Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Zuidwestgevel
Copyright: EGM architecten
Zuidoostgevel
Copyright: EGM architecten
Noordoostgevel
Copyright: EGM architecten
Noordwestgevel
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Zuidwestgevel
Copyright: EGM architecten
Zuidoostgevel
Copyright: EGM architecten
Noordoostgevel
Copyright: EGM architecten
Noordwestgevel
Copyright: EGM architecten

EGM architecten ontwerpt politiedistrictskantoor in Middelburg

8 mei, 15:41
EGM architecten heeft de aanbesteding gewonnen voor het nieuwe districtskantoor Walcheren in Middelburg. Het gebouw biedt plaats aan het regionale basispolitieteam en onderdelen van de districtsrecherche en de Dienst Regionale Recherche Zeeland - West Brabant. Het ontwerp behelst een flexibel gebouw met een gevel die is geïnspireerd op het Zeeuwse landschap.

Het gebouw komt te staan aan de Mortierboulevard, die geldt als een belangrijke uitvalsweg van de stad. Het gebouw heeft een uitgesproken en herkenbare uitstraling. Ook de hoofdentree is duidelijk zichtbaar en heeft een transparant karakter, maar tegelijk ligt ze wel beschut achter een dijk en het water. Dit moet ook het gevoel van veiligheid en vertrouwen versterken.

Het districtskantoor is ontworpen als een vierkant volume met een heldere opbouw en een transparante structuur. Het gebouw heeft in de basis vier verdiepingen, maar op de hoek van de publieksentree wordt dit aantal ‘opgetild’ naar vijf en bij de dienstentree aan de andere zijde ‘duikt’ het naar drie verdiepingen.

Het eveneens vierkante atrium moet zorgen voor licht en lucht in het gebouw en voor verbindingen tussen de afdelingen de looplijnen zijn kort en de afdelingen zijn altijd in het zicht, meldt EGM. Er is een informele route die van de tribunetrap op de begane grond, via trappen en loopbruggen op de verdiepingen, naar het restaurant loopt.

Volledig vrij ingedeeld
Door een kolomloze overspanning van ongeveer veertien meter met bijpassend installatieconcept, kunnen de verdiepingen volledig vrij ingedeeld worden, laat EGM weten. Alle typen kantoorconcepten zijn in te passen, van een traditioneel cellenkantoor tot een activiteitgerichte werkomgeving. Ook extra beveiligde functies, zoals laboratoria, ophoudcellen en verhoorkamers, passen op meerdere manieren in de plattegrond, zonder andere functies in de weg te zitten.

Deze opzet maakt ook voor de toekomst een flexibel gebruik van het gebouw mogelijk. “Er is ruimte om organisatorische veranderingen op te vangen, om delen van het gebouw aan derden te verhuren, en ook op een toekomstige totale functiewijziging naar bijvoorbeeld een appartementengebouw, is voorgesorteerd”, aldus EGM.

Doordat de gevel niet dragend is kan het gebouw zonder constructieve ingrepen horizontaal uitgebreid worden en is het mogelijk om een lichte dakopbouw te realiseren. In het ontwerp is ook rekening gehouden met afbraak en hergebruik: de staalskeletconstructie is demontabel, waardoor die een tweede leven zou kunnen krijgen.

Gevel
De strakke aaneenschakeling van weilanden en akkers in het Zeeuwse landschap, vergezichten over land en water, de lange lijnen, ploegvoren in een akker en nauwkeurig vormgegeven aardappelruggen vormden de inspiratie voor de gevel. De groen-bruine tinten van het geanodiseerd aluminium nemen bij de veranderende luchten steeds nieuwe kleurschakering aan.

“Het ritme van open en gesloten gevelelementen is een golfbeweging die reageert op het achterliggende interieur, van rumoer naar rust, van openbaar naar privé en van onbeveiligd naar beveiligd. Van dichtbij is er in de gevel nog een extra verwijzing naar Zeeland te ontdekken; de perforaties zijn in de vorm van het Zeeuwse knopje, het bekende, traditionele Zeeuwse sieraad”, legt EGM uit.

Total engineering-team
Het 'total engineering-team' waarmee dit project is gewonnen bestaat naast EGM architecten uit Valstar Simonis, Wolf Dikken en Aronsohn. Momenteel werkt het samenwerkingsverband aan de verdere uitwerking van het voorontwerp.

Andere nieuwsberichten

Vervallen jachthaven Broekerwerf transformeert naar kleinschalige woonlocatie

40 minuten geleden

Door OMA en Hassell vernieuwd museum in Perth heropent

Gisteren, 17:18

MIX architectuur ontwerpt nieuwe buurt voor oud Euretco-terrein Breda

Gisteren, 15:47

KAW transformeert restruimte tot gevarieerde woonbuurt

Gisteren, 14:04

Onderzoeksraad: stel controle constructie grote gebouwen verplicht

Gisteren, 14:00

'Bedrijven willen kantoorruimte op juiste plek'

Gisteren, 09:17

Regio Amsterdam wil 100 miljoen voor versnelde woningbouw

24 november, 10:19

CRa pleit voor een minister van Ruimte

24 november, 9:22

Museum Arnhem schuift nieuwe vleugel over stuwwal

23 november, 5:28

Gaasperdammertunnel volledig open voor verkeer

23 november, 4:00
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan