Quickscan BNA: architecten verwachten meteen twintig procent omzetverlies

26 maart, 8:30
Architecten verwachten in maart en april twintig procent minder omzet dan in dezelfde maanden vorig jaar. Op de langere termijn verwachten bureaus een omzetdaling van dertig procent als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit een quickscan die de BNA onder architectenbureaus heeft uitgevoerd.

De cijfers geven een zorgwekkend beeld, laat de branchevereniging weten. Bureaus vrezen vooral dat opdrachtgevers geen werk meer kunnen of willen laten uitvoeren. “Meerdere bureaus worden nu al hard getroffen. De mate waarin bureaus al problemen ervaren is sterk afhankelijk van het soort opdrachtgever en type opdrachten”, stelt BNA-voorzitter Francesco Veenstra.

“De gevolgen op langere termijn zijn zeer zorgelijk. Opdrachtgevers zeggen opdrachten regelmatig af en ook de werving van nieuwe opdrachten stokt. Om een dip over een halfjaar te voorkomen is het juist belangrijk dat de overheid en opdrachtgevers plan- en bouwprocessen zo goed mogelijk gaande houden.”

Twintig procent omzetverlies
87 procent van de bureaus verwacht een daling van de omzet in maart en april. De daling wordt geschat op gemiddeld twintig procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Eén op de drie deelnemende bureaus verwacht dat de omzet over maart en april zelfs minimaal een derde lager zal zijn dan een jaar geleden. Op langere termijn verwachten bureaus gemiddeld dertig procent minder omzet. De verschillen tussen bureaus zijn groot. Er zijn bureaus die veel zwaarder en minder zwaar geraakt worden.

Bijna alle architectenbureaus zijn al grotendeels omgeschakeld naar thuiswerken. Zij geven aan dat de meeste architectenwerkzaamheden vanuit huis kunnen plaatsvinden. Bureaus verwachten hiervan wel een negatieve impact op de productiviteit tot soms wel dertig procent. Vooral bij ouders die ook hun kinderen thuis moeten begeleiden. Het aantal medewerkers dat niet kan werken als gevolg van ziekte is beperkt.

Van alle bureaus verwacht 71 procent te worden geconfronteerd met opdrachtgevers waar geen werk meer voor kan of mag worden uitgevoerd. Van de bureuas ervaart 47 procent procent haperende communicatie. Bijna veertig procent heeft te maken met medewerkers die niet meer naar opdrachtgevers toe willen of kunnen en een gedaalde werkvoorraad. Dit leidt in achttien procent van de gevallen nu al tot ernstige liquiditeitsproblemen, aldus de BNA.

Crisismaatregelen overheid
De crisismaatregelen van de overheid en banken vormen voor de korte termijn een verlichting voor eventuele cashflowproblemen. Het aantal maanden dat bureaus zeggen te kunnen draaien zonder in problemen te raken is mét gebruikmaking van de maatregelen groter dan wanneer zij hier geen gebruik van maken. Als de crisis langer aanhoudt zijn de maatregelen echter onvoldoende om faillissementen te voorkomen, stelt een aantal bureaus.

Bureaus hebben veel belangstelling voor de uitstelregeling van de Belastingdienst. Ruim zestig procent verwacht binnen nu en twee weken gebruik te maken van deze regeling of van de regeling voor zelfstandigen (Bbz). 37% van de bureaus verwacht tussen nu en 2 weken de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) aan te moeten vragen.

Houd plan- en bouwprocessen gaande
Veenstra: “Als branchevereniging voor 1100 bureauleden en de architectengemeenschap zien wij met zorg dat sommige processen bij overheden en opdrachtgevers nu al dreigen te stokken. De BNA roept hen daarom met kracht op om digitaal zoveel mogelijk door te werken. Het doorgaan kost niks extra en laat zien dat zijn het goede voorbeeld geven, leiderschap tonen, uiteraard alleen waar gezond en verantwoord.”

Andere nieuwsberichten

Distributiecentrum met gestapelde functies voor Schiphol Trade Park

27 november, 2:12

Renovatie en uitbreiding gemeentehuis Alblasserdam voltooid

27 november, 12:26

Winnaars Arie Keppler Prijs 2020 bekend

27 november, 10:55

Ruimtelijke en ingetogen herdenkingsplek te midden van de natuur

26 november, 5:40

Utrecht bouwt vooral binnenstedelijk en rond ov-knooppunten

27 november, 9:38

Minister: miljarden nodig om Nederland bereikbaar te houden

27 november, 9:10

Windmolenbranche en kritische omwonenden eens over gedragscode

26 november, 1:38

Lezing Larry Beasley: geloof in de stad

26 november, 12:51

Onderzoeksraad: stel controle constructie grote gebouwen verplicht

25 november, 2:00

'Bedrijven willen kantoorruimte op juiste plek'

25 november, 9:17
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan