Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Nicole Tanke / Lines Are Everywhere
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Harmeling Interieurs
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: EGM Architecten
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Nicole Tanke / Lines Are Everywhere
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Harmeling Interieurs
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: EGM Architecten
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio
Copyright: JLF Foto & Filmstudio

Vernieuwd stadhuis en stadskantoor Hengelo in gebruik genomen

5 juni, 14:56
Hengelo beschikt sinds kort over een vernieuwd stadhuis. Het bestaande stadhuis uit 1961, een rijksmonument ontworpen door architect J.F. Berghoef is gerenoveerd en uitgebreid met een stadskantoor. EGM Architecten en HVE Architecten, in samenwerking met BERNS architectuur, zijn verantwoordelijk voor zowel de renovatie als nieuwbouw.

Het stadhuis behoort tot de weinige niet-modernistische gebouwen uit de wederopbouwperiode in Hengelo die behouden zijn gebleven en maakt volgens EGM deel uit van het collectieve geheugen van de stad. Het nieuwe stadskantoor sluit dan ook aan op het karakter van het bestaande gebouw; er is sprake van een integraal ontwerp voor de renovatie en nieuwbouw.

Het stadhuis heeft een nieuwe indeling gekregen, met behoud en waar nodig versterking van de bestaande structuur. De stadshal vormt weer het functionele en sociale hart van het gebouw en gaat meer plaats bieden voor bijeenkomsten en evenementen, zoals Berghoef al voor ogen had toen hij het gebouw ontwierp.

Er is een nieuw trappenhuis gerealiseerd dat de stadshal, het bedrijfsrestaurant, de fietsenstalling en de passerelle naar het stadskantoor verbindt. De ruimtes voor de raadsfracties, het raadscafé en het restaurant liggen op de begane grond, waardoor passanten zicht hebben op wat zich daar afspeelt. Op de eerste verdieping, rondom de stadshal, liggen vergader- en werkplekken die dankzij grote raampartijen uitzicht hebben op de stad.

De tweede verdieping biedt ruimte aan de trouwzaal, de raadzaal en de burgerzaal, terwijl de twee verdiepingen daar weer boven kantoren huisvesten. Een glazen lichtstraat zorgt ervoor dat de kantoren ruim zijn voorzien van daglicht.

Stadkantoor
Het nieuwe stadskantoor ligt aan de entreezijde van het stadhuis en grenst aan een doorgaande weg, een winkelstraat en een plein. De gebouwcontour beweegt als het ware mee met de omgeving. De hoofdentree ligt aan het genoemde plein. Daar komen bezoekers binnen op het publieksplein. De passerelle naar het stadhuis is direct te bereiken op de eerste verdieping.

Ambtenaren hebben toegang tot de zeven verdiepingen rondom de ruime vide. Daar liggen splitlevel kantoorvelden met flexibele (stilte)werkplekken die van twee kanten zijn voorzien van daglicht. De kantoorverdiepingen ‘verkleuren’ van boven naar onder, van grijs naar groen. Deze kleuren symboliseren een reis door Hengelo, waarbij grijs staat voor staaltechniek en reuring en groen voor het rustige buitenleven.

Er is zowel bij de renovatie als nieuwbouw flink ingezet op duurzaamheid. Zo zijn diverse materialen hergebruikt, hebben nieuwe materialen een lage milieubelasting en is het complex voorzien van zonnepanelen en duurzame installaties. Het binnenklimaat van het stadskantoor wordt geregeld via plafondverwarming en -koeling, terwijl betonkernactivering ervoor zorgt dat de vloer warmte en kou kan bufferen. Alle maatregelen samen besparen de gemeente ruim een half miljoen euro op de jaarlijkse energierekening, meldt EGM.

Remontabel
Het vaste meubilair van het vernieuwde stadhuis – ontvangstbalies, pantry’s en displaykasten – is ontworpen met speciale Hengelose houtverbindingen waarmee ze de- en remontabel zijn. Er is 400 vierkante meter aan gemelamineerd plaatmateriaal uit de oorspronkelijke huisvesting hergebruikt in nieuwe kasten en flexibele tussenwanden.

Beide zijn bekleed met PET-vilt: akoestisch platen gemaakt van gerecyclede PET-flessen. In het PET-vilt zijn de contouren van Hengelose wijken gestanst, terwijl dezelfde contouren ook in het behang zijn verwerkt. Nieuwe materialen zijn cradle-to-cradle en hebben een lage milieubelasting. Zo is er FSC-gecertificeerd inlands eiken en snelgroeiend Nederlands populierenhout gebruikt.

Het casco van het nieuwe stadskantoor is tevens geschikt voor veranderend gebruik in de toekomst als zelfstandig kantoorgebouw of appartementencomplex.

Andere nieuwsberichten

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

Gisteren, 15:57

Kantoorpand voor PGB gemoderniseerd door M+R interior architecture

Gisteren, 15:15

Volglazen kantoorgebouw met ferme luifels

Gisteren, 11:26

Video: Hungry for Design

23 oktober, 2:42

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

Gisteren, 17:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

Gisteren, 16:21

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

22 oktober, 2:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

22 oktober, 10:49
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan