Het 'thuiswerk-icoon' van De Zwarte Hond
Copyright: De Zwarte Hond
Het 'thuiswerk-icoon' van De Zwarte Hond
Copyright: De Zwarte Hond

Architecten werken vanuit huis: De Zwarte Hond

17 maart 2020, 10:25
Het kabinet heeft werkend Nederland opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook architecten geven gehoor aan deze oproep. Architectenweb vraagt aan verschillende bureaus hoe zij hier vorm aan geven. In deel twee van deze serie vertelt Ellen Schindler, partner en algemeen directeur bij De Zwarte Hond, over het thuiswerken bij dit bureau. “Soms helpen we zelfs opdrachtgevers om iets draaiend te houden.”

Net als vrijwel alle architecten werken jullie bij De Zwarte Hond de komende weken thuis. Het lijkt ons een complexe operatie om dat te organiseren. Hoe hebben jullie het aangepakt?
“We hebben een aantal weken geleden al een soort draaiboek gemaakt, met daarin verschillende fases. Die lopen op van het algemene ‘handen wassen’-advies tot uiteindelijk aan het thuiswerken met het hele bureau. Dat hebben we tijdig naar alle medewerkers gecommuniceerd, met als gevolg dat we op zekere momenten slechts hoefden te mailen naar welke fase we gingen opschalen. In principe wist iedereen wat hem of haar op dat moment te doen stond.”

We nemen aan dat iedereen nu thuis achter zijn laptop werkt. Kunnen jullie zo optimaal werken? Hoe houden jullie onderling contact? En met klanten en de bouwplaats?
“Allereerst hebben we ervoor gezorgd dat de techniek ons niet in de weg zou staan. Dus ook hierin zijn tijdig voorbereidingen getroffen door met onze ICT-adviseur een analyse en daaropvolgend plan te maken. Als je rond de honderd medewerkers van huis uit wilt laten werken moet je dat ook goed áchter de schermen hebben opgeschaald.”

“Het overschakelen op thuiswerken is vrij geruisloos verlopen. Eigenlijk was het grootste deel van het bureau vrijdag al thuis aan het werk, dat was een goede testcase. We hebben in Microsoft Teams ook op voorhand al verschillende groepen aangemaakt en mensen konden hun eigen PC of laptop van bureau mee naar huis nemen. Maandagochtend zat iedereen achter het scherm thuis om de verschillende planningsvergaderingen - per vestiging en/of per team - bij te wonen.”

De BNA zet samen met andere beroepsorganisaties in op onder meer werktijdverkorting en coulance bij opdrachtgevers bij aanbesteding en uitvoering van projecten. Spelen deze zaken al bij jullie? Hoe lang denken jullie maximaal op de huidige manier te kunnen werken, zonder dat het echt problemen op gaat leveren?
“Wij monitoren de voortgang van onze projecten dagelijks, en zorgen ervoor dat er in elk geval van onze kant geen reden is tot uitstel. Dat hoeft ook niet, want iedereen is volledig operationeel. Soms helpen wij zelfs opdrachtgevers om iets draaiend te houden, omdat we het goed georganiseerd hebben. Wij kunnen door.”

Hoe spelen jullie in op alle onzekerheden die het coronavirus met zich meebrengt?
“Wij maken ons vooral zorgen over hoe lang dit gaat duren en wat dat komende maanden voor onze sector gaat betekenen.  De vorige crisis zit nog vers in het geheugen van velen. De exercitie van het hele bureau aan het thuiswerken krijgen is daarbij vrees ik slechts een peulenschil.”

“Belangrijk is dat je inzicht hebt in je eigen bureau en dat je ver vooruitkijkt. Dat is lastig, omdat de waan van de dag op dit moment al je tijd opslorpt. Toch is het van groot belang. Dus verdelen wij onze taken tussen de partners. Vanuit de directie houden Eric van Keulen en ikzelf ons nu vooral even bezig met de korte en middellange termijn. Jeroen de Willigen zet zijn blik meer op de horizon: Wat zien we voor ons als deze COVID-19-crisis is afgelopen? Hoe denken we dan over de markt?”

Andere nieuwsberichten

Dutch Design Week 2021: zoektocht naar nieuwe waarden

22 oktober, 4:00

Flinke opfrisbeurt voor wooncomplex en buitenruimte in Kampen

22 oktober, 2:01

Honderd woningen op Kadasterlocatie in centrum Breda

22 oktober, 11:55

Central Park-toren Utrecht klaar voor ingebruikname

21 oktober, 4:58

Video: Ziptruss

22 oktober, 3:31

Een op vijf nieuwe woningen in Metropoolregio Amsterdam in 2025 van hout

22 oktober, 10:39

ABN AMRO verwacht dat huizenprijzen nog harder oplopen

21 oktober, 10:22

'Laatste test Ocean Cleanup bewijst dat technologie werkt'

21 oktober, 9:33

Amsterdam schrijft tender uit voor kavel 4A Sluisbuurt

20 oktober, 12:10

Bewoners van ruim duizend Rotterdamse straten vergroenen omgeving

19 oktober, 2:26
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan