Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur

Rotterdam-Zuid krijgt twee buurtschappen in parkomgeving

2 april 2020, 11:42
In het park De Twee Heuvels in Rotterdam-Zuid komen twee buurtschappen met in totaal 32 woningen, onlosmakelijk verbonden met het omliggende landschap. Met het ontwerp hebben MIX architectuur en MAAK space onlangs de tender van de gemeente Rotterdam gewonnen.

De opgave voor woningen in park De Twee Heuvels maakt deel uit van een omvangrijke gebiedsontwikkeling in Rotterdam-Zuid. Aan de noordzijde van het park komt aan weerszijden van Zwembad IJsselmonde een cluster met respectievelijk achttien en veertien woningen. Beide buurtschappen krijgen eenzelfde ruimtelijke opzet en architectonische uitwerking.

De clusters bestaan uit losjes gegroepeerde, kleinschalige volumes met in alle windrichtingen zicht op het park. Het parklandschap spoelt tussen de volumes door, waardoor zowel ruimtelijk als visueel de buurtschappen en de omgeving sterk met elkaar verbonden raken.

Collectief en privé
De positionering van de woningen rondom een centrale ruimte moet het collectief van de buurtschappen versterken.  Met de gezamenlijke buitenruimte willen de architecten ontmoeting en onderling contact tussen de bewoners stimuleren.

De robuuste plint van de twee- en drie-onder-een-dakwoningen is verzonken in het parklandschap. De verdiepingen erboven komen los van het maaiveld met transparante volumes in glas en hout, legt MIX architectuur uit. In het ontwerp bewaken de architecten de balans tussen de collectiviteit van de centrale ruimte en de privacy in de eigen woning.

De zongerichte terrassen vormen een integraal onderdeel van de architectuur. Gesitueerd op de eerste verdieping zweven ze boven het park, wat het gevoel versterkt dat het landschap rond de woningen spoelt. Ze bieden een weids uitzicht over de omgeving en tegelijkertijd een gevoel van veiligheid en privacy, aldus de architecten.

Verschillen in landschap
Beide woonclusters bestaan uit een verzameling kleine volumes op een licht glooiend maaiveld. De hoogteverschillen leveren, naast privacy en parkbeleving, ook verschillen in nattere en drogere delen van het landschap. Hiervan is in het ontwerp gebruik gemaakt om de buurtschappen net op een andere manier in het park te laten opgaan.

Het westelijke buurtschap ‘Het ruisende riet’ sluit aan bij bestaande en nieuwe kwelsloten en bouwt op van nat aan de buitenzijde naar droog in de gezamenlijke hof. Het landschap krijgt bijvoorbeeld oeverplanten en meerstammige bomen. Het oostelijk gelegen buurtschap ‘De bloeiende bende’ krijgt een ander karakter met bloemrijk gras en bloeiende planten en bomen, leggen de architecten uit.

Duurzaam en natuurinclusief
De twee buurtschappen zijn door hun landschappelijke benadering en inpassing onlosmakelijk verbonden met het omliggende park. Met de keuze voor gebruik van natuurlijke materialen en een ingetogen uitstraling heeft MIX architectuur harmonie gezocht.

De platte daken krijgen een groen natuurdak en worden voorzien van pv-panelen. Voor rijders van een elektrische auto is voorzien in de mogelijkheid om het aantal pv-panelen te vergroten. In de collectieve buitenruimtes komen slimme regentonnen en wormenhotels.

Het ontwerp voor de twee buurtschappen past goed in de ambities van de gemeente Rotterdam voor een groene, gezonde en toekomstbestendige stad. De Rotterdamse Directie Stadsontwikkeling prijst dan ook het ontwerp om de uitwerking van het aspect duurzaam en natuurinclusief bouwen.

Team
Het winnende ontwerp is gemaakt in opdracht van Nederlandse Bouw Unie (NBU). MIX architectuur en MAAK space hebben vanuit de eigen achtergrond, respectievelijk architectuur en landschap, gezamenlijk het ontwerp gemaakt. Verder was duurzaamheidsadviseur Merosch betrokken bij de inzending.

Andere nieuwsberichten

Drie panden samengevoegd tot nieuw hoofdkantoor Lieven de Key

Vandaag, 09:01

Ensemble van ontvangstpaviljoens voor Brabantse natuurbegraafplaats

24 juni, 1:38

Eerste monografie van KAAN Architecten verschenen

24 juni, 11:32

Wethouders Almere opgestapt om slechte resultaten Floriade

24 juni, 9:03

Gelderland gaat woningbouwplan voor Gelderse Vallei overdoen

Vandaag, 09:38

Lichtkunstfestival GLOW in teken van thema 'urban skin'

24 juni, 2:26

Onderzoek: woningcorporaties worstelen met oplopende bouwkosten

24 juni, 10:18

Steeds minder vogels in stedelijke gebieden

24 juni, 9:41

Online sessie over ruimte voor lopen in de stad

23 juni, 1:26

'Aantal te versterken woningen aardbevingsgebied stapelt zich op'

23 juni, 9:36
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan