UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: UNStudio
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: UNStudio
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: UNStudio
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: UNStudio
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: UNStudio
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: UNStudio
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: UNStudio
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: UNStudio
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: UNStudio
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: UNStudio
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: UNStudio
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: UNStudio
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: UNStudio
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: UNStudio
UNStudio – Hanwha hoofdkantoor
Copyright: Rohspace

UNStudio vernieuwt hoofdkantoor Hanwha terwijl personeel doorwerkt

24 april, 11:05
De complete make-over van het hoofdkantoor van Hanwha in Seoul is een feit. Met deze renovatie voldoet het hoofdkantoor van een van ’s werelds grootste producenten van zonnepanelen weer aan de modernste duurzaamheidseisen. Vanuit milieutechnisch oogpunt is er bewust voor gekozen om een bestaand gebouw te herontwikkelen en niet voor sloop en nieuwbouw.

Door een efficiënte bouwmethode hebben UNStudio en Hanwha er tevens voor kunnen zorgen dat de werknemers tijdens de verbouwing geen dag het gebouw hebben hoeven verlaten of hun werk hebben hoeven onderbreken. Het resultaat van deze ‘herontwikkeling in situ’ is een gebouw met een gezond binnenklimaat, een uiterst flexibel programma en een volledig nieuwe, energieopwekkende gevel bestaande uit zonnepanelen. Daarmee geeft het gebouw letterlijk uitdrukking aan de identiteit en de ambities van de Hanwha Group.

Onderdeel van het project was een herontwikkeling van de gevel, de gemeenschappelijke ruimtes, de lobby's, de vergaderruimtes, het auditorium en de bestuurskamers, evenals een herontwerp van de groene ruimte rondom het gebouw.

De herontwikkeling was nodig omdat het kantoorgebouw aan de Cheonggyecheon-kade in Seoul met een oppervlakte van 57.696 m2 in zijn uitstraling niet langer aansloot bij de ambities van Hanwha als een van 's werelds trendsetters op het gebied van milieutechnologie. Voor de aanbesteding ging UNStudio een samenwerkingsverband aan met Arup (duurzaamheids- en geveladviseu) en Loos van Vliet (landschapsarchitect). Nadat het ontwerp van UNStudio als winnaar werd uitgekozen, werd ook lichtadviseur agLicht als partner benaderd.

Herontwikkeling in situ
Tijdens de modernisering van de gevel en het interieur was het gebouw steeds volledig bezet en operationeel. Het bedrijf hoefde de werkzaamheden tijdens de verbouwing dus niet te onderbreken. Om dit mogelijk te maken werd het gebouw aan zowel de binnen- als aan de buitenzijde steeds met drie verdiepingen tegelijk, gefaseerd aangepakt.

Met de keuze voor een bouwmethode die niet alleen een minimale impact heeft op het functioneren van het bedrijf maar ook op het milieu, wilde het team een voorbeeld stellen voor alle partijen in het bouwproces om zich te richten op nieuwe parameters en duurzaamheidsmaatregelen die bij de modernisering van bestaande bebouwing kunnen worden toegepast.

Een responsief gevelconcept
In antwoord op het verzoek van de opdrachtgever om de omgeving, de natuur en het milieu leidend te laten zijn in het ontwerp, ontwikkelde UNStudio een geïntegreerd, responsief gevelconcept dat het binnenklimaat van het bestaande gebouw verbetert en tegelijk een relatie aangaat met het programma en de locatie.

In het nieuwe ontwerp voor Hanwha HQ heeft de noordelijke gevel een open karakter (om zo veel mogelijk daglicht toe te laten), terwijl de gevel aan de zuidzijde minder zonlicht doorlaat (om te voorkomen dat het gebouw van binnen te veel opwarmt). De specifieke plaats van de openingen in de gevel zijn ook gekozen met oog op het uitzicht: groot waar het uitzicht weids is, kleiner daar waar je op andere gebouwen uitkijkt.

“In onze minimalistische, geïntegreerde aanpak voorziet het gevelontwerp het hoofdkantoor van volledig inclusieve systemen die de het binnenklimaat van het gebouw sterk verbeteren, hetgeen ook het comfort van de gebruiker verbetert, en een grote mate van duurzaamheid en betaalbaarheid garandeert”, verklaart architect Ben van Berkel:Dankzij dergelijke volledig geïntegreerde ontwerpmethodes kunnen de gevels van nu functioneren als responsieve, optimaal presterende schil, die zich zowel contextueel als conceptueel aanpast aan de omgeving, terwijl de omstandigheden binnen gelijk blijven.”

Entree
Een vloeiende plaza-achtige landschap rondom het gebouw nodigt mensen uit om het gebouw van alle kanten te betreden. Daarbij is de begroeiing multifunctioneel, in de zin dat het niet alleen dient als bewegwijzering maar hierdoor ook zitjes en verblijfsplekken worden gecreëerd. De verschillende landschapszones zijn bedoeld voor een keur aan activiteiten, voor privégebruik en ontspanning tot grootschalige bijeenkomsten.

In het concept van UNStudio voor de lobby's van het Hanwha hoofdkantoor loopt het landschap door tot in het interieur, waar het ook als bewegwijzering dient. Natuurlijke materialen en groen creëren een rustgevende omgeving voor bezoekers. Een subtiel kleurenschema wordt gecombineerd met een houten aankleding. In zowel de noordelijke als zuidelijke lobby biedt een koffiecorner de gelegenheid tot contact en sociale interactie.

Het nieuwe gevelontwerp benadrukt de verhoogde plafonds van de lobby's doordat er extra daglicht wordt binnengelaten en er een visuele connectie ontstaat tussen de pleinen buiten en het interieur. Bij de liften op de kantoorverdiepingen lopen de gemeenschappelijke ruimtes en de gangen naadloos in elkaar over, dankzij de intuïtieve bewegwijzering in de vorm van ontwerpelementen en geïntegreerde verlichting.

Restaurant
Op de 28ste verdieping is een restaurant voor alle medewerkers ontworpen. Met warme houttinten, natuurlijke materialen en veel groen heeft UNStudio hier een ruimte gecreerd waar medewerkers zich weer even kunnen opladen. Het restaurant is in verschillende zones verdeeld en in elke zone worden andere gerechten geserveerd.

De zones onderscheiden zich aan de hand van de kleuraccenten in stoffering en meubilair en hebben elk een geheel eigen karakter. De privé-eetruimte heeft een intieme sfeer dankzij het donkerdere kleurenpalet en de subtiele verlichting.

Bestuurskamers
Ook de bestuurskamers op de executive-verdieping (de 27ste) zijn grondig verbouwd. Formele vergaderzones worden afgewisseld met informele ruimtes voor sociale interactie. Op de executive-verdieping wordt bewegwijzering bepaald door middel van verlichting. Op het grote vloeroppervlak zijn verschillende speciaal ontworpen (privé)ruimtes gecreëerd waar je in verschillende samenstellingen kunt werken: alleen, in kleine teams of met het voltallige bestuur.

De Hanwha Group is een van de tien grootste bedrijven in Zuid-Korea en actief in verschillende sectoren. Op dit moment is het de op twee na grootste producent van zonnepanelen.

Andere nieuwsberichten

Bewoners, markt en gemeente onderzoeken haalbaarheid Energiepark Leiden

Gisteren, 16:28

Flexibel café-restaurant voor Depot Boijmans van Beuningen

Gisteren, 15:11

UNStudio maakt winnend masterplan voor Korean National Football Centre

Gisteren, 14:34

Voormalige Willem II-kazerne Tilburg wordt woongebied

Gisteren, 11:43

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

Gisteren, 17:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

Gisteren, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

Gisteren, 09:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37

SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

8 juli, 9:42

Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen

8 juli, 9:09
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan