Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht

Minimalistisch notariaat in groene omgeving

6 april 2020, 11:33
In een groene deelgemeente van Gent ligt een notarispraktijk met erboven een studio, naar ontwerp van Abscis Architecten. De rechte lijnen en volumes van de architectuur contrasteren met de landschapstuin, maar de grote glaspartijen zorgen voor een sterke relatie tussen binnen en buiten.

Abscis Architecten heeft het gebouw ontworpen als een massief bakstenen volume met driedimensionale insnijdingen en strategisch geplaatste glaspartijen. De glazen ‘lantaarn’ bovenaan het trappenhuis werkt als een minimalistisch lichtbaken langs de drukke straatweg.

Aan de straatzijde opent het gebouw zich met de foyer op de begane grond, zichtbaar voor de bezoekers die het notariaat benaderen via het voorplein. Dit plein beidt een architecturale wandeling naar de foyer, in verschillende niveaus en voorzien van meerstammige lage bomen. An de achterzijde liggen de twee aktezalen en de kantoren, met uitzicht op de landschapstuin met oude bomen.

Ruimtelijkheid en rust
De opdrachtgever wilde twee wachtzones bij de aktezalen. Om privacy te creëren zonder de transparantie van de open plattegrond teniet te doen, heeft Abscis Architecten de centrale patio als structurerend middel ingezet.

Het interieur van het notariaat moest een minimalistische eenvoud en rust uitstralen. Daartoe hebben de architecten wit als hoofdkleur gebruikt. De witte gietvloer in combinatie met accenten in essenhout, de verdiepingshoge deuren en het elegante meubilair creëren samen een stijlvolle omgeving, leggen de architecten uit.

Parkeren
Onder het gebouw ligt een verzonken parkeerruimte, die zich aan de achterzijde van het pand naar de tuin opent. De parkeerplekken baden daardoor in daglicht en de relatie met de landschapstuin is voelbaar. Ook de witte foyer wordt in de open parkeerruimte voor de bezoekers al duidelijk aangekondigd.

Abscis Architecten heeft het landschappelijke karakter van de tuin bewaard door het behoud van de oude bomen. Het karakter is verder versterkt door de aanplant van beukenhagen, vele rodondendrons en de aanleg van een bospad. De parkeerplaatsen voor het personeel zijn tussen de massieve beukenhagen gesitueerd.

Duurzame technieken
Het gebouw is zeer goed geïsoleerd, vertelt het architectenbureau, waarbij gebruik is gemaakt van isolatiematerialen uit duurzame grondstoffen en drievoudige beglazing. Regenwater wordt voor 50% gebufferd door groendaken en voor 50% hergebruikt voor de toiletten en het tuinonderhoud.

Elektronisch gestuurde buitenzonwering met kantelbare aluminium lamellen voorkomt opwarming van het interieur. Verwarming en koeling van het gebouw geschiedt via een lucht-waterwarmtepomp met lucht-units en regeling per ruimte. De ventilatie is volledig mechanisch met warmtewisselaar, aldus Abscis Architecten, en voor de verlichting zijn louter leds met warme tint toegepast.

Andere nieuwsberichten

Drie panden samengevoegd tot nieuw hoofdkantoor Lieven de Key

2 uur geleden

Ensemble van ontvangstpaviljoens voor Brabantse natuurbegraafplaats

24 juni, 1:38

Eerste monografie van KAAN Architecten verschenen

24 juni, 11:32

Wethouders Almere opgestapt om slechte resultaten Floriade

24 juni, 9:03

Gelderland gaat woningbouwplan voor Gelderse Vallei overdoen

2 uur geleden

Lichtkunstfestival GLOW in teken van thema 'urban skin'

24 juni, 2:26

Onderzoek: woningcorporaties worstelen met oplopende bouwkosten

24 juni, 10:18

Steeds minder vogels in stedelijke gebieden

24 juni, 9:41

Online sessie over ruimte voor lopen in de stad

23 juni, 1:26

'Aantal te versterken woningen aardbevingsgebied stapelt zich op'

23 juni, 9:36
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan