Vogelperspectief vanuit zuiden
Copyright: Atchain
Vogelperspectief
Copyright: Atchain
Commercieel plateau
Copyright: Atchain
Cultureel plein
Copyright: Atchain
Beeldbepalend atrium
Copyright: Atchain
Plateaus, detail
Copyright: Atchain
Overzicht
Copyright: Atchain
Commercieel gebied
Copyright: Atchain
Vogelperspectief vanuit zuiden
Copyright: Atchain
Vogelperspectief
Copyright: Atchain
Commercieel plateau
Copyright: Atchain
Cultureel plein
Copyright: Atchain
Beeldbepalend atrium
Copyright: Atchain
Plateaus, detail
Copyright: Atchain
Overzicht
Copyright: Atchain
Commercieel gebied
Copyright: Atchain

MVRDV ontwerpt wijk in Shenzhen als gestapelde terrassen

23 maart, 10:05
MVRDV heeft de competitie voor een universiteitsbuurt in Shenzhen, China gewonnen met een plan, dat het bureau omschrijft als een gelaagde ‘stedelijke woonkamer’. Shenzhen Terraces stelt een interessante, publieksvriendelijke ruimte van gestapelde plateaus te midden van de bestaande hoogbouw voor.

Het plan Shenzhen Terraces heeft MVRDV gemaakt voor het 101.300 m2 tellende Shimao ShenKong International Centre in Universiade New Town, Shenzhen. Het ontwerp bestaat uit gestapelde plateaus met daarin twintig verschillende programma’s. Duurzaamheid is een rode draad in het ontwerp, aldus het architectenbureau.

Door faciliteiten als een galerie, bibliotheek en een openluchttheater toe te voegen, plus veel groen, voetgangerspaden en waterpartijen, kan Shenzhen Terraces volgens het architectenbureau uitgroeien tot driedimensionale woonkamer voor de stad. De jury selecteerde het ontwerp uit inzendingen van 27 toonaangevende architectenbureaus, laat MVRDV weten.

Contrast en aansluiting
Universiade New Town ligt middenin de wijk Longgang in Shenzhen en wordt begrensd door sport- en onderwijsfaciliteiten, hoogbouw en commerciële bebouwing. Juist dat maakt deze locatie volgens MVRDV ideaal om te transformeren tot een interessante publieke ruimte waarin ‘lucht’ kan ontstaan tussen de hoogbouw die het gebied domineert.

Met Shenzhen Terraces wil MVRDV het omliggende landschap, commerciële, recreatieve en culturele voorzieningen naadloos in elkaar laten overvloeien en zo een levendige universiteitsbuurt scheppen. Het ontwerp bereikt dit op verschillende manieren: allereerst door de keuze voor gestapelde plateaus, waarbij elk gebouw zijn eigen plateau heeft.

Met hun horizontale, op kiezelstenen geïnspireerde vormen steken deze terrassen scherp af tegen de bestaande verticale bebouwing en zijn ze een rustpunt voor het oog. De tweede manier om de samensmelting van landschap en bebouwing te realiseren, is via de integratie van het landschapsontwerp. Dat volgt nadrukkelijk duurzaamheidsprincipes en streeft naar een aantrekkelijk publiek gebied door een uitgekiende mix aan functies en een goede aansluiting op het openbaar vervoer.

Binnen en buiten
De terrassen zelf zijn aangepast aan de diverse functies: grote overstekken bieden bescherming tegen de zon – geen luxe bij dit klimaat – en aantrekkelijke uitzichten. Op deze veranda’s is plek voor beplanting en bassins, die zorgen voor afkoeling en werken als klimaatbuffer.

De overgang tussen buiten en binnen is vloeiend gemaakt. De terrassen dalen op strategische punten af om de verdiepingen met elkaar te verbinden. Op een aantal plekken zijn de gevels naar binnen geduwd om ingangen te accentueren. Hiermee ontstaan tevens oriëntatiepunten voor bezoekers.

Het grootste gebouw aan de oostzijde van het terrein biedt plek aan onder meer een busterminal en congrescentrum. Middenin dit gebouw is een openluchtatrium gecreëerd, door het volume als het ware uit te hollen. De verschillende gebouwen van Shenzhen Terraces zijn via bruggen met elkaar verbonden, waardoor er een doorlopende route op hoogte ontstaat en het complex voor iedereen toegankelijk is.

Model voor integratie
“Shenzhen heeft zich sinds de jaren zeventig razendsnel ontwikkeld,’ zegt Winy Maas, architect en mede-oprichter van MVRDV. ‘In dit soort steden is het essentieel om goed na te denken over hoe de openbare ruimte en het natuurlijke landschap geïntegreerd kunnen worden in een verdichte stad.”

“De stedelijke woonkamer zoals we die nu hebben ontworpen, is een aantrekkelijke hang out, een plek om elkaar te ontmoeten, ook als het heet is. Het ontwerp kan uitgroeien tot een model waarvan heel Shenzhen kan profiteren, omdat het laat zien hoe je openbare ruimtes en nieuwbouw slim kunt integreren.”

Landschap
Het landschap is ontworpen in samenwerking met Openfabric en weerspiegelt de vorm van de bovenliggende terrassen. Op het hele terrein zijn waterpartijen en voetgangerspaden gemaakt. Daarnaast is veel groen toegevoegd, waarbij de keuze viel op lokale vegetatie die de subtropische bossen van de regio nabootst.

Op parkniveau worden ook pleinen met palmbomen toegevoegd, evenals zones voor klimmen, tafeltennis en andere sporten. Het landschap strekt zich uit tot de daken van de gebouwen die niet alleen worden benut voor groene gazons, maar ook voor zonnepanelen en opvang van regenwater.

MVRDV ontwierp Shenzhen Terraces, in samenwerking met landschapsarchitect Openfabric, voor de Shimao Group.

Andere nieuwsberichten

SVP presenteert ensemble woonblokken langs spoor Amersfoort

Gisteren, 13:39

Gebouw Zuiderplein van Atelier Kempe Thill in Antwerpen klaar

Gisteren, 12:25

Ambacht gestold in ontwerp

17 september, 4:50

Floris Alkemade blijft tot 1 september 2021 Rijksbouwmeester

17 september, 1:07

Tentoonstelling over lithium in Het Nieuwe Instituut

Gisteren, 14:54

Kabinet wil kijken naar verdere verlaging heffing wooncorporaties

Gisteren, 11:05

AD: opmars elektrisch vervoer niet te stuiten

Gisteren, 10:32

Feyenoord: komst van nieuw stadion is haalbaar

17 september, 11:16

CDA'er Heerma wil wel meer doen tegen 'nationale wooncrisis'

17 september, 9:02

VVD en CDA willen serieus onderzoek naar kernenergie

16 september, 4:14
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan