in kwetsbare natuurgebieden kunnen in veel gevallen worden opgelost zonder 'rigoureuze maatregelen', zoals het op grote schaal uitkopen van boeren. Dat zeggen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR), die daarvoor een 'pragmatisch stappenplan' hebben ontwikkeld.

De Raad van State zette vorig jaar een streep door de manier waarop tot dan toe vergunningen werden afgegeven voor projecten die leiden tot meer stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden. Daarbij werd te weinig rekening gehouden met de natuur, oordeelde de RvS.

Bouw- en infrastructuurprojecten stil
Door die uitspraak kwamen veel bouw- en infrastructuurprojecten stil te liggen. Om de vergunningverlening vlot te trekken, moet de stikstofemissie omlaag, vooral door de landbouw, die voor het leeuwendeel van de uitstoot verantwoordelijk is.

Daarnaast moet gekeken worden naar stikstofneerslag en het effect ervan in specifieke natuurgebieden. Het stappenplan van de WUR kan daarbij helpen, denken de onderzoekers, door per natuurgebied te kijken hoe en of er moet worden ingegrepen om de natuur te beschermen.

Zo moet er gekeken worden of de stikstofneerslag voor schade zorgt aan de natuur. Voor zo'n gebied geldt namelijk een bepaalde grens. Als de depositie hoger is dan die 'kritische waarde', heeft de natuur er last van. Vervolgens kan de staat van de natuur worden onderzocht om bijvoorbeeld te kijken of de natuur kan worden hersteld.

Mochten er daarna nog meer stappen nodig zijn om de natuur te beschermen, moet er worden gekeken of boeren in de omgeving bijvoorbeeld schonere stallen kunnen bouwen om de stikstofneerslag in het gebied die afkomstig is van hun bedrijf te verminderen.

Stoppen met boeren
Pas als al die maatregelen onvoldoende blijken, zou een boer bijvoorbeeld moeten verhuizen of overwegen te stoppen met boeren. Het opkopen van boeren is duur en soms pijnlijk, stelt WUR-onderzoekster Tia Hermans, dus opkoopregelingen moeten alleen worden ingezet als ze effectief zijn. Het plan helpt beleidsmakers 'stapsgewijs te kijken of je je doelen kunt halen en welk perspectief je kan geven voor de landbouw'.

"Je moet kijken naar de manier waarop je de veerkracht van de natuur kan verbeteren", aldus Hermans. Maar er zijn ook veel manieren voor boeren om hun stikstofuitstoot te verminderen, door bijvoorbeeld voer- en stalmaatregelen te nemen.

WUR is om tafel gegaan met landbouw- en natuurexperts om tot het plan te komen. Dat gebeurde op eigen initiatief om een bijdrage te leveren aan het stikstofdebat, dat maandag weer zal oplaaien als het kabinet het eindrapport ontvangt van de commissie die zich over de stikstofkwestie heeft gebogen. Het ministerie van Landbouw heeft het onderzoek van de WUR wel gesteund met financiering.

Forse kritiek
Het Adviescollege Stikstofproblematiek noemt nieuwe aanpak van het stikstofprobleem in Nederland onzeker en juridisch wankel. Die forse kritiek zal het Adviescollege Stikstofproblematiek naar verwachting maandagmiddag uitspreken in zijn eindrapport, schrijft Trouw.

Het adviescollege onder leiding van oud-minister Johan Remkes is vorig jaar ingesteld door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Schouten heeft niet willen wachten op de bevindingen van Remkes. Zij heeft inmiddels een wetsvoorstel gepresenteerd voor een nieuwe stikstofaanpak.

Maandag presenteert de commissie een alomvattend eindrapport, met adviezen voor een nieuwe algehele aanpak van stikstof. Zo’n nieuwe aanpak is nodig omdat de Raad van State vorig jaar oordeelde dat het ‘Programma Aanpak Stikstof’ dat Nederland sinds 2015 hanteerde niet voldeed aan de Europese regels.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Transformatie van Defensie-Eiland in Woerden afgerond

Gisteren, 14:24

Woningbouwcomplex Ilot Queyries van MVRDV in Bordeaux klaar

Gisteren, 09:23

Van der Valk-hotel Amsterdam verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar

16 september, 8:25

Ontwerpstudio Rive Roshan opent de deuren tijdens Glue Amsterdam

16 september, 4:15

Werkgevers: snel maatregelen voor versterken elektriciteitsnet

Gisteren, 14:45

Utrecht wil geen verbreding maar een snelheidsverlaging op A27 bij Amelisweerd

Gisteren, 14:29

Video: afscheid Floris Alkemade als Rijksbouwmeester

Gisteren, 10:09

Kabinet steekt nog eens 1 miljard in versnelling woningbouw

16 september, 11:04

Klimaatrapport: wereld niet groener na coronalockdowns

16 september, 10:22

Amsterdam kan druk op stroomnet niet meer zelf oplossen

16 september, 9:19
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan