Poster voor het programma 'Natuur in de stad'
Copyright: Architectuurcentrum Nijmegen
Poster voor het programma 'Natuur in de stad'
Copyright: Architectuurcentrum Nijmegen

Architectuurcentra opereren in coronatijd: Architectuurcentrum Nijmegen

7 april, 13:06
Vorige week heeft het kabinet de coronamaatregelen met nog eens drie weken verlengd. Ook voor architectuurcentra geldt dat zij in ieder geval tot 28 april gesloten moeten blijven. Daarnaast kunnen ze geen activiteiten met publiek organiseren. In een korte serie peilt Architectenweb deze week de gevolgen voor vijf architectuurcentra in heel Nederland. Deel twee: Architectuurcentrum Nijmegen. “We zien nog voldoende mogelijkheden om een inhoudelijk programma te maken.”

Door de verlenging van de coronamaatregelen moet ACN nu in ieder geval tot 28 april gesloten blijven. Wat betekent dit voor jullie programma?
Pepijn Sluiter, directeur: “COVID-19 gaat ook aan het Architectuurcentrum Nijmegen niet voorbij. De wereld staat op z'n kop en ons programma daarmee ook. Zo hebben we in maart al heel vroeg in de coronacrisis twee programmaonderdelen moeten uitstellen of annuleren. Op maandag 16 maart zouden we bijvoorbeeld onze tweede thema-avond in het kader van ons jaarprogramma 'A SUNNY AFTERNOON: De stad als ecosysteem' presenteren. We stemden net de laatste details af met onze partner Radboud Reflects en er waren op voorhand boven verwachting veel kaarten verkocht. Op vrijdagmiddag kwam het bericht dat alle bijeenkomsten moesten worden afgelast...dat was even slikken.

Toch zien we nog voldoende mogelijkheden om daar waar het kan een inhoudelijk programma te maken. Na een eerste week van reorganisatie zoeken we nu met onze partners naar alternatieve vormen om ons jaarprogramma alsnog te realiseren en om het debat over de stad te blijven voeren.”

Gaan jullie de gedwongen sluiting financieel en organisatorisch bolwerken? En als de sluiting nog langer duurt?
“We zijn een kleine en wendbare organisatie. Wij kunnen nu fysiek geen bijeenkomsten meer organiseren, maar we kijken of we ons programma zo veel mogelijk op andere manieren vorm kunnen geven: dat voelt niet als sluiting. Onze sponsoren en subsidiegevers houden we ook op de hoogte en dat waarderen zij.

Voor zover we nu kunnen beoordelen, zijn de achterblijvende programmainkomsten en de extra uren die we maken om het programma op een alternatieve manier vorm te geven aardig in balans met de bespaarde uitgaven op bijvoorbeeld zaalhuur en techniek. Natuurlijk lopen de vaste lasten door, maar die hebben we de afgelopen jaren al behoorlijk gereduceerd. Hoe lang dit zo blijft kunnen we nog niet overzien, maar volgens deskundigen heeft het ook weinig zin om nu over langere perioden te speculeren.”

Maken jullie aanspraak op schadevergoeding door de overheid?
Nog niet. Vanuit het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie wordt er nu een eerste inventarisatie gemaakt van culturele instellingen die zij ondersteunen, daar werken we aan mee.”

Jullie organiseren ondertussen allerlei alternatieven voor jullie programma, zoals Natuur in de Stad en een filmpagina als alternatief voor Netflix. Kun je meer over deze alternatieve programma’s vertellen? Slaan ze aan bij het publiek?
“Van onze thema-avond Natuur in de stad - toevallig ook actueel nu steden in lockdown zijn - maken we een miniserie van presentaties die op afstand worden opgenomen in combinatie met een video-interview. En inderdaad, als architectonisch verantwoord alternatief voor Netflix hebben we filmcurator Wies Sanders gevraagd om filmtips over ons thema Natuur in de Stad voor de komende quarantainemaand.

We kunnen ook door met ons initiatief om een versteende parkeervlakte aan het Nijmeegse Stationsplein - het hitte-eiland van de stad - te transformeren tot een groene en koele tuin voor nieuwe bewoners. En we hadden voor deze lentemaanden drie gastrondleiders met een niet ruimtelijke achtergrond uitgenodigd hun rondleiding als podcast op te nemen, zodat mensen er zelf op uit kunnen. Dat sluit goed aan op de huidige situatie, een gelukje eigenlijk. Tenslotte stellen we nu een ‘dreamteam’ van schrijvers en journalisten samen voor een online stadsredactie. Ideeën genoeg dus. Nieuwe ideeën, maar soms lagen ze al op de plank en hadden we er geen tijd voor.

Of het aanslaat weten we nog niet, daarvoor is het te pril. Het belangrijkst is dat we ook in deze periode iets nieuws produceren, of experimenteren.”

Andere nieuwsberichten

Nieuw theater De Meervaart komt in Sloterplas te staan

5 juni, 4:19

Vernieuwd stadhuis en stadskantoor Hengelo in gebruik genomen

5 juni, 2:56

Moderne woning met landelijke uitstraling

5 juni, 11:46

Mecanoo presenteert ontwerpvisie verbouwing Boijmans van Beuningen

5 juni, 9:00

RIVM: toegestane geluidsniveau moet omlaag

5 juni, 3:44

'Tienduizenden banen in bouwsector bedreigd door crisis'

5 juni, 9:41

Amsterdam en Amstelveen gaan Amsterdamse Bos herinrichten

4 juni, 4:06

Chipshol schikt na zeventien jaar juridische strijd met Schiphol

4 juni, 9:58

CPB: schrappen subsidie beste aanpak woningtekort

4 juni, 9:25

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

3 juni, 3:57
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan