Onderdoorgang van het architectuurarchief van Het Nieuwe Instituut, met verlichting ontworpen door kunstenaar Peter Struycken
Copyright: Johannes Schwartz
Onderdoorgang van het architectuurarchief van Het Nieuwe Instituut, met verlichting ontworpen door kunstenaar Peter Struycken
Copyright: Johannes Schwartz

Architecten werken vanuit huis: Het Nieuwe Instituut

18 maart 2020, 17:04
Het kabinet heeft werkend Nederland opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Voor een publieke instelling als Het Nieuwe Instituut zijn er nog meer gevolgen: het instituut moet tot zeker 6 april zijn deuren sluiten voor het publiek. In deel 5 van de serie ‘Architecten werken vanuit huis’ vertelt woordvoerder Taco de Neef van Het Nieuwe Instituut over alle gevolgen van de coronacrisis voor de instelling. “De nadruk ligt nu op het ontwikkelen en aanbieden van online activiteiten en content.”

Om met een deel van de gevolgen van alle maatregelen te beginnen: waren jullie voorbereid op het thuiswerken en hoe hebben jullie dat georganiseerd?
“Voor ik daarop antwoord, geef ik graag eerst aan hoe wij als organisatie reageren op de ontwikkelingen rond Covid-19. Het Nieuwe Instituut heeft noodgedwongen een belangrijk deel van zijn publieke functie moeten opschorten. Het ingrijpende en ontwrichtende karakter van Covid-19, voor de samenleving, de ontwerpwereld en onze naasten is niet aan het instituut voorbij gegaan. Niet alleen vanwege de directe gevolgen voor onze bedrijfsvoering, maar ook door de uitwerking op het team, de freelance opdrachtnemers, de uitzendkrachten, onze samenwerkingspartners en niet te vergeten ons publiek. Allereerst moeten wij elkaar de tijd gunnen bij dit alles stil te staan, dit te verwerken, de eigen gezondheid te bewaken en tot steun te zijn voor anderen.

Tegelijkertijd zet Covid-19 ons aan tot reflectie op de vraag hoe Het Nieuwe Instituut van blijvende betekenis kan zijn voor zijn publiek en achterban. Wij hebben niet alleen de opdracht, maar voelen ook de noodzaak inspiratie, handvatten en mogelijke perspectieven te bieden. En om artistieke opdrachten aan ontwerpers, theoretici en makers te verstrekken.

Als de fysieke locatie niet langer het brandpunt voor veel van onze activiteiten kan zijn, dan zullen wij allereerst de nadruk leggen op de online activiteiten. Het perspectief zal daarbij gevoed blijven door de noodzaak van meerstemmigheid, zowel sociaal als ecologisch. Verschillende onderwerpen zullen voor een deel aan de eigen archieven worden ontleend. De rol en het belang van ontwerp is immers al sinds de oprichting van het instituut verbonden aan juist die maatschappelijke vragen, die vandaag opnieuw hun urgentie bewijzen.”

Flexwerken
“Dan het antwoord op de meer praktische vraag naar thuiswerken. Wij werken al langere tijd volgens de principes van flexwerken, waarbij de fysieke werkplek zelf van minder belang is. Medewerkers verweven bij flexwerken fysieke en digitale mogelijkheden, dus laptop, mobiel, fiets, trein, bepaalde software, een flexplek op kantoor. De digitale infrastructuur daarvoor is aanwezig, nagenoeg alle medewerkers hebben een mobiele telefoon van het instituut en velen beschikken over een laptop. Daardoor was er een goede basis om sinds afgelopen vrijdag thuis te gaan werken.

Het gebouw is nu nog doordeweeks geopend tussen 10.00 en 15.00 uur voor medewerkers die er zelf voor kiezen om naar het instituut te komen. Zo wordt op dit moment nog de online store van de boekwinkel NAi Boekverkopers gerund. Het aantal medewerkers in het gebouw is nu relatief klein; het dringende advies is dan ook om thuis te werken

Wij inventariseren wat er wel en niet kan worden uitgevoerd door medewerkers. Sommige mensen kunnen de volle honderd procent vanuit huis aan de slag, terwijl andere medewerkers (een deel van) hun werk alleen op locatie kunnen doen. Wij zullen gebruik maken van de ondersteuningsmaatregelen van de overheid.”

HNI is tot minimaal 6 april gesloten voor het publiek. Wat voor gevolgen heeft dit voor jullie? op? Kunnen jullie door alle schade nog wel een volwaardig programma organiseren dit jaar?
“De museumgebouwen zijn dicht, inclusief Huis Sonneveld, en ook het Nieuwe Café is gesloten. NAi Boekverkopers is dus nog wel online beschikbaar. De tentoonstellingen zijn in elk geval tot 6 april gesloten. Daarnaast kunnen we bijvoorbeeld geen gasten in ons Internationaal bezoekersprogramma ontvangen. De nadruk ligt nu op het ontwikkelen en aanbieden van online activiteiten en content.

Ook zijn wij ons bewust van het verschil in impact van de situatie op de medewerkers in loondienst, de freelancers, vrijwilligers, uitzendkrachten en verschillende samenwerkingspartners. Wij proberen binnen de mogelijkheden álle betrokkenen te ondersteunen in het doorkomen van deze periode.

Kunsten '92 en het ministerie van OCW brengen goed in kaart wat de impact van Covid-19 op de cultuursector is. Wat zij constateren voor de sector, geldt ook voor Het Nieuwe Instituut.”

Hoe zit het met de Nederlandse inzending voor de Architectuurbiënnale? Krijgen jullie die nog ‘rond’ voor augustus, mocht de biënnale zelf al doorgaan?
“De voorbereidingen waren natuurlijk in volle gang toen wij hoorden over het uitstel van de gehele biënnale. In principe liepen wij met de voorbereidingen op schema. Maar er is nu geen voorbereidend bezoek aan Venetië meer mogelijk, geen onderzoek in archieven, en geen fysieke gesprekken meer. Wij moeten nu op een andere manier gaan werken. Maar wij rekenen er, ondanks de beperkingen die wij nu ondervinden, op in augustus een goed programma neer te kunnen zetten in Venetië.

Wij wensen de lezers van Architectenweb allereerst alle sterkte toe.”

Andere nieuwsberichten

Bedrijfsgebouw met open en zachte uitstraling door De Twee Snoeken

4 uur geleden

J.O.N.G. architecten presenteert houten vakantiewoning Oudemirdum

Vandaag, 12:21

Natuurhuis van architecten|en|en heeft prefab muren met stro

Vandaag, 11:23

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar 2022

Vandaag, 09:00

META ontwerpt nieuw politiebureau in Torhout

Vandaag, 14:14

Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro

Vandaag, 10:29

Strengere regels moeten zorgen voor meer zonnepanelen op daken

Vandaag, 09:37

Boek belicht geschiedenis ontwikkeling Grote Markt Oostzijde

20 mei, 1:17

Merendeel delta's zoals Nederland onbeschermd tegen stijging zee

20 mei, 9:48

‘Fouten in opdracht Afsluitdijk waren al jaar voor renovatie bekend’

20 mei, 9:13
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan